Nauči svoje brojeve: Procenat masti, puls, VO2 max!

Nova kolumna Prof. Dr Nenada Dikića govori o veoma važnim brojkama koje svako ko se bavi sportom i fitnesom mora da zna

  • 0

Nakon prilično neverovatnih 218 šerova prošlog članka na temu srčane frekvencije i interesovanja vezanog za procenat mast i telesnu kompoziciju košarkašica, gotovo logično se čini da treba govoriti o najvažnijoj povezanoj osobini, a to je aerobna sposobnost ili VO2 max, odnosno maksimalnoj količini kiseonika koju je moguće dopremiti velikim grupama mišića tokom maksimalnog napora.

Voleo bih da imam vrednosti aerobne potrošnje naših košarkašica, a pogotovo bih voleo da mogu da ih uporedim sa aerobnom sposobnošću ostalih timova sa Eurobasketa.

Nenad Dikić Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, Predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Pošto ih nemam, da bi čitaocima bilo jasno koristim tabelu iz Sportske fiziologije, neverovatne knjige Prof. Klisaurasa, koju je izdalo Udruženje za medicinu sporta Srbije.

Nenad Dikić tabele Foto: N Dikić

Prema tabeli košarkašice imaju VO2 max između 40 – 45 ml/kg/min, što je prilično skromno u odnosu na ostale ženske sportove. Razlozi su delimično spomenuti u prethodnim člancima, ali i činjenici da se VO2 max ne određuje rutinski kod mnogih sportiskinja.

Dragutin Stojmenović, testiranje Maksimalna potrošnja kiseonika VO2max se najbolje utvrđuje testom opterećenjaFoto: Marko Jovanović

Naprotiv, u poslednje vreme primećujem da se sve češće sprovodi uobičajen test opterećenja koji nema mnogo važnosti za vrhunske sportistkinje. Postavlja se pitanje zašto se ne iskoristi bilo koji od indirektnih testova kada nije moguće da se uradi VO2 max. Kod nas su verovatno najpopularniji Kuper i Konkoni. Odgovor leži verovatno u nedovoljnom znanju, ali i nedostatku entuzijazma, jer je potrebna organizacija vremena i prostora da bi se bilo koji test sproveo.

Tako na primer Kuperov 12-minutni test zahteva da osoba pretrči što je više moguće za 12 minuta. Pređena udaljenost se gleda iz standardizovanih tablica.

Nenad Dikić tabele Foto: N Dikić

A VO2 max može da se izračuna iz formule: VO2 max = d12 - 504,9 / 44,73

Ovakv test se upotrebljava na terenu u mnogim klubovima i sportskim savezima, a Kenet Kuper ga je razvio još 1968. godine za potrebe vojske.

Generalno gledano vrednosti VO2max su najveće u sportovima izdržljivosti, dok sportisti koji se bave sportovima snage i oni čiji sport zahteva visok nivo veština imaju najniže vrednosti VO2max. Najveća izmerena vrednost VO2max na svetu je 94 ml/kg/min kod muškarca i 77 ml/kg/min kod žene, oboje su kros-kantri skijaši.

Dragutin Stojmenović, testiranje Dr Tamara Stojmenović sprovodi test opterećenja na rekreativcu koji traje 8 minuta u proseku i gde se postiže 100% srčane frekvencije Foto: Marko Jovanović

Postoji značajna razlika u VO2max između sportista u istom sporta, dok žene obično imaju niži VO2 max. Obična populacija se posmatra drugačije preko tablica koje su podeljene prema polu i godinama i opet ću uzeti vrednosti iz Sportske fiziologije profesora Klisaurasa.

Nenad Dikić tabele Foto: N Dikić

Međutim za mnoge populacione grupe ne znaju se vrednosti aerobne sposobnosti. Tako smo pre nekoliko godina na kursu za instruktore objavili podatke ergospirometrije za fitnes instruktore.

Ispostavilo se da dobri fitnes instruktori imaju visok VO2 max i da mogu da se uporede sa dobrim sportistima ili sa najvišim vrednostima za svoj uzrast i pol.

Razgovarajući sa Srboljubom Žunićem, po mom skromnom mišljenju jednim od najboljih trenera kod nas, došli smo na ideju da pokažemo i rezultate koje je on dobio radeći sa budućim studentima DIF-a. S obzirom da je uspešnost upisa njegovih kandidata 80% možemo sa velikom sigurnošću da kažemo da i kandidati za upis na DIF moraju da imaju visoku aerobnu sposobnost.

Nenad Dikić tabele Foto: N Dikić

Izračunata aerobna sposobnost kod devojaka koje je pripremao za upis na DIF se kretala od 36 do 51 ml/kg/min. Ako se pogleda osnovna tablica jasno je da buduće studentkinje moraju da imaju minimalno prosečnu vrednost VO2 max, a poželjno je znatno veću od proseka.

Ovaj podatak je podjednako važan sa sportiste koliko i za njihove trenera, jer samo uspešan trening može da poveća aerobnu sposobnost, a VO2 max je jedina mera kondicije. Tako da visoka aerobna sposobnost nije samo uslov za vrhunski rezultat, već i dokaz da se dobro treniralo.

Na kraju bih završio sa natpisom „Know your number!“ („Nauči svoje brojeve!“) sa postera dr Doriana Dogmura, koji ima fitnes centar u prostorijama Adidasa u Mančesteru. Mi verujemo da svako treba da zna osnovne parametre koji definišu njegovo zdravlje, a da je VO2 max svakako jedan od najvažnijih parametara. Opravdanja nema, jer je Kuperov test tako lako sprovesti.

(Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA