≫ 

"5.000 šlemova? Šta je sledeće - jastuci?": Kličko razočaran u Nemačku pomoć Ukrajini

Bivši svetski prvak i gradonačelnik Kijeva očekuje više od saveznika kao pomoć u mogućem ratu sa Rusijom

  • 23
Vitalij Kličko, Vojska Ukrajine Foto: Screenshot / @vitaliyklitschko Instagram

Tenzije u Ukrajini rastu iz dana u dan, sukob sa Rusijom je, čini se, neizbežan i otud je svaka pomoć i podrška za tu državu zlata vredna. Ona poslednjih dana pristiže iz Velike Britanije, Amerike i Nemačke, međutim ne u onom obimu u kojem to žele Ukrajinci.

Gradonačelnika Kijeva, bivšeg svetskog prvaka u boksu Vitalija Klička, koji se angažovao u delikatnoj situaciji, najviše je razočarala "pomoć" od Nemačke.

Naime, Nemačka će Ukrajini isporučiti 5000 vojnih kaciga, saopštila je nemačka ministarka obrane Kristin Lambreht, dok je Kijev oštro kritikovao Berlin i kancelara Nemačke Olafa Šolca jer i dalje odugovlači da pošalje oružje toj istočnoevropskoj zemlji, koje joj pruža NATO.

- Primila sam pismo od ukrajinske ambasade u kojem se traži vojna pomoć. Poslaćemo 5000 komada šlemova kao jasnu poruku da smo na vašoj smo strani - rekla je ministarka odbrane Nemačke Lambreht, prenosi Telegraf.

Sjedinjene Američke Države i Britanija dogovorile su da isporuče značajnu vojnu pomoć, međutim Nemačka je opreznija, više puta odbijala je da šalje "smrtonosno oružje" Ukrajini, koja je od ovog saveznika dobila sanitetsku opremu u vrednosti od 5.5 miliona evra.

Vitalij Kličko je pomoć Nemačke nazvao šalom.

- Ponašanje nemačke vlade ostavlja me bez teksta. Ministarka odbrane Nemačke verovatno ne shvata da se suočavamo sa dobro opremljenom ruskom vojskom koja u svakom trenutku može ući u Ukrajinu. Šta će nam poslati sledeći put? Jastuke? - odbrusio je Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Inače, nekadašnji svetski prvak u boksu od nastanka tenzija sa Rusijom pomože u odbrani Ukrajine i pozvao je i ostale čelnike da učine isto.

- Mnogi od nas su služili vojsku, a te veštine bi trebalo da budu vraćene. Mislim da je takva obuka od suštinskog značaja za srednje i visoke funkcionere zemlje koja je u ratu već osam godina - rekao je Kličko početkom godine.

Video: Objavljen snimak ruske vojne vežbe u blizini ukrajinske granice: Moskva se hvali naoružanjem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дража

    27. januar 2022 | 12:30

    Е мој Кличко, па наспрам вас је РУСИЈА! Да се борите против Белорусије, послали би вам оружје, али овако не смеју, хвата их страх!

  • Janko

    27. januar 2022 | 13:13

    Prosli put su vam poslali trupe pa su Rusi usli u Berlin, jbga

  • Stefan

    27. januar 2022 | 12:45

    Saveznik vam nemacka, a protivnik rusija?? Prst na celo svi vi ukrajinci. Da neces mozda nemci da krenu u invaziju na rusiju??? Eto zasto nema pomoc

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA