≫ 

Pet momenata kada su mogli da ugase srpski fudbal: Ubistvo na stadionu, pištolj na glavi igrača, prekidi derbija i finala Kupa (VIDEO)

Ima li razloga da strahujemo da ćemo u našoj zemlji videti scenario kao u Grčkoj? Istorija nas uči da su pištolji ''zveckali'', ali i pucali i na srpskim stadionima

  • 14

Fudbal u Grčkoj je stao, posle skandaloznih scena i prekida derbija PAOK - AEK na Tumbi u režiji prvog čoveka crno-belih, Ivana Savidisa, koji je sa pištoljem upao na teren i pretio sudijama.

Vlada ove zemlje suspendovala je na neodređeno nacionalno prvenstvo i pitanje je kada će se, i da li će se uopšte nastavljati prvenstvo. PAOK se svakako suočava sa istorijskom kaznom u modernom fudbalu.

Situacija u Grčkoj jeste ekstremnija u odnosu na onu u Srbiji, ali ni tenzije u našoj zemlji nisu ništa manje. Čak smo ove sezone imali i istorijsku kaznu oduzimanjem bodova Zvezdi i Partizanu.

Ni u srpskom fudbalu vitlanje pištoljima nije strano. Pucalo se na stadionima, umirali su mladi igrači, pretilo se igračima s pištoljem na slepoočnici od strane navijača, a i sadašnjim funkcionerima Zvezde i Partizana, Zvezdanu Terziću i Milošu Vazuri, policija je svojevremeno pronašla pištolje koje su nosili sa sobom (doduše, van stadiona).

Primer Grčke nas je uplašio da bismo i u Srbiji, ukoliko se nastavi tenzija, mogli da vidimo prekid prvenstva. Neki događaji iz prošlosti su možda i mogli da utiču da takva odluka i bude donesena ranije.

Prisetimo se nekih takvih situacija.

1. Ubistvo Ace Radovića

Foto: Redstarbelgrade.info, Navijačka grupa Aca Radović

Najtragičniji momenat srpskog fudbala, gde smo na 113. Večitom derbiju imali smrt mladog momka od 17 godina. Aleksandar Radović je preminuo na licu mesta na severnoj tribini stadiona Partizana. Umro je samo zato što je bio navijač Zvezde i nije imao sreću da ga promaši brodska raketa koju su sa Juga ispalili navijači Partizana.

VIDEO: Pogledajte ispovest oca Ace Radovića pred krvavi derbi

Utakmica je nastavljena kao da se ništa nije dogodilo, a jedan od aktera te utakmice, Igor Duljaj, ispričao nam je i koliko je njemu i ostalim igračima Partizana bilo teško kada su to čuli u svlačionici, i da zbog toga nisu slavili pobedu nad najvećim rivalom.

Posle toga, nažalost, videli smo još mnogo drugih žrtava navijačkog rivalstva između Zvezde i Partizana, ali nikada na samom stadionu.

2. Prekid 115. Večitog derbija kada su Delije pretukle igrače Partizana na terenu

Ivica Iliev i Ljubiša Ranković pretučeni posle 115. Večitog derbija; Printskrin: Youtube/RUDAR 7

Samo godinu dana kasnije videli smo jednan od najskandaloznijih trenutaka u istoriji srpskog fudbala. Na 115. večitom derbiju, neposredno nakon 5. oktobra i smene Miloševića, viđen je prvi prekid u istoriji duela Zvezde i Partizana.

Prvi put se utakmica nije odigrala, a razlog je upad navijača na teren. Najpre su to uradili Grobari, koji su isprovocirali Delije, koje su masovno utrčale na teren i nastala je opšta tuča. Pukom srećom nije bilo žrtava, ali su čak i fudbaleri Partizana prebijeni od strane Zvezdinih navijača.

Reakcijom Zvezdinih igrača crno-beli sa trenerom Ljubišom Tumbakovićem uspeli su da izbegnu linč, o čemu je i pričao sadašnji sportski direktor Ivica Iliev.

3. Pretnja pištoljem fudbaleru Novog Pazara u svlačionici

Foto: Telegraf

Definitivno najveći skandal u poslednjih nekoliko godina bila je pretnja pištoljem, koji je naslonjen na glavu tadašnjeg fudbalera Novog Pazara Žarka Udovičića. Njemu su "navijači" Novog Pazara pretili zbog promašenog penala na utakmici protiv Rada, koja je bila bitna za opstanak kluba u najvišem rangu.

Ako je bilo osnova za prekid prvenstva u poslednjih nekoliko godina, ovo je definitivno bio najveći.

4. Vojvodina pobegla sa finala Kupa 2011. godine na Marakani

Printskrin: Youtube/vlado85

Nije samo 115. Večiti derbi bio meč koji se nije završio, već je to bio slučaj i u finalu Kupa 2011. godine, kada je Partizanu dodeljen trofej nakon što je pri vođstvu crno-belih od 2:1 Vojvodina napustila teren.

Meč se igrao na Marakani, a u tom trenutku je Vojvodinu vodio Zoran Milinković, koji je posle konsultacije tadašnjeg predsednika, pokojnog Ratka Butorovića i kapitena Željka Brkića odlučio da povuče ekipu sa Marakane, nezadovoljni suđenjem arbitra Slobodana Veselinovića, koji je svirao penal za crno-bele i poništio gol Vojvodine.

5. Pucnjava na tribini, napad Uroša Mišića na žandarma Trajkovića i haos koji su pravili Grobari i Delije

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

U petu kategoriju svrstaćemo nekoliko strašnih situacija na tribinama kada su u pitanju utakmice Zvezde i Partizana, a bilo ih je i na mečevima ostalih ekipa sa ekstremnim navijačima, ali znatno manje.

Jedna od najstrašnijih viđena je u aprilu 2010. godine, kada je na utakmici Crvena zvezda - OFK Beograd jedan navijač Zvezde upucao drugog. Tada je upucan Igor Vrević, koji se sukobio sa drugim članom iz druge grupe Delija.

I tada smo prvi put videli da navijači pucaju jedni na druge na svojoj tribini.

Na poslednjem Večitom derbiju videli smo i veliku međusobnu tuču Grobara, gde takođe samo pukom srećom nije bilo žrtava, iako je bilo teže povređenih huligana. Neki od njih bili su i plaćeni kik-bokseri iz Splita.

Scena koja je posebno podigla prašinu u srpskom fudbalu bio je i napad Uroša Mišića na žandarma Nebojšu Trajkovića. Mišić je Trajkovića napao jer je kao policajac u civilu pokušao da snima navijače na samoj severnoj tribini.

U tom napadu je koristio i baklju, kojom ga je spržio po leđima, a kasnije za to prvobitno osuđen na 10 godina zatvora, da bi mu posle velike borbe koju su Delije uložile u akciji "Pravda za Uroša" kazna bila prepolovljena i Mišić se vratio na tribinu posle odslužene kazne.

Foto: Redstarbelgrade.rs

Foto: Marko Todorović

Na 148. i 151. Večitom derbiju bili smo svedoci jednih od najvećih tuča između Grobara i Delija. Navijači Partizana sa istočne tribine napali su Zvezdine navijače koji su bili na toj tribini, a to je izazvalo reakciju Delija, pa su usledile brutalne tuče.

Šta vi mislite o situaciji u srpskom fudbalu i postoji li šansa da se on u nekom momentu zaustavi kao što je to bio slučaj u Grčkoj. Mislite li da bi to dalo rezultate?

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • перА

    14. mart 2018 | 16:54

    Сигурно су хулигани криви што нам је лига скоро 30а у Европи,што је фудбал ужасан,што играчи немају снаге за једно полувреме ...

  • Zoran

    14. mart 2018 | 15:11

    Vojvodina je pobegla sa terena na finalnoj utakmici kupa 2011.? Kako vas nije sramota! Fudbal je te noći trebao da se ugasi u Srbiji, a vi još dajete partizanima legitimitet za učinjen zloĉin. To veče je ubijena čas i lepota sporta! Trebali smo da napustimo ligu, da pozovemo UEFU i stavimo katanac na fudbal u Srbiji!

  • %+%

    14. mart 2018 | 16:08

    Ne. Pustite vi momke da igraju fudbal a huligani, mafijaši i razni izgrednici, koji na stadione ne dolaze zbig fudbala, treba staviti (ili strpati) tamo gde im je mesto. Adekvatna i neselektivna primena zakona mora da definitivno dođe do izražaja. Sve dotle dok mamini i tatini sinovi drže sudbinu i klubova i ljudi u njima u svojim rukama i dok odmah posle saslušanja, za teška krivična dela, budu puštani na slobodu, huliganstvo ce vladati našim fudbalom. Država mora dirigentsku palicu da uzme u ruke, kao i za mnoge druge stvari u ostalim sferama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA