Vidiću razlupali kola zbog slikanja s Partizanovcem, Arkan dovodio "Tigrove" na Sever: Englezi kopali po arhivi nasilja među Delijama

Liverpul Eho posebno se bavio navijačima Zvezde uoči duela na Enfildu

  • 9

Delije su posebna su tema u engleskim medijima povodom utakmice 3. kola Lige šampiona između Liverpula i Crvene zvezde, koja je na programu na Enfildu u sredu 24. oktobra od 21.00.

Posebno se temom huliganizma među najvatrenijim pristalicama bavio lokalni list Liverpul eho, koji je uradio tekst o istorijatu nasilja na tribini navijača Zvezde.

Oni pominju veliko rivalstvo sa navijačima Partizana, a posebno ističu Željka Ražnatovića Arkana kao jednog od lidera Zvezde u vreme devedesetih godina, uz poseban osvrt na Maksimir 1990, a takođe su pomenuli i navodnu priču o tome kako su Delije lupale automobile fudbalera Zvezde, a da je među njima bio i Nemanja Vidić.

Navijači Zvezde uz baklju i barjake navijaju na jednom od večitih derbija; Foto: A. Nalbantjan

Sve to uzeli su iz teksta Dejva Faulera, koji je 2004. godine u Observeru objavio tekst o navijačima Zvezde, posle susreta sa liderima Delija.

Delove tog teksta preuzeo je i Liverpul Eho u teksu o nasilju koje je na tribini najvatrenijih pristalica prisutno od sedamdesetih.

- Najvatrenija frakcija navijača Crvene zvezde, narednog protivnika Liverpula u Ligi šampiona, decenijama je povezana sa nasiljem na tribinama. Policija Liverpula je nedavno najavila da blisko sarađuje sa svojim kolegama iz Srbije, kako bi se osiguralo da navijači Zvezde ne prisustvuju meču na Enfildu posle sakncija UEFA o zabrani Zvezdi da ima navijače na ovom gostovanju - počeli su tekst engleski novinari.

Oni ističu da Zvezda nije smela da prodaje karte za gostujuće utakmice posle upada navijača u Slacburgu u meču kvalifikacija za Ligu šampiona, ali da je uprkos zabrani, oko 1.000 navijača Zvezde bilo je u Parizu, gde je došlo do incidenata, i žestoke tuče posle meča ispred stadiona, pa je UEFA pokrenula dodatnu istragu povodom ovog meča.

ARKAN DOVODIO SVOJU PARAVOJNU FORMACIJU NA SEVER

Željko Ražnatović Arkan i njegovi "Tigrovi"; Foto: Profimedia/Corbis VII

U tekstu o Delijama, Liverpul Eho je dao poseban akcenat Željku Ražnatoviću Arkanu, koji je imao svoj uticaj tokom 1990. godina među navijačima Zvezde.

- Navijači Zvezde povezani su sa huliganizmom još od sedamdesetih godina, kada su se sukobljavali sa rivalima širom Jugoslavije. Posle smrti Tita 1980. godine, kod fudbalskih navijača je počeo da buja nacionalizam.

Ultrasi Zvezde nikada zvanično nisu bili povezani ili sankcionisani od strane kluba. U maju 1990. godine huligani Zvezde, poznati pod nazivom Deije, putuju u Hrvatsku na meč protiv Dinama iz Zagreba. Hiljade Delija se tuklo sa Bed Blu Bojsima, kao i sa lokalnom policijom. Fudbal se zapravo igrao samo 10 minuta.

VIDEO: Peca Panker o Delijama u Bariju

Novinar Observera, Dejv Fauler je 2004. godine opisao kako su navijači Zvezde spojili elemente iz italijanskog i engleskog fudbala i stvorili novu vrstu huliganizma. Takođe je ospisao da je Slobodan Milošević dao mogućnost Željku Ražnatoviću Arkanu da iskoristi moć Delija tokom devedesetih godina.

- Arkan, koji je vodio paravojnu formaciju Tigrovi, uskoro je postao uključen u sve aspekte utakmica, od prodaje karata, organizovanja gostovanja, dok zastrašivanja zvaničnika utakmica. I na večitom derbiju 22. marta 1992. godine, kada je Zvezda igrala na Marakani, doveo na stadion članove svoje paravojne jedinice da gledaju utakmicu - navode u tekstu.

VIDIĆU RAZBIJEN AUTO ZBOG FOTOGRAFISANJA SA KAPITENOM PARTIZANA?

Nemanja Vidić; Foto: Tanjug/AP

- Jedan od Delija je rekao Fauleru 2004. godine da je bio zadužen za razbijanje automobila igrača Zvezde koji odigraju loše. Jednom prilikom je demoliran i automobil Nemanje Vidića, kada je pozirao za modno fotografisanje uz kapitena Partizana, što je uznemirilo ultrase Zvezde, koji to nisu istolerisali.

- Iako je jugoslovenski rat okončan pre više godina, nasilje Delija odbija da nestane. Samo prošle godine viđena je spektakularna borba navijača na stadionu Partizana u stilu iz 70-ih godina između navijača dva kluba - zaključuju u tekstu, koji ima mnogo rupa, neproverenih informacija, ali i netačnih podataka, kao što je i izveštaj o 156. večitog derbija, gde im i dalje stoji informacija da su Delije upale na južnu tribinu i potukle se sa Grobarima, a ne da je to zapravo bio sukob dve frakcije Grobara.

VIDEO: Delije spektakularno ispratile igrače u Liverpul

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sojic

    22. oktobar 2018 | 12:40

    Nemoj samo da nam Englezi pricaju o huliganima i kulturi....

  • Mladen

    22. oktobar 2018 | 11:45

    I vi bi trebalo da uradite jedan clanak o hilsborgu da se malo podsete istorije

  • Miks

    22. oktobar 2018 | 12:25

    Koga jos zanima sta misli mali liverpul

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA