≫ 

Crna Gora na Kosovo mora: Savićević i Srbi među "Sokolovima" pred najneprijatnijim izazovom u kvalifikacijama (VIDEO)

Politička pozadina duela Crne Gore i Kosova biće nezaobilazna tema kada se približe utakmice

  • 25

Fudbalske reprezentacije Crne Gore i takozvanog Kosova igraće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Žrebom je odlučeno da dve selekcije, geografski bliske, budu rivali i tako ispišu istoriju u prvim međusobnim duelima u zvaničnom takmičenju. 

Sa sportske strane, Crnogorci su imali sreće da dobiju rivala koji spada u grupu autsajdera, mada postoji i naličje dvomeča, političko, koje će svakako u određenoj meri biti prisutno s obzirom na prilike na Balkanu.

Poznato je da u crnogorskoj reprezentaciji igra nekolicina srpskih igrača (Marušić, Simić, Stojković...), na čelu sa selektorom Tumbakovićem, što, naravno, čini da nastupajući dueli izvire iz sportskih okvira, mada će, naravno, biti poželjno da sve protekne fer i u duhu sporta.

Da tako i bude, pored samih aktera, važnu ulogu imaće i predstavnici oba Saveza.

Dejan Savićević, alfa i omega crnogorskog fudbala, imaće odovornost i obavezu da uspostavi najbolju moguću konekciju sa čelnicima tzv. FS Kosova, sa kojima će se dogovarati o organizaciji utakmica, gostovanju navijača i tako dalje.

Naravno, biće Savićeviću pomešana osećanja, zna se koliko je blizak sa srpskom stranom sa kojom deli emocije i političke prirode, a to smo mogli da vidimo i prilikom obeležavanja 25 godina od osvajanja Barija pre dve godine u "Sava Centru", gde je sa dosta sentimenta ispratio rodoljubive pokliče o Kosovu.

Grupu je prvi prokomentarisao selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković, bez naročitog osvrta na mečeve sa Kosovom.

- Interesantna grupa, sa izuzetkom Engleske koja je apsolutni favorit. Ostale reprezentacije će tražiti svoju šansu. Imamo je i mi, a teren će pokazati koliko sam u pravu. Pokušaćemo da se mobilišemo, da napravimo korak napred u stabilizaciji ekipe. Nadam se da nećemo imati probleme kakve smo imali i da ćemo kvalifikacije odigrati u najjačem sastavu - rekao je Tumbaković.

VIDEO: Dušan Tadić: Srbija i Crna Gora su jedna država!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Si

    2. decembar 2018 | 14:20

    Utakmica između bratskih naroda

  • Мићко

    2. decembar 2018 | 14:17

    Кад би неко пре 100 година овако нешто рекао звучало би као да сад каже да играју Ужице проти Маринкове баре.

  • Danijel

    2. decembar 2018 | 15:37

    “Nekolicina srpskih igrača”? Pa, valjda je u CG većinsko srpsko stanovništvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA