≫ 

Znate li vi ko je bio Vojvoda Đujić? Vranješ posle napada zbog tetovaže poslao poruku navijačima, Savezu BiH

Reternirao je reprezentativac BiH, pojasnio istoriju svog četničkog idola

  • 23

Ognjen Vranješ i njegova tetovaža četničkog vođe Momčila Đujića i dalje su "sportska" tema broj jedan u BiH. Ustalasao je uvek osetljive nacionalističke duhove Vranješ, naišao na osude zbog promocije "zločinca", kako su Đujića okarakterisali mediji u komšiluku, a ništa manje kritički nije bio ni FS BiH, koji je tetovažu okarakterisao kao "promociju fašizma".

Naravno, reakcija najvatrenijih navijača "BH Fanatikosa", sa kojima je Vranješ i pre novog "klinča" u dugoj neslozi, je tek bila oštra.

Na osude je odgovorio novim komentarom, uz malu lekciju iz istorije o njegovom četničkom idolu.

- Postavljam vam svima pitanje da li sam sporan ja ili vojvoda Đujić? Javnost treba da zna, pre nego se odvaži da donese sud, ko je bio vojvoda Đujić, odakle ja dolazim, ko sam sada, status i istoriju naroda kojem pripadam, odnos i relaciju nacija unutar moje reprezentacije, pa tek onda donosi sud. Možda je najispravnije da vam postavim pitanje: “Da li sam u pitanju ja ili Đujić”? - rekao je Vranješ za Blic.

Pogodila ga je, očigledno, reakcija Saveza, navijača, medija, pa je svima želeo da kaže ono što mu leži na srcu.

- Da li bi bilo toliko bitno čiji lik nosim na ruci da igram treću ligu u BiH? Da nisam uspešan i da ne igram na nivou na kojem igram, da li bi nekoga zanimalo šta imam na svom telu? Ponavljam, na SVOM telu! Da ne pripadam narodu kojem pripadam da li bi se neko drznuo da blati mene i istorijsku ličnost kao što je vojvoda Đujić. Objašnjavati da je za mene i moj narod reč četnik i status vojvoda nešto sasvim drugačije niti želim, niti ima smisla, niti je moguće razuveriti druge ljude, ali ja to i ne želim da radim.

Vranješ i "sporna" tetovaža zbog koje se našao na udaru navijača, Saveza, medija... Pritnskrin: Instagram/Youtube

Poenta njegove poruke svima je da bi svako trebalo da gleda svoja posla, a ovaj slučaj ne bi trebalo da bude izuzetak od toga.

- Na svoje telo stavljam samo nešto što je meni bitno, a isto tako poštujem sve one koji sa svojim telom rade šta žele, bilo da se radi o porukama, slikama ili simbolima, to je samo njihovo vlasništvo i odgovorni su sebi i Gospodu.

Zašto se nacionalizam drugačije kategoriše kad je u pitanju manjinski narod u odnosu na imperatorske nacije. Mnoge istorijske ličnosti su svojom zastavom i vojskom osvajale države i regije, uništavale cele civilizacije, milioni su pred njima nestajali pa ništa, nikom ti likovi ne smetaju - poručio je, pa dodao:

- Treba li da ih nabrajam? Smeta nekome vojvoda Đujić koji je pre svega bio svešteno lice i u godinama kada je moj narod stradao, možda i najviše u skorijoj istoriji, on se suprostavio zlobnicima. Uostalom, rekoh da ne želim bilo kome da podnosim račun i opravdanje, niti da držim čas istorije, a za mene i većinu stanovnika Republike Srpske, kao i celog srpskog naroda, vojvoda Đujić je heroj i simbol otpora prema neprijatelju i niko mi ne može uzeti pravo na takav stav. Istorija uvek ima više lica i činjenica ima raznih, a ja prosto imam pravo da od svoga tela radim šta mi volja i na to niko ne može i ne treba da utiče.

(Telegrafrs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin iz srbije

    30. novembar 2018 | 14:37

    TAKO JE JUNACINO.

  • Bratija

    30. novembar 2018 | 15:02

    Iz Cikaga moji znas ti dobro koji!!!!

  • Sizif

    30. novembar 2018 | 14:59

    Ne možeš ti ništa objasniti narodu koji po difoltu mrzi sve što nosi Srpski predznak i identititet. To ti je tako kad neko na silu želi da pronađe neki novi identitet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA