Otkud venci zagrebačkog Dinama na grobovima u Beogradu? Srbin je ceo život navijao za Modre, ostavio je klubu svu imovinu (FOTO)

Petar Todorović je i tokom rata ostao veran voljenom klubu, kome je ostavio svu imovinu posle smrti, pošto on i njegova supruga nisu imali naslednike

  • 5
Foto: GNK Dinamo

Predstavnici Dinama iz Zagreba, Miroslav Tomašević i Alen Lesički, bili su u Beogradu, gde su odali počast bivšim igračima Dinama, koji nisu među živima. Položili su venac na grob Stjepana Bobeka, Florijana Matekala, Zlatka Čajkovskog i Zorana Dimitrijevića.

Ali, predstavnici kluba iz Zagreba nisu zaboravili ni svoje verne navijače iz Srbije, pa su prvo postavili venac na grob bračnog para Todorović na novom groblju.

Foto: GNK Dinamo

Beograđanin Petar Todorović i njegova supruga Đuka bili su veliki navijači Dinama iz Zagreba, a najbolji dokaz toga je to što im je poslednja želja bila da svu imovinu ostave zagrebačkom klubu.

Petar je bio jedan od najvećih navijača Dinama u Srbiji, a odanost prema Dinamu nije krio ni tokom rata u Jugoslaviji.

Pojavljivanje predstavnika Dinama sa ovim ciljem na grobovima u Beogradu izazvala je veliko zanimanje, pa su radnici učinili sve napore da se pronađu grobovi, kako bi se na njih položili venci.

Todorović je sa Dinamom prošao celu bivšu Jugoslaviju, a za vreme rata "ilegalno" je nabavljao Sportske novosti, koje su bile deset puta skuplje od realne cene. Svako jutro je imao razbijeno zvono na interfonu, a zbog članstva u Dinamu pretili su mu prijatelji i lepili mu svakakve etikete, jer je u Beogradu bio navijač "ustaškog kluba".

Petar Todorović je bio najvatreniji navijač Dinama u Beogradu; Foto: GNK Dinamo

Skupljao je sve moguće podatke o dinamu, izrezivao novinske članke, reportaže o klubu i igračima, a stan mu je bio arhiv pun fascikala i mapa, kakav nema ni u samom klubu.

On je svojevremeno u jednoj Dinamovoj reviji objavio statističku tablu pod naslovom 90 minuta, 90 strelaca, 90 golova, 90 pobeda. Član Dinama bio je od 1956. godine, iako su skoro svi u školi navijali za Zvezdu, Partizan ili Hajduk (koji je u vreme SFRJ imao veliki broj navijača i među Srbima u Beogradu).

Prvi put je Dinamo gledao na Maksimiru 1958. godine, kada su Modri osvojili prvenstvo. Gol za Dinamo potigao je Franjo Gašpert. Najviše je od igrača Dinama voleo Volfla, Jerkovića, Čajkovskog i Ivicu Horvata.

VIDEO: Najtužnije mesto kultnom stadionu: Jeza prolazi dok gledate koje su predmete ostavili za mrtve navijače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tmpk

    14. novembar 2018 | 12:48

    Gospodin čovek veran svom klubu do kraja !

  • CZBG

    14. novembar 2018 | 12:42

    Umesto da ostavi bolesnoj deci ili nekome kome je potrebnije on ostavlja lopovima.... tuzno

  • TS

    14. novembar 2018 | 12:43

    Red je i Partizan da se seti svojih legendi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA