≫ 

Nekada sam spavao u GSP-u, a sada sam reprezentativac Srbije: Neverovatna priča Blekija Milenkovića (VIDEO)

Reprezentativni štoper Orlova prešao je put od trnja do zvezda

  • 2

Nikola Milenković je prošao neverovatan put, gde je kao dečak gradskim prevozom prelazio čitav grad kako bi stigao na treninge, a da je od umora često i zaspao u beogradskom GSP-u, posle čega je završavao na okretnicama uz promašene stanice.

On se svega toga prisetio u razgovoru za klupsku televiziju Partizana, gde je stasao kao igrač, odakle je prešao u Fiorentinu i sada se ustalio kao glavni štoper reprezentacije Srbije, koga traže velikani evropskog fudbala poput Mančester junajteda, koji je spreman da izdvoji 60 miliona evra.

- Nije bilo lako kao i svakome ko počne da igra. Živeo sam na jednom kraju grada, trening na drugom i škola na trećem. Nekad se dešavalo, toga se moja mama i danas seća, da se uspavam u autobusu pa odem na poslednju stanicu kad me slomi umor. To se dešava, to sve prolazi i eto sada hvala Bogu, reprezentativac Srbije, standardni član Fiorentine tako da je na kraju sve ispalo kako treba - prisetio se Milenković.

Nikola Milenković na treningu reprezentacije; Foto: MN Press

Prelazak u prvi tim mu je delovao kao san, a sve se u vreme tog prelaska u njegovim očima dešavalo brzo.

- Mislim da sam ostao isti i pokušavam samo da napredujem iz dana u dan. Da ostanem na zemlji i koncentrisan. Taj prelazak u prvi tim delovao je kao san. Ja sam kao mali verovao u sebe, ali se to ostvarilo veoma brzo. To sam dobro podneo, ostao sam isti, sa ciljem da napredujem iz dana u dan - rekao je Milenković, koji zna kakav je pritisak u Partizanu, ali da je to lakše uz podršku porodice, starijih igrača i trenera.

- U Partizanu je konstantan pritisak da se dobiju utakmice, čim igrate nerešeno ili izgubite, onda je haos. Postoji veliki pritsak, ali tu su stariji igrači, koji pomažu mladima da se izbore sa tim, kao i treneri i stručni štab. Tako da tu mladi igrači nemaju probleme - prisetio se Milenković, koji je i sam imao neke negativne komentare na svoj račun u određenim momentima.

Foto: MN Press

- Ja sam čitao vesti, ali nisam se mnogo obazirao na komentare, jer je uz mene bila porodica, ona je osnov svega i uz njih je meni bilo lakše da prebrodim neke teške trenutke - rekao je on, a zatim se prisetio i čuvene sezone sa Markom Nikolićem.

- Marko Nikolić nas je stalno bodrio da možemo to da uradimo, paralelno su i navijači počeli više da nas podržavaju, nanizali smo trideset i nešto utakmica bez poraza i stvarno je bio sjajan period - opisao je Milenković, koji je posle osvajanja duple krune sa Partizanom prešao u Fiorentinu, a za to se spremao učenjem italijanskog jezika.

- Pre nego što sam otišao u Fiorentinu, išao sam na časove italijanskog. Stekao sam neko osnovno znanje, a posle sam i u Italiji nastavio da idem na časove. Za mene je osnovno kada se ode u neku zemlju da se nauči jezik. Velika je stvar. Moja je želja da igram u nekoliko zemalja da bih naučio što više jezika... Jezik stvarno mnogo znači u životu - kaže "Bleki".

Nikola Milenković u dresu Fiorentine; Foto: Guliver/Gabriele Maltinti

Teško mu je bilo kada je odlazio u Firencu jer se rastajao s porodicom, ali se i tamo brzo snašao.

- Bio sam strpljiv, sačekao sam svoju šansu, posle mi se otvorilo da odigram dobro tu prvu utakmicu i namestilo se da sam postao standardan - opisuje Nikola.

Nedugo potom je usledio i reprezentativni poziv.

- Jednostavno se i to desilo prebrzo. Odigrao sam 15 utakmica u Fiorentini, usledio je poziv za reprezentaciju, za pripreme za Svetsko prvenstvo, stvarno sam bio presrećan. Odradio sam pripreme i kada je došla ta utakmica igrao sam prvu postavu i mislim da je san svakog igrača da igra SP, to je skup najboljih, mislim da iznad toga nema ništa. Ostaje žal što nismo prošli dalje, ali smo i odlaskom tamo obradovali naše navijače - kaže Milenković.

Nikola Milenković u duelu sa Nejmarom na Svetskom prvenstvu; Foto: Tanjug/AP

U reprezentaciji je igrao štopera, u Fiorentini igra desnog beka. Mada se na štoperu oseća bolje i prirodno, bez pogovora kaže da ispunjava zamisli svog trenera u klubu.

- Očvrsnuo sam u inostranstvu, postao sam zreliji. Promenio sam način razmišljanja. Taj odlazak od porodice očvrsne čoveka, osetio sam da sam sam. Sam si u četiri zida, zidovi ćute, vi ste sami tamo, bez porodice i ikoga. To je sve ono što se prolazi u životu - ističe Milenković, kome i posle više od godinu i po dana nedostaje Partizan.

Pogledajte čitav intervju u priloženom videu:

VIDEO: Nikola Milenković o svom prvom nastupu na Mundijalu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • šumadinac

    16. novembar 2018 | 07:53

    To pokušava da iskopira Duljaja koji je iz Topole išao autobusom u Beograd na trening...

  • Vosa

    16. novembar 2018 | 14:05

    Svaka cast ovom decku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA