Partizan ima negativan skor kada prvi meč igra nerešeno kod kuće: Ali tri NAJBITNIJA duela je prolazio posle remija u Humskoj (VIDEO)

Tradicija prolaska u važnom dvomeču je na strani crno-belih

  • 8

Istorija kaže - Partizan je čak devet puta (ne računajući Videoton) igrao nerešeno na svom terenu u okviru evropskih kvalifikacija, a zatim pokušavao da u revanšu prođe dalje.

Uspevali su crno-beli u tome četiri puta, dok su preostalih pet morali da ''pruže ruku rivalu.''

Međutim, ono što može da raduje navijače jeste činjenica da je Partizan sve bitne duele prolazio posle remija kod kuće. Protiv Žiline za ulazak u LE, protiv Dnjipra za najbolji rezultat u Evropi, kao i protiv Anderlehta za direktan ulazak u LŠ.

>>> ŠTA JE BOLJE? Partizanovih 0:0 ili Zvezdinih 2:3?

Tu je i onaj meč sa Đurgardenom 2003. godine, nakon čega je pao u Njukasl za prvi ulazak crno-belih u grupe LŠ.

Partizan je prvi put nerešeno odigrao kod kuće u sezoni 1985/86, kada je u Humsku došao Nant. Meč je završen rezultatom 1:1, a Francuzi su u revanšu slavili sa 4:0. Čapljić, Vermezović, Varga, Omerović, Mance, Živković...Imena koja su te sezone najčešće igrala.

Foto: MNpress/T.Mihajlovic

Zatim je u avgustu 1996. u Humskoj gostovao Nacional iz Bukurešta. Meč je završen bez golova, dok je Mojsesku u revanšu postigao gol već na početku. Partizan je poražen rezultatom 1:0, a tada su igrali: Damjanac, Bolić, Saveljić, Đukanović (od 68' Svetličić), Sabo, Taševski (crveni u 37'), Vukičević, Ćirić, Čakar (od 82' I. Tomić), Tešović, Obradović (od 63' Hristov).

Četiri godine kasnije, u Humskoj je gostovao Porto. Bila je to prva utakmica Kupa UEFA koja je završena rezultatom 1:1. Ranković je dao gol za crno-bele u 25. minutu, a Pena u 89. za Porto.

U revanšu je portugalski tim slavio rezultatom 1:0 i prošao dalje. Za Partizan su tada igrali: R. Ilić, Rašović, Ćirković, Duljaj, Trobok, Ivić, S. Ilić, Ranković, Iliev...

Na red je došao Đurgarden i prvi prolazak crno-belih dalje, nakon remija kod kuće. Tih 1:1 iz Beograda nisu obećavali, ali su igrači predvođeni Lotarom Mateusom uspeli da stignu do 2:2 i tako su zakazali dvomeč sa Njukaslom.

Ilić i Malbaša su bili strelci sredinom drugog poluvremena, čime su preokrenuli prednost domaćeg tima od 1:0. Podsetimo, gol u Humskoj za Partizan dao je takođe Saša Ilić. Pored njega, u sastavu su bili: Radaković, Ćirković, Đorđević, Vest, Malbaša, Duljaj, Nađ, Čakar, Drulović, Brnović, Iliev, Stojanoski...

U sezoni 2004/05 ostvaren je najveći uspeh u novijoj istoriji. Crno-beli su stigli do 1/8 finala Lige Evrope, pošto su izbacili Dnjipro.

Prvi meč je završen rezultatom 2.2, da bi Miroslav Radović u revanšu dao gol u 86. minutu za 0:1.

Postava Parizana iz tog meča: Kralj, Rnić (od 63. Ćirković), Đorđević, Mirković, Emeghara, Nađ, Tomić (od 70. Grubješić), Ilić, Vukčević, Odita, Boja (od 46. Radović ).

Fenerbahče je u Beogradu bilo prejako 2008. godine (2:2), uprkos tome što je Partizan vodio 2:0. U revanšu je Zoran Tošić postigao gol koji je bio nedovoljan za plasman u LŠ. Turci su slavili rezultatom 2:1.

Partizan je meč počeo u sastavu Božović - Stevanović, Đorđević, Knežević, Obradović - Fejsa, Žuka - Paunović, Moreira, Tošić - Dijara.

Već naredne dve sezone Partizan je ostvario sjajne rezultate kada je u prvom meču kod kuće igrao nerešeno. Najpre je izbacio Žilinu i ušao u Ligu Evrope (1:1, 0:2), da bi se crno-beli dokopali i grupne faze LŠ.

Anderleht je pao posle penala i 2:2 u Beogradu i Briselu. Bilo je to 2010. godine, a sa dva gola u Briselu je izdominirao Kleo.

Podsetimo, u prvom meču strelci za crno-bele bili su ponovo Kleo i autogol Ležaka.

Nepopularnih 0:0 u Humskoj je viđeno i prošle sezone kada je Zaglebje u prvom meču uspelo da sačuva mrežu.

U revanšu je poljski tim prošao na penale i tako Partizan psole dugo vremena ostavio već u 1. kolu.

Priliku da izjednači na 5:5 u skorovima Partizan će imati narednog četvrtka, kada na Puškaš Areni bude ''branio'' ovih 0:0.

Rezultat koji daje nadu navijačima, ali i opominje. Prvenstveno zbog toga što svi znamo kako se evropski put završio prošlog leta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 5 NDH IGRACA IDOLI TUDJMANOVIH NARIKACA

    18. avgust 2017 | 22:14

    hnk patlidzan ODIGRAO JE OD 2004. DO 2014. U EVROPI 32 MECA A DOBIO JE SAMO JEDAN. NEOBORIVI SVETSKI REKORD.

  • cika crni

    19. avgust 2017 | 08:29

    Za to vreme banda crvena je ispadala ko i ove godine sto. ce u sezoni kupanja.Asto se tice hrvata ne znam kome je idol i trener plavokosi decko Prosinecki.

  • eee

    19. avgust 2017 | 10:39

    A sto lupas reci mi,jedan mec

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA