≫ 

Da li je kucnuo čas da se Bajern skine sa trona? Dve Borusije, Lajpcig, Verder i Herta rade im o glavi, a hoće li neko uspeti pokazaće vreme

Nakon Bajernovih šest uzastopnih titula nemačkoga šampiona, i dvanaest osvojenih „salatara“ od početka ovoga veka, možda je napokon došlo vreme da neko prekine njihovu dominaciju. Sezona je tek počela i bilo bi ludo otpisivati ih, ali ako se po jutru dan poznaje, noć bi mogla biti tamna za četu sa „Alijanc-arene“

  • 0

Foto: Tanjug/AP, Wikimedia

Reč „dominacija“ preslaba je da opiše položaj koji minhenski Bajern ima u nemačkom fudbalu tokom poslednje dve decenija. Uspeo se on na status velikana još sedamdesetih godina, ali nikada Bundesliga nije bila „trka jednog konja“ kao što je to sada: Bavarci u svojim vitrinama imaju 28 „salatara“, ali su čak petnaest osvojili u proteklih dvadesetak godina, dvanaest od mogućih osamnaest samo u ovom veku.

No, kako trenutno stoje stvari po njih, u ovom trenutku ove sezone? Nikako. Minhenski gigant — u Bavarskoj obožavan ali u zemlji kao celini najomraženiji klub sve do pojave Lajpciga — nalazi se posle sedam odigranih kola na šestom mestu na tabeli sa svega trinaest osvojenih bodova, dvanaest postignutih golova i čak osam primljenih.

Nedodirljivi? Više ne. Pored teških poraza koje su u poslednja dva kola pretrpeli od potencijalnih rivala za titulu, bodove su kod kuće izgubili i od Augzburga sa kojim su remizirali 1-1. Ali ovo nije priča o FK Bajern Minhen, već o klubovima koji bi ove sezone mogli da ih rasprestole a sebe ustoliče kao nove šampione, nakon šest uzastopnih titula tima sa „Alijanc-arene“.

Borusija Dortmund demolirala je Nirnberg na svom terenu. Foto: Tanjug/AP

FK BORUSIJA DORTMUND — 1. na tabeli sa 17 bodova

I pre nego što je ova sezona uopšte počela, delovalo je da je Dortmund satkan od čvršćih materijala nego ranije. To su igrama i dokazali. Aksel Vitsel i Tomas Dilejni veznom su redu doneli stabilnost i znanje, dok je Pako Alkaser, sa svojih šest golova u tri meča na kojima je ukupno odigrao 81 minut (protiv Augzburga dao je tri gola za pola sata), napad podigao na viši nivo. Kao i Džejdon Sančo, mladi Englez koji nastavlja da oduševljava svojim partijama i koji je u prvih sedam kola zabeležio šest asistencija.

Već sada protivnički timovi znaju da im se ne piše dobro, ako je četi Lusijana Favra dan. Na svojoj koži najbolje su to osetili fudbaleri Nirnberga koji su na Vestfalenu doživeli potop, koji izražen u brojkama glasi 7-0. Čak i ako im nije dan, ako gube, oni znaju da se vrate. Primer za to je meč protiv Leverkuzena na strani, u kojem su gubili 2-0 pa slavili sa 2-4.

A primer je i spektakularni dvoboj sa Augzburgom u poslednjem kolu, u kojem su dva puta gubili i vraćali se, jednom ispustili prednost i na kraju ipak slavili rezultatom 4-3, što je sve navelo golmana Burkija da izjavi: „Ovaj tim je tako dobar. Imamo tako dobro igrače, tako dobar mentalitet. Sve nam trenutno ide na ruku“.

Sa genijalnim Favrom na klupi i sa prirodnim vođom tima Markom Rojsom kao kapitenom, do sada neporažena Borusija iz Dortmunda ima osnova da se nada tituli, prvoj od 2012. godine. Ako 10. novembra na svom Vestfalenu uspeju da potuku četu Nika Kovača, u kojoj nakon furioznog starta sve počinje da škripi, san o tituli može se pretvoriti u realno dostižan cilj.

Timo Verner u dresu FK Lajpcig, jedna od najvećih nada nemačkog fudbala. Foto: Tanjug/Ap

FK LAJPCIG — 2. na tabeli sa 14 bodova

Skorojevićki Lajpcig mnogo je muke zadao Bajernu na početku svoje prve sezone u Bundesligi, pre nego što su Bavarci uspeli da se krajem 2016. godine odvoje na tri boda razlike pobedom od 3-0 kod kuće u međusobnom duelu. Na kraju sezone ta je razlika narasla na petnaest bodova, ali je obezbeđeno učešće u Ligi šampiona, u grupi je osvojeno treće mesto i klub je dve godine nakon Cvajte dobacio do četvrtfinala Lige Evrope.

To nije mala stvar, i od njih se može očekivati mnogo više, uprkos tome što su mnogi smatrali da će se ove sezone napatiti nakon odlaska trenera Ralfa Hazenhutla, i Nabija Keite. I zbilja, nije dobro počelo: posle poraza od Dortmunda u prvom kolu rezultatom 4-1, usledio je remi sa Fortunom, ali je posle toga, pod palicom novog trenera Ralfa Rangnika, sve došlo na svoje mesto i tim iz kola u kolo igra sve bolje i bolje. Timo Verner, Jusuf Poulsen i Žan-Kevin Augustin imaju skupa jedanaest postignutih golova, a ovaj prvi je tokom demoliranja Nirnberga u sedmom kolu (6-0) postigao svoj pedeseti gol u Bundesligi. Malo li je za nekoga ko ima samo 22 godine?

Kuriozitet ovoga tima jeste činjenica da je pomenuti Rangnik u stvari sportski direktor kluba, koji samo greje klupu dok na nju naredne sezone ne bude seo Julijan Nagelsman iz Hofenhajma. Ali, Rangnik je kao trener sa istim tim Hofenhajmom 2008. osvojio jesenju titulu u njihovoj prvoj ikada sezoni u Bundesligi (početkom devedesetih Hofenhajm je igrao u osmom rangu, od jedanaest koliko ih postoji, i bio tek opskurni amaterski klub), a tri godine docnije Šalke odveo do polufinala Lige šampiona i Kupa Nemačke. Može li ove sezone da izvede najbizarniju stvar, i da kao „rezervni“ trener osvoji „salataru“?

Borusija M’Gladbah šokirala je Bajern u Minhenu. Foto: Tanjug/AP

FK BORUSIJA MENHENGLADBAH — 3. na tabeli sa 14 bodova

Slavni klub iz Menhengladbaha sedamdesetih je harao Starim kontinentom, stizao do finala Kupa šampiona, četiri puta igrao finale Kupa UEFA i dva puta u njemu slavio. Prošle sezone završio je na „mršavom“ devetom mestu, ali je ovu počeo da bolje ne može, tako što je na Borusija-parku slavio 2-0 protiv Leverkuzena koji je lane bio peti.

Usledile su pobede protiv prošlosezonskog vicešampiona Šalkea od 2-1 i aktuelnog osvajača kupa Ajntrahta od 3-1, da bi vrhunski start bio krunisan u poslednjem kolu kada su doslovno potukli Bajern u Minhenu rezultatom 3-0. „Srećni smo što smo postigli nešto izvanredno“, rekao je nakon toga kapiten i strelac jednog gola Lars Štindl, „ali moramo nastaviti da dajemo sve od sebe u narednih nekoliko utakmica. Da bi ostvario rezultat u Bundesligi, moraš neprestano da ulažeš sve.“

Prvi gol na tom meču protiv Bajerna postigao je Alasan Plea, 25-godišnjak koji je letos stigao iz Nice i koji je u prvih sedam kola zabio već pet puta i postao okosnica napada. Istovremeno, Torgan Azar je počeo da izlazi iz senke starijeg brata Edena, koji blista u Čelsiju, pa i sam blista u M’Gladbahu, budući da ima već tri gola i asistenciju. Izdvajaju se i Patrik Herman sa dva gola i dve asistencije, Jonas Hofman sa golom i tri asistencije, i 21-godišnji Florijan Nojhaus sa tri asistencije. Pritom, među stativama im stoji Jan Zomer koji izgleda igra u životnoj formi.

Pomenusmo maločas da su prošle sezone na kraju bili deveti na tabeli. To bi moglo biti značajno jer im je za dlaku izmakao plasman u Ligu Evrope, pa nema ničega što bi im odvraćalo pažnju od putovanja ka dugo čekanoj tituli. Poslednju, petu po redu, „ždrepci“ su osvojili u sezoni 1976—77. Ako uspeju da prebrode problem koji su ranije imali sa gostovanjima, a meč u Minhenu kaže da je to moguće, možda bi mogli da otvore novo „zlatno“ poglavlje u istoriji kluba. Ko zna.

Miloš Veljković u dresu Verdera sa saigračima. Foto: Guliver/Lars Baron/Bongarts/Getty Images

FK VERDER BREMEN — 4. na tabeli sa 14 bodova

Iako je poslednjih sezona Bajern ubedljiv, ne tako davno imali su snažne izazivače među kojima je bio i Verder, osvajač duple krune 2004. i tim koji je te decenije uvek bio u samom vrhu. Koliko su realni pretendenti na tron ove sezone? Ne baš preterano realni.

U dosadašnjem toku šampionata izdvaja se trijumf u Frankfurtu rezultatom 2-1, pobeda nad Augzburgom na strani od 3-2, slavlje protiv berlinske Herte kod kuće rezultatom 3-1 i pobeda nad Volfsburgom od 2-0. Imaju jedan poraz, od Štutgarta na strani 2-1, te dva remija, kod kuće protiv Hanovera i Nirnberga rezultatima 1-1. To pokazuje da Verder, predvođen Maksom Kruzeom i 40-godišnjim Klaudiom Pizarom (legendom kluba i miljenikom navijača), deluje kao tim iz senke koji bi možda mogao da postigne nešto krupno ali ne i prekrupno.

Istina, imaju osamnaestogodišnjeg američkog omladinca Džoša Sardženta na krilu, imaju Dejvija Klasena koji do sada zabeležio dva gola i asistenciju, imaju braću Egeštajn, 21-godišnjeg Maksimilijana i 20-godišnjeg Johanesa, momke koji će po svoj prilici izrasti u prvoklasne fudbalere, imaju i našeg Veljkovića, i može se reći da je Verder ekipa koja je veća od zbira svojih delova, ali čini se da im ipak trenutno neki deo nedostaje. Mada, nikad se ne zna. „Lopta je okrugla.“

FK HERTA BERLIN — 5. na tabeli sa 14 bodova

Početkom ovoga veka berlinski gradonačelnik Klaus Voverajt opisao je svoj grad kao „siromašan, ali seksi“, nameran da privuče mlade, kreativne ljude, što mu je i pošlo za rukom. To nema nikakve veze sa Hertom (barem ne direktne), ali drugi deo te rečenice savršeno opisuje njen trenutni sastav, koji igra atraktivan fudbal koji donosi rezultate.

Vedad Ibišević kapiten je berlinske Herte i istinski vođa tima krcatog velikim nadama evropskog fudbala. Foto: AP/Tanjug

Herta se istorijski ne može pohvaliti preteranim uspesima: nikada nisu osvojili Bundesligu (mada jesu dva puta početkom tridesetih bili šampioni Nemačke, ali tada se igralo po kup-sistemu), davne 1975. su bili drugoplasirani, a u poslednjih pet sezona u tri navrata su bili u gornjem delu tabele. Ponavljanje četvrtog mesta osvojenog 2009. pod palicom Lusijana Favra deklarisani je skromni cilj, minimum kojim će biti zadovoljni, ali bude li Herta nastavila da igra ovako, i apetiti će rasti. A Herta ima materijala za više od toga, što pokazuje i pobeda nad Bajernom od 2-0.

Za početak, imaju 23-godišnjeg Ondreja Dudu, popularnog Dudinja, koji je do sada postigao već pet golova uključujući i jedan protiv Bavaraca, a tu je i novopridošli 20-godišnji Holanđanin Javairo Dilrosun koji je dao dodatni polet ekipi te dostavio dva gola i tri asistencije. Istovremeno, buja i 22-godišnja nada austrijskog fudbala Valentino Lazaro. Na sve to, iskusni kapiten Vedad Ibišević koji je dao četiri gola i zabeležio jednu asistenciju, i veteran Salomon Kalu, idealni su tandem za usmeravanje Hertinih omladinaca.

Ono što je posebno zanimljivo je reakcija njihova nakon bezgolnog remija protiv Majnca, u kolu nakon velike pobede nad Bajernom. Naime, njihov defanzivac 23-godišnji Karim Rekik kazao je, da mnogi timovi gube mečeve nakon što pobede Bajern, pa remi i nije tako loša stvar. Per Skjelbred bio je još skromniji: „Mi nismo Barselona. Kada nam je dan, možemo svakoga pobediti, ali svaki tim igra fudbal u Bundesligi. Ponećemo bod sa sobom i nećemo se buniti.“ Šta ovo pokazuje? Pa, u Nemačkoj smatraju — da su odmereni i da nisu poleteli nakon velikog trijumfa. To je bitan preduslov uspeha, samo je pitanje da li mogu održati formu.

(P. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA