≫ 

Prolećno renoviranje: Evo kako da skinete najviše masti i spremite se za leto!

Sa usporenjem metabolizma dolaze i nove metode održavanja forme i izgleda tela

  • 1
stomak, salo, vežbanje

Pixabay.com

Kada dostignete srednje godine, vaš metabolizam se usporava u poređenju sa periodom kada ste imali 20 i nešto godina. Za mnoge ljude, borba protiv naslaga na stomaku i bokovima može se činiti kao Sizifov posao. Čak i za one koji nikada ranije nisu imali ni centimetar masnih naslaga na stomaku.

Svakako, ljudima je teže da održe ravan stomak kako stare, ali to ne znači da moramo da živimo s kesama oko struka samo zato što imamo 40 godina, piše healthymummy.com.

Pa koja je tačno tajna sagorevanja neželjenih masnih naslaga na stomaku?

1. Trošite više energije

Najbolji način je da ubrzate metabolizam i počnete više da se krećete. Metabolizam prirodno usporava tokom srednjih godina, bilo da to shvatimo ili ne.

Zbogo toga se krećite. A ako nemate dovoljno energije da džogirate satima, kao što ste mogli pre 10 godina, onda vežbajte u kraćim intervalima.

trening, trener, vežbanje, fitnes

Pixabay.com

2. Vežbajte efikasno

Način na koji trenirate dobija na značaju kako starite. Ne samo da imate više obaveza sa kojima se morate nositi - deca, posao, brak - već i vaše telo sada funkcioniše drugačije.

Pokušajte da vežbate najmanje 20 minuta dnevno, koristeći tegove ili neku drugu metodu koja će zaista pogoditi mišiće, umesto da trošite sate na šetnju.

3. Jedite manje šećera i soli

Kako postajete stariji, sve je važnije i kako se hranite. Prošli su oni bezbrižni dani i važno je da vodite računa šta stavljate u usta. Hrana koja sadrži šećer i so činiće da se osećate naduveno.

povrće, hrana

Pixabay.com

4. Smanjite ugljene hidrate

Važno je da održavate zdrav nivo šećera u krvi kako starite, posebno ako je neko u vašoj porodici imao dijabetes tip 2. Glavni pokretač dijabetesa moglo bi biti konzumiranje previše prostih ugljenih hidrata, poput belog hleba, bele testenine, žitarica bez ljuske i zaslađenih napitaka. Umesto toga, pokušajte da povećate unos proteina.

smuti proteinski

foto: pixabay.com

5. Spavajte dovoljno

U dvadesetim godinama verovatno ste mogli da ostanete budni do jutra, bez obzira na to da li ste prethodno bili na žurci ili zauzeti oko svoje bebe. U 40-tim godinama ćete primetiti koliko je teško funkcionisati uz vrlo malo sna. Dobar noćni odmor pomoći će vašem telu da se oporavi, i suzbiće potrebu za prostim ugljenim hidratima kao dodatnim izvorom energije.

6. Budite strpljivi

U 20-tim godinama ljudi znatno lakše izgube kilograme prostim smanjenjem unosa kalorija, ali, kao što je već spomenuto, metabolizam se kasnije usporava.

Nažalost, ti stari dobri trikovi možda više neće raditi. Međutim, ukoliko budete uporni i držite se plana, na kraju ćete ipak videti kako kilogrami polako nestaju.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA