Na današnji dan, pre 40 godina, Partizan je osvojio jedini evropski trofej u istoriji (FOTO)

Crno-beli u finalu Srednjeevropskog kupa savladali Mađarski Honved golom Ace Trifunovića

  • 20
Zavišić sa trofejom u rukama Foto: partizan.rs

Na današnji dan 13. decembra 1978. godine fudbaleri Partizana osvojili su svoj jedini evropski trofej. U finalu Srednjeevropskog kupa (Mitropa kupa) crno-beli su savladali mađarski Honved rezultatom 1:0 (0:0), a jedini pogodak postigao je Aca Trifunović iz jedanesterca.

Trener je bio Ante – Biće Mladinić, kome je to ujedno bio i poslednji meč u Partizanu, pošto je posle osvajanja trofeja smenjen sa klupe kluba iz Humske.

Crno-beli su finalnu utakmicu odigrali u sastavu: Zalad, Đurović, Kozić, Trifunović, Stojković, Lazičić, Zavišić, Živković, Santrač (Varga, Jović), Prekazi i Klinčarski. Pred oko 4.000 gledalaca, na jako lošem terenu (blato i voda) meč je odsudio Antonin Vencel iz Čehoslovačke.

Takmičenje je bilo podeljeno u dve grupe, a u Partizanovoj su bili italijanska Peruđa i Zbrojovka iz čehoslovačkog grada Brna. Drugu grupu su činili Vojvodina, Honved i bečki Rapid, koji je ubrzo odustao od takmičenja, tako da su Honved i Vojvodina odlučivali o prvaku grupe.

Prvi meč u grupi je odigran 28. septembra 1977. godine Partizan je savladao Zbrojovku iz Brna sa 5:1 na stadionu JNA. Pred oko 10.000 gledalaca, golove su postigli – Vukotić(2), Trifunović, Grubješić i Prekazi. Usledio je zatim duel u Peruđi, 14. decembra iste godine i domaćini su pobedili sa 2:1, a jedini gol za Partizan postigao je Nenad Stojković. Peruđa je te iste sezone osvojila sedmo mesto u Seriji A.

Revanš utakmica u Brnu protiv Zbrojovke odigrana je 29. marta 1978. godine i ostvarena je velika pobeda od 2:3. Trijumf su doneli Santrač, Vukotić i Jović. Da napomenemo i da je Zbrojovka te godine bila šampion i najbolji tim Čehoslovačke.

Poslednji meč u grupi odigran je 19. aprila 1978. pred 15.000 gledalaca protiv Peruđe koja je savladana sa 4:0, čime je Partizan ušao u finale. Strelci su bili – Klinčarski, Santrač, Jović i Zavišić.

NAJSTARIJE TAKMIČENJE U EVROPI

Ekipa Partizana koja je osvojila Mitropa Kup Foto: partizan.rs

Treba istaći da je Mitropa kup, ili kako je još nazivan Dunavski, odnosno Srednjoevropski kup, najstarije međunarodno klupsko takmičenje u Evropi.

Sa kraćim prekidima Srednjeevropski kup se igrao od 1927. do 1992. godine (52 godine), a u njemu su najpre učestvovali samo klubovi iz Austrije, Čehoslovačke, Jugoslavije i Mađarske, da bi se kasnije pridružili Rumuni, Švajcarci i Italijani.

Od jugoslovenskih klubova Srednjoevropski kup su osvajali – C. zvezda i Čelik po dva puta, Vojvodina, Partizan, Iskra iz Bugojna i banjalučki Borac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Papilon

    13. decembar 2018 | 11:34

    Bas jako takmicenje sa jakim ekipama, ovo nije bilo lako osvojiti.

  • Cubaka

    13. decembar 2018 | 11:38

    Neko u Decembru mesecu postane prvak sveta a neko osvoji....."Toster kup".

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅⚽⚽⚽

    13. decembar 2018 | 11:47

    Освајање неког евро или светског трофеја за њих је машта...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA