≫ 

Dok se neko slikao sa okupatorom, drugi su napuštali strane klubove i gubili medalju zbog Kosova: I pre Matića su naši sportisti pokazali prkos!

Potez Nemanje Matića samo nas je podsetio nas je na ranije patriotske izlive srpskih sportista tokom NATO agresije

  • 26
Milorad Čavić Foto: Profimedia/AFP

Cela Srbija  je na strani Nemanje Matića, našeg fudbalera koji je odbio da nosi cvet koji simbolizuje stradanje engleskih vojnika u NATO akcijama.

Ovo je pokazatelj da Matić nije samo običan fudbaler, već i da zna da razmišlja, a da ne pravi kompromise zbog novca i slave. I nije Matić usamljen, ako se vratimo malo godina unazad, pronaćićemo i ostale srpske sportiste koji nisu hteli da se povinuju novom svetskom poretku i da glume klovnove, već su izrazili svoje mišljenje.

Sličan primer imao je plivač Milorad Čavić koji je 2008. na Evropskom prvenstvu u Ajdnhovenu na pobedničko postolje (osvojio je zlato na 50 metara delfin) izašao u majici Kosovo je Srbija. Medalju je zadržao, ali je suspendovan pa nije plivao na 100 metara delfin.

- Zadržao sam tu medalju. Nisu mi oduzeli ni medalju ni titulu, ali sam morao hitno da napustim Holandiju. Izbacili su me iz više razloga, ali najbitniji je bila bezbednost. Te iste godine, kao i naredne, bio sam u nekoliko situacija u kojima su Albanci dolazili na moja takmičenja i pravili ozbiljne incidente, kako meni, tako i takmičenju, generalno.

- Na plivačkim bazenima nema obezbeđenja kao na košarkaškim ili fudbalskim utakmicama. Negde u Italiji došla je grupa njihovih huligana sa zastavom Kosova i počeli su da me vređaju, prozivaju. Sada kada gledam na tu situaciju kada sam bio u toj majici, shvatam da sam ne samo sebe već i svoje kolege izložio opasnosti.

Foto: Profimedia/AFP

- Ja jesam to uradio srcem, i ne mogu da kažem da mi je krivo, ali bih danas to pametnije uradio, barem bih sačekao da osvojim zlato i u 100 metara delfin, što posle tog događaja nisam bio u prilici - kroz smeh priča Milorad.

Sličan primer je Stefan Mitrović i Nemanja Gudelj koji su oteo zastavu takozvane velike albanije sa dron koji je leteo na meču Srbije i Albanije 2014 u kvalifikacijama za EP

Foto: Tanjug/AP

Ako se vratimo još dve decenije unazad, možete da vidite da su nekadašnji sportisti itekako znali da kažu NE zapadu iako su igrali u zapadnim klubvima.

Tokom NATO bombardovanja Aleksandar Saša Đorđević je izrazio svoj protest, tako što je sa dresa Barselone za koju je tada nastupao, skinuo svoje prezime, a onda posle osvajanja Kupa kralja, kada je podigao trofej istovremeno podigao i papir sa porukom "Zaustavite rat".

Saša Ćurčić je u to vreme igrao za Kristal Palas i u znak protesta je odbio da igra za engleski klub sve dok traje bombardovanje, a na mečevima je nosio transparent kojim je prkosio bombardovanju, što ga je donekle koštalo i karijere.

Printskrin: Twitter/@sasacurcic10

Najekstremniji je bio možda, Vladan Lukić, bivši igrač Crvene zvezde, koji je napustio svoj klub - Mec i vratio se u Srbiju da bi odgovorio na vojni poziv.

Sa druge strane imamo i suprotne primere, oni sportista koji su se slikali sa okupatorima. Tako su se teniserke Jelena Janković i Ana Ivanović bile izložene stubu srama zbog slikanja sa Bilom Klintonom 2009. godine, bivšim predsednikom SAD iz vremena NATO bombardovanja.

Da li je Nemanja trebalo da nosi simbol srpskih žrtava u Velikom ratu?

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Синиша

    5. novembar 2018 | 18:10

    Свака част Немања Матићу. Старији ће се сјетити 1982 год кад су Енглези напали рибаре на Фокладима(Аргентина). Тада фудбалер Освалдо Ардиљес напушта Енглеску и Тотенхем из протеста што је нападнута његова домовина Аргентина.

  • Blok

    5. novembar 2018 | 18:36

    Mora da vas je moj komentar od sinoc na vest o Maticu podstakao da napisete ovaj tekst : ) Upravo sam juce pomenuo ove dve nase lepotice cija se karijera kao kazna sa nebesa strmoglavo zavrsila nakon ovakve zastrasujuce slike sa jednim od najvecih ubica, ako ne i najvecim, srpskog naroda, ukljucujuci i radijaciju kao posledicu bombardovanja.

  • Zilot

    5. novembar 2018 | 18:19

    Dobro je da ste nas podsetili i na velicanstveni gest Cavica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA