≫ 

Od Partizana do poreskog raja: Football Leaks otkrio sve o Piniju Zahaviju i transferima Markovića i Pantića!

Neobične su bile rute, prenosi Špigl

  • 6

Nemački Špigl se ozbiljno pozabavio fudbalskim transfer mahinacijama u Evropi, kroz prenošenje informacija Football leaksa, gde je nezaobilazna bila i naša scena.

U priču o poverljivim tokovima novcima i transferima uključen je i Partizan, naročito zbog transfera Lazara Markovića i Danila Pantića, koji su bili pod "šapom" Pinija Zahavija, poznatog izraelskog menadžera.

Pod naslovom „U svetu moćnog fudbalskog agenta“, nemački list je podsetio da je u aprilu 2012. neposredno posle punoletstva, 100 odsto prava na transfer Lazara Markovića otkupila agencija „Leiston Holdings“, sa Devičanskih Ostrvima, koja važi za poreski raj, a cena otkupa iznosila je 7 miliona evra.

- Naredne godine, juna 2013, izvršen je transfer napadača u lisabonsku Benfiku. Portugalski klub prebacio je 6.250.000 evra agenciji „Leiston“, što je bilo dovoljno da kupi samo polovinu Markovićevog ugovora. Sledeće godine, jula 2014, Marković prelazi u Liverpul, tako što je premijerligaš platio ukupno 25.000.000 evra, od čega je 12.500.000 otišlo Benfiki, a preostalih 12.500.000 (s obzirom da je reč o polovini vlasništva) pripalo „Leistonu“. Na taj način je u periodu od dve godine „Leiston“ obrunuo 7.000.000 evra u 18.750.000 evra, skrivenih preko Kariba, gde porez ne postoji - prenosi Špigl, a zatim se dodaje da je Leiston sklopio još dva posla sa takozvaim trećim licima, koja su kasnije udaljena iz fudbala zbog reakcije FIFA.

Lazar Marković, igrač u čijim se transferima veliki novac obrnuo Foto: AP/Tanjug

- Samo nekoliko dana posle kupovine prava na Markovićev ugovor, 3. maja 2012, „Leiston“ je pristao da uplati 250.000 evra kompaniji „Sport&More“, registrovanoj u državi Njujork. Iza te kompanije bio je srpski menadžer Nikola Damjanac. Očigledno je primio naknadu što je pomogao „Leistonu“ da osigura prava na Markovića.

- Mada je „Sport&More“ bio ugovorni partner, Damjanac je kasnije zatražio od „Leistona“ da pomenutih 250.000 evra uplati na račun kompanije „LIAN Sport“ na Malti. A to nije sve, jer je 3. maja 2012. (dakle, isti datum, op. au), Damjanac potpisao još jedan ugovor sa „Leistonom“. Ovoga puta sa kompanijom „Goldline“, smeštenoj u švajcarskom Kjazu. Prema tom ugovoru, „Leistion“ je prebacio 2.000.000 evra na račun „Goldlinea“, a kao razlog transakcije navedena je pružena podrška pri kupovini prava na transfer Lazara Markovića“.

Pantić u crno-belom Foto:partizan.rs

Poznato je da LIAN sports pripada Faljiju Ramadaniju, a Špigl se dotakao još transfera Danila Pantića, koji je sa 16 godina polovično već pripadao Leistonu.

- Leiston je platio 1.700.000 evra da bi kupio svoj deo prava, međutim, taj novac nije završio u Beogradu. Umesto toga, završio je na računima dve kompanije na ostrvu Nevis, takođe u Karibima. Jedna pod imenom „TXL Investments“, druga „SNR Limited“. Onda je „Leiston Holdings“ prebacio novac dvema firmama na njihove račune „Banke Valeta“, finansijske institucije na Malti.

Zatim je navedeno kako je firma "SNR Limited“ zatim prebacila 500.000 evra kompanji „Leary Invest“ na Devičanskim Ostrvima, a još 170.000 evra kompaniji „Guanta Gold“ u Belizeu.

Suma od 1.700.000 evra je završila u četiri kompanije poreskog raja.

Falji Ramadani, jedan od agenata oko kojih se mnogo toga vrti Printskrin: Youtube

- Najvažnji detalji pokazuju da su „TXL Investments“ i „SNR Limited“ u Zapadnoj Indiji, gde je u početku legao novac, kontrolisao direktor „LIAN Sports“ na Malti, takođe uključen u realizaciju Markovićevog transfera - zaključuje Špigl.

Zahavi je Špiglu samo rekao da nikad nije imao udela u Leistonu, zatim i da nije imao nikada korist od toga.

- Bio sam fudbalski savetnik te kompanije sve u periodu dok je udeo tećih lica bio legalan - istakao je izraelski menadžer, a u tekstu se spominje i Marko Marin, pošto je Leiston nudio Verderu svojevremeno sedam miliona evra za otkup.

Pošto klubu nije dostavljena informacija o kompaniji sa Devičanskih ostrva, od transfera se odustalo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    10. novembar 2018 | 13:19

    Preposteni partizan

  • Ноле

    10. novembar 2018 | 14:06

    Јел могуће !? Па они су најпоштенији на свету !

  • Cubaka

    10. novembar 2018 | 13:42

    Sta, zar "posteni" Partizan da bude upleten u nesto ovako, Vuletic sprema saopstenje a Lotar Mateus ostri pero za novu knjigu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA