Da li je Modrić stvarno zaslužio Zlatnu loptu i šta bi bilo da ga Srbin nije spasio one noći?

Mnogi su zaboravili onaj Modrićev promašen penal protiv Danske, kada je Hrvate pre 5 meseci ''izvukao'' golman Danijel Subašić * Takođe, gledajući brojke i trofeje, da li je možda učinjena nepravda prema Grizmanu?

  • 30

Ako za nekog fudbalera možemo da kažemo da je ''ovo njegova godina'' onda je to definitivno Luka Modrić i njegova dostignuća u poslednjih nekoliko meseci!

Osvojena titula prvaka Evrope sa Realom (treći put uzastopno), drugo mesto na Svetskom prvenstvu sa Hrvatskom, nagrada za najboljeg igrača Evrope u izboru UEFA, nagrada za najboljeg igrača sveta u izboru FIFA, a sada i Zlatna lopta Frans fudbala koju je Hrvat u ponedeljak veče osvojio u Parizu.

Veliki broj ljudi iz fudbalskog sveta je složan da je Modrić zaslužio i ovu poslednju nagradu, a to govore i glasovi novinara koji su ga izabrali.

Međutim, postoji i ona ''druga strana'' koja smatra da je Modrić nezasluženo dobio Zlatnu loptu. Dobro, možda ne baš nezasluženo koliko to da je neko drugi više od njega zaslužio. A taj neko drugi je, bez dileme, Antoan Grizman.

Francuz nije bio čak ni drugi po broju glasova, nego treći, a na kraju ceremonije je imao zanimljiv odgovor na pitanje španskih novinara šta bi trebalo da uradi kako bi dobio Zlatnu loptu.

Antoan Grizman na dodeli Zlatne lopte Foto: AP/Tanjug

- Dobro pitanje. Šta treba da uradim da osvojim Zlatnu loptu? Možda je Liga šampiona važnija od Svetskog prvenstva - jasan je bio napadač Atletika koji je, ipak, priznao, da je srećan i zbog toga što se nalazio u užem krugu.

I, stvarno! Pitanje španskih novinara je i te kako bilo na mestu, jer se mnogi čude po kom parametru je Modrić dobio i Zlatnu loptu?

Da, bio je prvak evrope sa Realom i vicešampion sveta sa Hrvatskom, ali je i Grizman osvojio Ligu Evrope, Superkup i Mundijal sa Trikolorima. Pritom je bio dvostruki strelac u finalu LE, a dao je i penal u finalu SP za 2:1 u korist Francuza.

Kada smo već kod penala, vredi pomenuti da je Modrić u četvrtfinalu promašio taj isti penal u 114. minutu protiv Danske, i to pri rezultatu 1:1. Realno, za sve ove nagrade na neki način može da zahvali i srpskom golmanu Danijelu Subašiću što je Hrvatska iz penal serije izašla kao pobednik.

Modrić promašuje penal protiv Danske Foto: Tanjug/AP

Da nisu, Modrić bi možda bio i među omraženim igračima zbog tog promašenog penala. Dakle, i ti penali u Rusiji su donekle dokaz na čijoj strani je psihološka prednost.

Opet, Modrić je na tri meča proglašen igračem utakmice. Zasluženo. Vodio je Hrvate do finala i s pravom je dobio prethodne dve nagrade koje smo pomenuli.

Što se tiče brojki, i jedan i drugi su imali sjajnu 2018. godinu. A Zlatna lopta se dobija upravo za dostignuća koja igrač ostvari u kalendarskoj godini.

Grizman je golovima u finalu LE i SP postao prvi fudbaler još od 1986. godine kom je to pošlo za nogom u jednoj kalendarskoj godini. Prethodno je to učinio Argentinac Horhe Valdano koji je pogodio na SP, kao i u dresu Barselone u finalu Kupa UEFA.

Grizman slavi gol protiv Hrvatske u finalu SP Foto: Tanjug/Ap

Francuz je na SP bio ''direktni krivac'' za šest golova Trikolora. Dao je četiri i asistirao je dva puta, dok je u prethodnoj sezoni postigao 29 golova i imao 13 asistencija od ukupno 65. Takođe je 246 puta oduzeo loptu protivniku što je idealna cifra za jednog napadača.

Iako je do kraja godine ostao još celi decembar, Grizman je već izjednačio svoj rekord po broju golova i asistencija u kalendarskoj godini. U 2018. je tresao mrežu 17 puta, a asistirao 11. S druge strane, u 2017. je dao 25 golova i imao tri uspešna dodavanja.

Modrić je prošle sezone dao samo dva gola i imao je osam asistencija, ali je na SP imao najviše kompletnih pasova (422). Takođe, stvorio je 18 šansi za gol za svoje saigrače i bio je fudbaler koji je imao najviše dodira sa loptom (624) i fudbaler sa najviše oduzetih lopti (56).

U svim takmičenjima je napravio 2.739 tačnih dodavanja, a dominirao je i u finalu LŠ protiv Liverpula u većini parametara.

Modrić slavi trofej LŠ sa Zidanom Foto: AP/Tanjug

Stiče se utisak da su brojke na strani Francuza i da ne bi bilo nezasluženo da je upravo on osvojio Zlatnu loptu. Novinari su, ipak, rekli drugačije i dali su prednost Luki Modriću.

S pravom ili ne - niko sa sigurnošću ne može da tvrdi i ubeđeni smo da će polemika oko ove dodele uvek biti otvorena. Ako ni zbog čega, onda zbog činjenica koje, kao što smo već pomenuli, favorizuju Grizmana.

Takođe, Modriću niko ne može oduzeti epitet jednog od najboljih vezista sveta, ako ne i najbolji trenutno. Kada je u pitanju držanje lopte, kontrola iste, pas, odbrana, nema sumnje da je Hrvat u tome najdominantniji.

On uvek želi da odvede svoju ekipu korak dalje i jedan je od onih modernih defanzivnijih vezista. Vezista koji znaju da driblaju, da zaštite loptu bolje od ikog, ima vrhunski manevar...

Zato, da je nezasluženo dobio Zlatnu loptu - nije! Ali, da li je Grizman možda nagradu zaslužio više?

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goga

    4. decembar 2018 | 15:44

    O ovome se u Srbiji polemiše samo zato što je Modrić Hrvat. Dokle tako?

  • Lakrdija

    4. decembar 2018 | 15:54

    Ima bar pet koji su ispred Modrica ove godine!!!!Pa sta je to on bogzna uradio!!! Da nije Real osvojio LS njegovom zaslugom hahaha CR7. Imao je srecu da igra u timu sa igracima kao sto su CR7, Ramos, Marcello itd itd. Nije on bio prva violina Reala vec 5-6. I druge titule nema to je to!!!!

  • Marko cg primorje

    4. decembar 2018 | 15:37

    Cestitajte srbijanci budite dostojanstveni ne mlatite bzv

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA