≫ 

Vuletić: Beščašće i beznađe u srpskom fudbalu, Recko je primer dečjeg strašila

Poslednja utakmica, viđena u Novom Sadu, između Proletera i Radničkog iz Niša odraz je opšteg stanja beznađa i svekolikog beščašća i korumpiranosti, koje je, čini se, prešlo u svoju terminalnu fazu, kaže potpredsednik Partizana

  • 26

Utakmica minulog kola Superlige odigrana u Novom Sadu, u kome je Radnički iz Niša “čudesnim preokretom” savladao domaći Proleter zgranula je i nasmejala dobar deo srpske fudbalske javnosti, iako je njeno pominjanje u istoj trajalo koliko i mehur od sapunice.

Revoltirani činjenicom da svi ćute, a da posla svakako nisu čista, u Partizanu su rešili da kažu “poneku” reč o pomenutoj tabu temi, jer ih takav rasplet (bolje rečeno dramski zaplet i rasplet nalik onome u Novom Sadu) direktno dotiče, pošto su Nišlije očito “dopingovani” takmac u borbi za visok plasman u ligi.

Potpredsednik kluba iz Humske Vladimir Vuletić smatra da je meč u Novom Sadu samo odraz kladioničarskog beznađa u srpskom fudbalu, na koje više, jasno je, ne mogu da utiču ni više instance poput UEFA i FIFA.

- Poslednja utakmica, viđena u Novom Sadu, između Proletera i Radničkog iz Niša odraz je opšteg stanja beznađa i svekolikog beščašća i korumpiranosti, koje je, čini se, prešlo u svoju terminalnu fazu. Sportska javnost je mogla da svedoči jednom izrazito nesvakidašnjem razvoju rezultata na ovoj utakmici.

Sa Terzićem uvek u korektnim odnosima: Foto: MN Press

- Na poslednjoj sednici Zajednice predstavnika Super lige i Prve lige Srbije, konstatovano je da je evropska kuća fudbala zahtevala da se u opštu fudbalsku pravnu regulativu predvidi i inkorporira kaznena politika za one klubove koji se nađu pod sumnjom UEFA da su se ponašali neetički u domenu upliva u kladionačarske poslove. Fudbalski savez Srbije je uneo ove odredbe u svoj najviši pravni akt i po njemu je vlastan da odlučuje u situacijama na koje signalizira UEFA.

- Ostaje da se vidi da li će i na koji način biti reakcija, međutim, to ne umanjuje gorak ukus koji ostavlja utakmica za nama – kaže za Telegraf Vladimir Vuletić.

Vuletić je veoma razočaran i što mediji u našoj zemlji “guraju” takve i slične primere pod tepih, a bilo ih je i te kako.

- Čini se, pri tom, da posebnu pažnju zaslužuje i jednodušno ćutanje medija o ovom događaju. Istraživačko novinarstvo, a posebno sportsko, nije estradno i rijaliti pisanje o nečijim privatnim posetama bolnici i dovođenje toga u nepojmljivu i nepojamnu vezu sa nekim prethodne večeri odigranim utakmicama Lige šampiona. Možda je pravo pitanje, zašto postoji strah i nekakva zavera ćutanja u medijima kada je reč o načinu na koji do golova u Super ligi dolaze prva dva plasirana kluba na tabeli.

Za Jirgena Klopa, dres Partizana Foto: partizan.rs

Vuletić navodi i konkretan primer svojih tvrdnji i to sa utakmice najvećeg rivala, takođe u minulom kolu.

- U tom pogledu, postoji još jedan eklatantan primer već sada brojnih sudijskih grešaka koje čine sudije na štetu klubova koji igraju protiv Crvene zvezde. Poslednja utakmica i vodeći gol za lidera na tabeli posledica je tako golim okom vidljive sudijske greške da su čak i naši zavernički ćuteći mediji morali da se saglase da je reč o nedvosmislenoj grešci.

- Zanimljivo je da je glavni sudijski akter ove utakmice ujedno bio i jedan od pomoćnih sudija na poslednjem derbiju iza kojeg je ostala večita dilema da li je tada Boaćijeva lopta celim prečnikom prešla gol liniju Stojkovićevog gola. U tom slučaju, taj isti sudija je, izgleda, imao tako precizan infra-crveni vid pa je vrlo lako presudio da je reč o golu a na ovoj utakmici mu, čini se, ni beli štap ne bi pomogao, izuzev što infra-crveni vid i beli štap nikako ne mogu biti u saglasju osim po bojama jednog kluba.

Baš kao i posle večitog derbija, u kome su srpski velikani remizirali, Vuletić smatra da je rešenje za “maligno oboljenje” našeg fudbala u nekoliko stavki.

Crno - beli traže izlaz iz krize Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

- Posmatrajući sve ovo, deluje da je za rešenje svih problema u domaćem fudbalu dovoljan jedan stručan oftalmolog, jedan častan medij, jedan beskompromisni tužilac organizovani kriminal i jedan skrupulozan sudija Višeg suda. Partizan nastoji da dignitetom ozbiljnog kluba konstruktivno utiče na trenutno stanje. U dva navrata smo u pisanoj formi istakli naš zahtev Zajednici Super lige i Prve lige Srbije za uvođenjem VAR tehnologije. Mišljenja sam da se mi pogrešno već duže vremena bavimo saniranjem posledica a ne prevencijom potencijalnih veoma štetnih situacija.

VAR nije jedina inicijativa Partizana, crno-beli smatraju da je prvi čovek Sudijske komisije – Dušan Mrakić i te kako umešan u “mračnu fazu” našeg fudbala.

- Partizan je podneo i inicijativu za smenu Dušana Mrakića, člana sudijske komisije, koji istovremeno obavlja i funkciju predsednika FS Beograda što je protivno čl. 33, st. 2, tačka 2 Zakona o sportu, budući da članovi uprave sportske organizacije ne mogu, između ostalog, biti lica koja su članovi Uprave i službena lica nadležnog sportskog saveza, odnosno službena lica organizacije u oblasti sporta koja upravlja sportskom ligom. Mrakić je u belodanom sukobu interesa budući da, kao službeno lice nadležnog sportskog saveza, ne može obavljati funkciju u upravi sportske organizacije, sudijskoj komisiji FSS, kao stalnom upravnom telu koje formira Izvršni odbor FSS.

RECKO ANTIĆ JE KLASIČAN PRIMER “DEČJEG STRAŠILA”

Vuletić ukazuje na primer Dragana Antića Recka, trenera Dinama iz Vranja, koji je pre nekoliko dana sankcionisan sa 15 meseci obavljanja funkcija u fudbalu.

- Klubovi, čiji se predsednici i treneri danas vajkaju i lamentiraju nad neregularnošću takmičenja, bivali su najglasniji u odbijanju Partizanove inicijative. Mi imamo situaciju da izvesni Recko mesecima iznosi najrazličitije nepodobštine i kvalifikacije da bi ga Disciplinska komisija FSS kaznila tek pre neki dan zabranom obavljanja funkcija u fudbalu u trajanju od 15 meseci.

Dragan Antić Recko, predsednik i trener Dinama iz Vranja Foto: MN Press

Onda to posluži treneru lidera na tabeli da, prvadajući ovu odluku, istakne kako “valja paziti šta se priča jer je fudbal ono najdragocenije što imamo.” Uzima se, dakle, izvesni Recko kao neka vrsta dečijeg strašila i pravi lažna simetrija da je svako ko ukazuje na nepočinstvo ili neregularnost – izvesni Recko.

"BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA...”

Čelnik crno-belih da je lažna simietrija u ovom slučaju više nego providna, pa citira Mešu Selimovića.

- Sa dozom prezrenja valja odbaciti ovakvu lažnu simetriju i kvazi dobronamerno sugerisanje da valja paziti šta se govori. Džon Stjuart Mil je dobro istakao da je čovek, koji nema ništa za šta je voljan da se bori, ništa što mu je važnije od sopstvene sigurnosti, bedno stvorenje bez šansi da bude slobodan osim ako ga takvim ne učine bolji ljudi nego što je on. Dakle, ukoliko se nastupa kredibilno, savesno, časno i argumentovano, mesta strahu ne sme biti. Naprotiv, Mešinim rečima: “Boj se ovna, boj se govna, a kad ću živeti?” - u svom stilu završava Vladimir Vuletiić,

(Z. Ivković)

VIDEO: Zoran Mirković o pobedi Radničkog - Videli smo svi o čemu se radi...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaaa

    12. novembar 2018 | 11:49

    Rece “covek” ciji je klub proslu sezonu odigrao gotovo svaku utakmicu “prelaz” 1-2 ili 2-1...

  • Oki

    12. novembar 2018 | 13:15

    Dabogda jos 100 godina bio u Partizanu. Pravi si svaka cast,grobari su sretni da te imaju.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    12. novembar 2018 | 11:16

    Зар неко овакав да било кога зове "страшилом",у било ком смислу? Имате ли огледало "господине"?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA