≫ 

Kežmanov saradnik sve priznao sudu: Od njegovog svedočenja o pranju novca drhti fudbalska Srbija!

Dejan Veljković rešio je da se nagodi sa sudom u zamenu za vredne informacije

  • 13

Pritisnut teškim optužbama i dokazima, srpski fudbalski menadžer Dejan Veljković odlučio je da prizna sve što zna, čime bi izbegao 15 godina zatvora, ali ga čeka kazna do pet godina zatvora i novčana od 80.000 evra. 

Beogradski mediji  bave se ovim slučajem nakon što je Veljković, koji je inače uhapšen u Belgiji i kome je zabranjeno da tu zemlju napusti, odlučio da, prema rečima njegovog advokata, postane svedok saradnik.

On je, kako piše Politika, potpisao tajni dokument s tužilaštvom u Belgiji, koje vodi istragu o pranju novca, nameštanju utakmica i korupciji.

Veljković, prema pisanju Politike, ostaje osumnjičeni u postupku nazvanom "Čiste ruke", ali će, prema sporazumu, ispričati istražiteljima sve što zna o fudbalskim malverzacijama i svojoj ulozi u tome.

- Kao pokajnik, Veljković je spreman na potpunu saradnju. Shvatio je da je pogrešio i da će postati najveća žrtva i zato ne želi više u tome da učestvuje. Zadovoljni smo sporazumom, dobar je za sve - rekao je njegov advokat Kris Luiks belgijskim medijima.

Mediji prenose da će Veljković objasniti istraziteljima čitavu finansijsku konstrukciju po kojoj rade igrači, menadžeri i klubovi i u istragu će uključiti nove osobe. Odgovoriće i na pitanja o zaradama na transferima pojedinih fudbalera, gde se radi o ogromnom novcu.

U paklenu seriju utakmica Zvezda kreće protiv TSC-a iz Bačke Topole u Kupu Srbije, i apsolutni je favorit. Kvota na pobedu crveno-belih bez primljenog gola (Sigurna pobeda) je 1,57. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - TSC.

Najprijatnije iznenađenje Evrolige, ekipa Armanija, večeras dočekuje Baskoniju, a kvota da će zabeležiti šestu pobedu u osam utakmica je 1,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Armani Milano - Baskonija.

Sa druge strane, Kurir podseća da je trka s vremenom počela nakon hapšenja najbližih saradnika Matije Kežmana, a jedan od njih je upravo Veljković, uz Uroša Jankovića, koji je uhapšen u Beogradu, te da je samo bilo pitanje ko će prvi da progovori.

Kako se navodi Veljković je proviziju od prodaje igrača slao na račune u poreskim rajevima.

Mateja Kežman i Uroš Janković; Printskrin: Instagram

Tako je sa jednog od svojih računa podigao u Belgiji odjednom čak 450.000 evra, a u zvaničnim je papirima te godine prijavio da mu je ukupan prihod bio 4.529 evra.

U istrazi je, kako navode belgijski mediji, otkriveno da je imao ovlašćenja i na račune članova svoje porodice, ali i na račune trojice bivših fudbalera Milana Jovanovića, Dalibora Veselinovića i Ivana Obradovića, te se sumnja da je oprao milione evra tako što je provizije slao na račune u poreskim rajevima, poput Belizea, a zatim taj novac u malim uznosima vraćao u Belgiju.

Istraga je došla i do toga da je deo novca sklonjen na tajni račun u Beogradu, pored 30 računa koje je imao u Belgiji.

Ovakav preokret nije neočekivan u istrazi koja je krenula spektakularnim hapšenjem više desetina ljudi, menadžera, predsednika klubova, fudbalskih sudija, novinara, čak i Veljkovićeve devojke, a sada ostaje da se vidi koje tajne će on otkriti tužilaštvu i da li će sa sobom povući još neke ljude iz sveta fudbala.

VIDEO: Poslednje optužbe na račun čelnika srpskog fudbala stigle su posle utakmice PSŽ- Crvena zvezda na adresu Zvezdana Terzića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    21. novembar 2018 | 08:14

    Још од када пишем да се треба лишити услуга било кога ко има икакве везе са пртзном. Менаџери, тренери, већи број играча који се позивају у ререзентацију...они су само камен спотицања нашег фудбала. Зар није довољно Матеус објаснио. Гробари прозивају Терзу и Џају, али њих не јури европа. Они су били на тапету кад су их гурали њихови политичари. Читајте о сумњама за махинације у вези са Мијатовићем, са Кежманом и његовим сарадницима...хоћу да кажем да нема напретка са гробарима у српском фудбалу. И не заваравајте се оволиким "успехом" репрезентације у слабашној групи. Све се видело на СП.

  • Skorpion

    21. novembar 2018 | 07:53

    Zar Kezman da je umesan, bas sam iznenadjen, jos ako se otkrije da je i Tole imao svoje prste u ovoj "postenoj" raboti, bicu frapiran.

  • Alex

    21. novembar 2018 | 07:43

    To sve sada potvrđuje što do sada mislismo. Eto vam ga Kežman za jedno sa Savićem pa i celim rukovodstvom fudbalskog saveza a vi lepo vratite Muslina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA