Dramatična ispovest avganistanskih boksera: Plaše se povratka kući, istekle im vize u Srbiji

Na današnji dan, oni još nisu zatražili azil u našoj zemlji i voleli bi da nastave putovanje na zapad Evrope

  • 2
Boks, Avganistan Foto: MN Press

Uz brojne poteškoće i treninge u tajnosti, bokseri Avganistana su nekako uspeli da se domognu Srbije gde su se takmičili na AIBA Svetskom prvenstvu u Beogradskoj areni. Oni su ostali u našem zemlju i po okončanju takmičenja, jer se boje da bi njihovi životi bili ugroženi u suprotnom.

Talibani su zauzeli sve važne tačke u Avganistanu i bokseri misle da nije sigurno da se vrate natrag, već će pokušati da zatraže azil u nekoj od evropskih zemalja.

- Kada je talibanski režim došao u Avganistan, sve se promenilo. Bilo je teško doći na Svetsko prvenstvo u vreme novog režima i nove vlade - rekao je generalni sekretar tamošnje Bokserske federacije, Vahidula Hamidi.

Tim je već kontaktirao nekoliko stranih ambasada koje su voljne da im pomognu i pruže azil. Neke zemlje Evropske unije su ih već odbile, ali se oni nadaju da će neko ipak "popustiti" i dati im šansu za miran život.

Na desetine hiljada stanovnika napustilo je Avganistan nakon što su Talibani preuzeli vlast, a među njima se nalaze i brojni profesionalni sportisti. Hamidi kaže da se oni ne slažu sa načelima boksa i da je zbog toga bilo gotovo nemoguće nastaviti karijere u ovoj zemlji.

- Kao što znate, situacija u Avganistanu je jako teška i loša. Oni prvo nisu dozvolili da se boks uopšte trenira u teretanama. Svi su bili uplašeni da tamo idu, kao i za sve drugo.

Hamidijev otac je bio prethodni sekretar tamošnjeg Bokserskog saveza i ubijen je 2019. godine u pucnjavi od strane nepoznatih atentatora posle učešća na Azijskog boks šampionatu u Dubaiju. Vahidula je zato imao veliku želju da dođe u Beograd.

Talibani, Kabul, Avganistan Foto: Tanjug/AP

Boks je bio zabranjen i tokom prethodne vladavine talibana između 1996. i 2001. godine. Za njih je to "haram", nešto što nije legalno. Baš zato su bokseri morali da se izlože riziku pred Svetsko prvenstvo u Srbiji i da treniraju na tajnim lokacijama. Put do Beograda vodio ih je preko Teherana, gde su dobili vize.

Srpske vize su im istekle. Hamidi kaže da su ih prijatelji i porodica upozorili da se ne vraćaju u Avganistan, već da kao većina zemljaka nastave ka Zapadnoj Evropi.

- Nadam se da ćemo uskoro dobiti nove vize, kako ne bismo imali probleme u Srbiji. Nadam se da ćemo napustiti zemlju i otići negde gde je bezbedno u budućnosti - ističe Hamidi, koji kaže da neće ilegalno da prelazi granice u Zapadnoj Evropi, ali još nije tražio azil u Srbiji.

Advokat Marko Stambuk koji radi u okviru Centra za ljudska prava u Beogradu istakao je da su ga avganistanski bokseri kontaktirali oko informacija za dobijanje azila u našoj zemlji. Znaju kakva su ima prava i obaveze u zemlji i razmišljaju šta da rade dalje.

Jedan od boksera nastavio je da trenira u lokalnim teretanama u Beogradu. Hasibula Malikzada kaže da se plaši povratka kući i da hoće da ide negde drugde.

- Želim da budem dobar šampion. Stvarno to želim, imam san - rekao je Hasibula.

Video: Dupli užitak za muškarce spreda i od pozadi: Lepotice oduševile uigranim udarcima, kao u ogledalu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    5. decembar 2021 | 11:01

    Ukoliko su im istekle vize, depotracija... Svako svojoj kuci

  • Leona

    5. decembar 2021 | 14:41

    Ma jasta. Samo vi falite Evropi. Sto se niste borili protiv divljaka iz 17- og veka nego ostavili porodice, pogotovo ako imate sestre i zensku decu, pa 'ajde da boksujemo. Jel' ima neki lekar, inzenjer, ugledni profesor, da zeli u Evropu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA