Pucale lobanje, letelo kamenje: Tuča Zvezde i Dinama na Maksimiru koja je najavila krvavi rat u Jugoslaviji! (VIDEO)

Pre 29 godine sukob BBB i Delija prekinuo susret u Zagrebu koji su mnogi okarakterisali kao početak raspada bivše SFRJ

  • 13

Na današnji dan pre 29 godine desila se čuvena ''Maksimirska tuča'' koju su mnogi okarakterisali kao početak raspada SFRJ, dok je CNN meč između Dinama i Crvene zvezde uvrstio u pet fudbalskih utakmica koje su promenile svet.

Tog 13. maja 1990. godine viđena je velika količina mržnje kod hrvatskih navijača koji su ustaškim povicima ''Srbe na vrbe'' dočekali najpre fudbalere Zvezde koji su bili prestravljeni kada su videli da ih samo policija može spasiti linča.

Daleko od toga da i sa druge strane nije bilo sličnih povika kao što je ''Ubićemo Tuđmana'', jasno aludirajući na pobedu HDZ-a na izborima neposredno pred ovaj meč.

Meč koji se završio ''pre nego što je počeo'', a postao je slavan i po fizičkom obračunu tadašnjeg kapitena Dinama Zvonimira Bobana s policajcem Refikom Ahmetovićem koji je kasnije istakao da su ga kolege nagovarale da upotrebi oružje, ali je on to odbio.

Hrvati i danas dan pominju vođu Delija Željka Ražnatovića Arkana i njegovu vezu sa DB-om, kao i to da je policija namerno pustila navijače Zvezde da tuku ''Bed Blu Bojse'', da bi ih kasnije zaštitila. S druge strane, tadašnji fudbaleri Zvezde su godinama unazad isticali da Maksimir nikada neće zaboraviti.

VIDEO: Jedan od aktera tuče u Zagrebu ,Peca panker, vodi navijanje Delija uz harmoniku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bsbs

    13. maj 2014 | 12:59

    Doci cemo opet zagrebe....

  • laki

    13. maj 2019 | 12:48

    Koliko narod može da bude glup to je strasno, nema granica!

  • Danijel DS

    13. maj 2014 | 16:02

    Ljudi ovakve sve snimke treba baciti u kantu i ne puštati ih ,to je daleka prošlost i treba izbaciti politiku iz sporta !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA