≫ 

Srpskim klubovima zatvaraju vrata Lige Evrope: UEFA potvrdila stvaranje novog takmičenja! Evo šta to znači za Zvezdu, Partizan, Radnički...

Ukoliko naši timovi ne poprave nacionalni koeficijent i ne domognu se 15. mesta do maja 2020. godine, svi osim šampiona države igraće u trećem takmičenju po rangu

  • 36

UEFA je odlučila da odobri organizaciju trećeg evropskog klupskog takmičenja, odlučeno je na sednici Izvršnog komiteta ovog tela u Dablinu.

Novo takmičenje koje će biti uvedeno od 2021. godine, dobilo je radni naziv Liga Evrope 2, i biće treći rang takmičenja, posle Lige šampiona i Lige Evrope.

Ovo takmičenje će takođe poput Lige šampiona imati 32 učesnika, kao i Liga Evrope od sezone 2021/22,  i posle grupne faze, gde će biti osam grupa po četiri tima, igraće se nokaut faza, po identičnom principu kao u najjačem klupskom takmičenju.

Međutim, u ovom takmičenju će samo prvi u grupi obezbediti nokaut fazu, dok će drugoplasirani igrati dodatnu nokaut fazu sa trećeplasiranim ekipama iz grupa Lige Evrope, koje će posle ispadanja iz tog takmičenja dobiti šansu u ovom.

Pobednik ovog takmičenja automatski će obezbediti takmičenje u Ligi Evrope naredne godine.

Utakmiće se će igrati četvrtkom, kao i mečevi Lige Evrope, uz dodatak još jednog novog termina od 16.30.

- Novo takmičenje pravi od UEFA klupsko takmičenje inkluzivnijim nego ikada pre. Biće više mečeva za više klubova, sa više asocijacija uklučenih u grupnim fazama takmičenja - rekao je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

Predsednik UEFA - Aleksandar Čeferin; Foto: Marko Todorović

Međutim, uvođenje trećerazrednog klupskog takmičenja uticaće na podizanje kvaliteta u prva dva takmičenja po rangu, pa će Liga šampiona i Liga Evrope biti zatvorene za klubove iz država koje su ispod 15. mesta po UEFA klupskom koeficijentu.

Od toga je iuzuzet samo šampion zemlje, koji u slučaju ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona, može da nastavi takmičenje u Ligi Evrope.

KAKO BI TO DELOVALO PO SRPSKE KLUBOVE U TRENUTNOJ SITUACIJI?

Srbija je trenutno u aktuelnoj sezoni na 19. mestu na UEFA rang lisiti po nacionalnom koeficijentu. Ispred nas su Kipar (18), Češka (17, Hrvatska (16) i Švajcarska (15).

Ako gledamo listu za 2021. godinu, gde se računaju sezone 15/16, 16/17, 17/18, 18/19 i 19/20 Srbija dosta dobro stoji i trenutno je na hipotetičkom 16. mestu, prvom ispod crte, pa bi ukoliko Zvezda nastavi da sakuplja bodove u Evropi ove sezone, mogla dodatno da napreduje i u aktuelnoj sezoni.

Ukoliko do maja 2020. godine, kada će biti zaključena pristupna lista za sezonu 2021/22, kada startuje takmičenje, srpski klubovi ne naprave iskorak po broju bodova i ne poboljšaju nacionalni koeficijent, osim šampiona, svi ostali klubovi će igrati u trećem rangu evropskog klupskog fudbala.

Ako bi se to gledalo prema trenutnom plasmanu Srbije na UEFA rang listi po klupskom koeficijentu, kao i prema trenutnoj tabeli u Superligi, Zvezda bi igrala kvalifikacije za Ligu šampiona, a Radnički Niš, Partizan i Čukarički u UEL2, i to od drugog kola kvalifikacija.

Na našim klubovima je da do 2020. godine učine sve da se domognu najmanje 15. pozicije na UEFA rang listi.

VIDEO: Da bi srpski klubovi opsatali u eliti potrebno je više ovakvih golova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Okreni prevrni

    2. decembar 2018 | 22:44

    Treca liga.pali smo na niske grane stamota

  • Jovan Makedonac

    2. decembar 2018 | 23:45

    Jos jedno takmicenje za kladionice 😂

  • srb

    2. decembar 2018 | 23:47

    FSS neka reaguje nek se dodadno finasiraju klubovi koji idu u evropu . nek se digne nivo nagrade stadioni da se izgrade ovo nam je zadnji alarm

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA