≫ 

Telegraf analiza Zvezdinih transfera: Potrošeno skoro 10 miliona, stiglo 17 fudbalera, Delije trojicu dižu u nebesa

Čast svima, ali navijači Zvezde će ovu 2018. pamtiti i po transferima Bena, Marina i Jovančića

  • 12

Koliko i sama sezona, toliko je navijačima Crvene zvezde zanimljiv i svaki prelazni rok koji se s posebnom pažnjom prati godinama unazad!

Posebno je to slučaj od leta 2017. godine i dolaska Vladana Milojevića na mesto trenera, pošto su crveno-beli od tog perioda, pa sve do danas, napravili nekoliko transfer poteza na kojima bi im mnogi pozavideli.

U ovom slučaju se nećemo baviti igračima koji su stigli u leto 2017. godine već samo onima koji su crveno-beli dres zadužili u godini koja je polako na izmaku.

Zvezda je u 2018. godini dovela ukupno 17 igrača (ne računamo Milunovića i Vulića) i potrošila je nešto manje od 10 miliona. Većina njih su opravdali uložen novac, neki i višestruko vratili svojim, ali tu su i oni čiji učinak se i dalje analizira na Marakani.

BEN I HAJDIN JEDINE LASTE POČETKOM 2018. GODINE

Ben slavi gol u društvu Simića i Pavkova Foto: MN Press

Počećemo od zimskog prelaznog roka u ovoj godini gde su Zvezdu pojačali El Fardu Ben i Stefan Hajdin.

El Fardu Ben je stigao u januaru iz Panioniosa i koštao je crveno-bele 500.000 evra. S obzirom na to šta je učinio za klub, napadač sa Komorskih ostrva, kao da je džabe stigao na Marakanu.

Sa dva gola protiv Salcburga uveo je Zvezdu u Ligu šampiona. Bio je strelac i protiv Napolija u grupnoj fazi, ali je pogađao i u kvalifikacijama. Po jedan gol Spartaksu i Suduvi na dva meča, zatim onaj u remiju sa Trnavom na Marakani (1:1), kao i gol i asistencija u Slovačkoj za pobedu od 2:1 u revanšu i plasman u plej-of LŠ.

U šampionatu je postigao 10 golova na 12 utakmica i prvi je strelac ekipe. To su brojke vezane za ovu tekuću sezonu, dok je Ben na proleće mrežu rivala u Super ligi tresao osam puta.

Dakle, ideja Vladana Milojevića, s kojim je Ben radio u Panioniosu, pokazala se sjajna s obzirom na to da će ovaj napadač zauzeti posebno mesto u istoriji kluba. A kada pomenemo i izjavu generalnog direktora Zvezdan Terzića da Ben nije na prodaju ove zime, jasno se dolazi do zaključka koliko je bitan za igru srpskog šampiona.

Hajdin na meču protiv TSC-a Foto: MN PRess

Stefan Hajdin je takođe stigao na zimu iz Spartaka iz Subotice za sumu od 200.000 evra. Plus procenti.

Nezahvalno je govoriti o tome da li je Zvezda pogrešila ili ne. Cifra svakako nije velika, mada se od njega više očekivalo. Ali, činjenica je da Milojević nije imao poverenja u njega na najvažnijim utakmicama, pa je njegovu poziciju "krpio" Marko Gobeljić.

Na proleće je igrao samo 38 minuta i činilo se da će na leto napustiti Marakanu. Spekulisao se povratak u Suboticu, ali i odlazak u Čukarički, tako da se može reći i da nije opravdao uloženo.

Međutim, levi bek je ostao da se bori i izborio se za šest utakmica u prvenstvu i dve u Kupu, kada je Milojević odmarao ključne igrače. Upisao je i četiri asistencije.

MARIN I BOAĆI - VELIKE CIFRE KOJE IMAJU GARANCIJU

Marin na meču protiv PSŽ-a Foto: Marko Jovanović

Letnji prelazni rok je bio i te kako zanimljiv na najvećem srpskom stadionu. Pogotovo poslednjeg dana, kada su odjeknule tri bombe - dolasci Marka Marina, Ričmonda Boaćija i Gorana Čaušića.

Marin je definitivno pun pogodak Zvezde koja ga je Olimpijakosu platila 700.000 evra. Zvanično - njegova plata iznosi 600.000 evra i jedan je od onih koji imaju najviša primanja.

Ali, naturalizovani Nemac vredi svaku paru. Dugo jedan takav majstor nije igrao u crveno-belom dresu, a šta ume pokazao je onim magičnim potezom u Napulju.

To mi je bila jedna od tri asistencije u LŠ, a zabeležio je isto toliko i u Super ligi. Dao je prvi gol za Zvezdu u istoriji LŠ (onaj u Parizu), dok je u domaćem šampionatu na 10 utakmica bio strelac dva puta - protiv Zemuna i Radnika iz Surudlice.

Od Marina se očekuje da bude nosilac Zvezdine igre na proleće i tokom evro-kvalifikacija, a sam fudbaler je potvrdio da ne želi da ide iz Zvezde. Naravno, ni Zvezda njega ne želi da pusti.

Boaćija je povreda usporila ove polusezone Foto: Marko Jovanović

S druge strane, Boaći nije onaj napadač koji je bio kada je otišao iz Zvezde. Doduše, i povrede su ga mučile tokom jeseni.

Na osam utakmica u Super ligi, napadač iz Gane je dao šest golova i imao tri asistencije. U LŠ je odigrao 189 minuta.

Opet, napominjemo, Boaćija je povreda i te kako sputala, jer je već na početku sezone imao pet golova na svom kontu. Jedan od njih je bio i onaj u derbiju protiv Partizana za 1:1, koji

Možemo da kažemo da je popularni Boćko, takođe, dobar potez uprave kluba. Pogotovo što je u januaru prodat za pet miliona, a na leto vraćen za 2.5 miliona. Što bi naš narod rekao - i jare i pare!

DEGENEK I SIMIĆ - ZA 400.000 STIGLA SU DVA SJAJNA FUDBALERA

Degenek sada ima ponudu od 3 miliona Foto: Marko Jovanović

Zvezda je za 200.000 evra letos dovela Miloša Degeneka i Veljka Simića, što se tokom sezone pokazalo kao pun pogodak.

Već sada imaju ponudu za Degeneka od tri miliona, a vredi pomenuti da je ovaj defanzivac odigrao ukupno 33 od 37 mečeva crveno-belih. Na nekim utakmicama u Evropi je bio među najbolje ocenjenim igračima. Pogotovo se pamti ona njegova partija protiv Liverpula. Jednom je asistirao u SL, a dva puta u kvalifikacijama za LŠ. I to oba puta protiv Salcburga kada je Ben bio dvostruki strelac.

Upisao je Degenek 2.936 minuta na terenu, po čemu mu nema ravnog u celoj Evropi, a u stopu ga sa sedam minuta manje prati Ankersen iz Kopenhagena. Degenek je braneći klupske boje odigrao više minuta nego što je mogao da zabeleži bilo koji superligaški fudbaler iz preostalih 15 klubova čak i pod uslovom da je svaki minut proveo na terenu.

Zanimljivo, štoper Crvene zvezde odigrao je, na primer, 700 minuta više od golmana Alisona, najstandardnijeg pojedinca Liverpula, ili 1.226 minuta više od Markinjoša, nezamenjivog šrafa u timu Pari Sen Žermena.

Od Simića se tek očekuje da zablista u 2019. godini Foto: Marko Jovanović

Simić je u dresu Zvezde odigrao 17 utakmica u SL i postigao je pet golova. Pridošlica iz Zemuna je zabeležio i šest asistencija u prvenstvu, dok je u Kupu dva puta tresa mrežu i jednom pravovremeno dodao saigraču za pogodak.

Budućnost je crveno-belih, u to nema sumnje, a plaćen je Zemunu samo 200.000 evra. U LŠ je odigrao pet mečeva, u kvalifikacijama četiri.

Jedinu mrlju na sjajnu polusezonu mu bacaju te neke utakmice u Evropi gde je bio ispod očekivanja. Ipak, nedovoljno je to da bi se za Simića reklo da nije odličan potez uprave Zvezde.

Srpski šampion je za 80.000 evra letos doveo i rezervnog golmana Zorana Popovića koji je korektno odradio svoj posao u utakmicama na kojim je nastupao.

Primio je samo dva gola u šampionatu i jedan u Kupu. Zanimljivo, od ta pomenuta tri gola dva mu je dao saigrač Rašid Sumaila. Skinuo je Popović i šest zicera na devet utakmica koliko je igrao u svim domaćim takmičenima. Sve u svemu - dostojna zamena za Milana Borjana! Može da bude ponosan na polusezonu iza nas, kao i svi u Zvezdi.

DUŠAN JOVANČIĆ - ZVEZDIN POGODAK U CENTAR

Jovančić je Liverpulovim zvezdama pokazao kako se igra fudbal Foto: Marko Jovanović

Svi gore navedeni su ispunili očekivanja i novac koji je Zvezda potrošila prilikom njihovog dovođenja, ali najupečatljiviji potez čelnika kluba jeste dogovor koji su letos napravili sa Dušanom Jovančićem.

Doveli su ga za džabe kako kapitena Vojvodine i dobili su igrača oko kog će se u naredne dve ili tri godine graditi igra crveno-belih. To što je Jovančić radio svojim protivnicima zaslužuje da svaki navijač Zvezde ustane kada govori o njemu.

Zabeležio je dva gola i dve asistencije u SL na 16 mečeva, a igrao je na pet u kvalifikacijama za LŠ i isto toliko u grupnoj fazi. Najčešće je ulazi s aklupe sve dok Milojević nije shvatio kakvo blago poseduje u svlačionici.

Kao defanzivni vezista, možemo slobodno da kažemo da je zvezdama Napolija, Liverpula i PSŽ-a pokazao kako se igra fudbal. Ukratko - možda i najbolji transfer Zvezde u 2018. godini. Uz Benov, naravno.

DA LI JE ČAUŠIĆ VELIKI PROMAŠAJ?

Čaušić na meču protiv PSŽ-a Foto: Marko Jovanović

Ako za Jovančića možemo da kažemo da je najbolji, možda je transfer Gorana Čaušića ''težak'' milion evra i najlošiji potez uprave.

Stigao je Čaušić iz Tule poslednjeg dana prelaznog roka, najavljivan je kao veliko pojačanje, ali se nije snašao u mklubu u kom je ponikao.

Često je znao da bude najslabija karika na terenu, mada vredi pomenuti da nije prošao pripreme i da ćemo njegovo pravo lice najverovatnije videti na proleće. Odnosno, videćemo da li je igrač za Zvezdu.

Odigrao je 16 mečeva u svim takmičenjima i postigao je samo jedan gol. Bez asistencije...

STOJILJKOVIĆ SE UGASIO, EBISILIO PROBUDIO! EH, TAJ KAFU...

Foto: Marko Jovanović

Asistenciju nije upisao ni Džonatan Kafu, verovatno najveći promašaj u ovom prelaznom roku. Brazilac je stigao iz Bordoa na jednogodišnju pozajmicu, dobio je platu od 700.000 evra, a na devet utakmica dao je dva gola.

Oba u šampionatu, gde je prikupio 355 minuta. Nasuprot onih 60 u LŠ i Kupu. Ali, ni Brazilac nije prošao pripreme, što je verovatno uticalo na njegove igre.

- Doveli smo ga letos, imao je bolji si-vi nego mnogi naši igrači. Ludogorecu je donosio titule svake godine, a bugarska je slična našoj ligi. Sam nas je pobedio na "Marakani". Svi parametri su govorili da je dolazak Kafua bio pun pogodak, međutim, nije se snašao, ali sigurno ima kvalitet. Biće 10. januara na prozivci, ima ugovor do sledećeg leta i Milojević računa na njega. Možda će mu biti potrebne prave zimske pripreme da dođe na svoje. Nije zaboravio da igra fudbal, jer je vanserijski igrač - rekao je Zvezdan Terzić za njega, u razgovoru za Večernje novosti.

Na neki način i indirektno je poručio da je Kafu morao više...

Morali su i Lorenco Ebisilio i Nikola Stojiljković. To se posebno odnosi na napadača koji je stigao iz Brage na jednogodišnju pozajmicu ''tešku'' 200.000 evra.

Nije se Stojiljković video protiv Salcburga Foto: Marko Jovanović

Mučio se bivši napadač Čukaričkog čak i kada Boaći i Pavkov nisu bili u konkurenciji za tim, a ona paritja u Napulju sumirala je sve što je učinio tokom polusezone.

Bio je inferioran u odnosu na odbranu Napolija i već na poluvremenu je ustupio mesto golobradom Dejanu Joveljiću. A ovaj je za 45 minuta pokazao više nego Stojiljković na 15.

Sedam je upisao u SL, gde je dao tri gola i imao dve asistencije, pet u kvalifikacijama za LŠ (jedna asistencija), dva u Kupu (dva gola) i to poluvreme u Italiji u LŠ. Na proleće će verovatno biti četvrti napadač, a ne bi bilo iznenađenje da Zvezda traži mogućnost da ga se reši pre vremena.

Isti je slučaj i sa defanzivcem Rašidom Sumailom. Plaćen je 260.000 evra (pozajmica), a za vreme provedeno na Marakani uspeo je da postigne dva autogola. Ukupno pet mečeva u SL i Kupu.

Ebisilio se probudio u finišu sezone i nagovestio je tračak onoga zbog čega ga je Zvezda i dovela za 600.000. Planiran je Holanđanin da posle kompletnih priprema bude jedan od lidera tima na proleće.

Ebisilio daje gol Voždovcu Foto: MN Press

Crveno-beli su to poručili tako što su odbili ponudu od 1.5 miliona za njega. Na 14 mečeva SL dao je jedan gol i imao šest astsiencija, a jednu je upisao i u LŠ protiv PSŽ-a.

Dao je jedan gol u kvalifikacijama za LŠ protiv Suduve, i to na pet mečeva. Jedan je zabeležio i u Kupu.

Jeste da se očekivalo više od njega, ali ima Ebislio tu neku magiju u nogama. Videćemo hoće li je pokazati na proleće.

I od Srđana Babića se očekuje više u 2019. godini, pogotovo što je Zvezda u međuvremenu otkupila njegov ugovor od Sosijedada za 800.000 evra.

Babić je na ''granici'' samo zbog velike cifre kojom je plaćen Foto: Marko Jovanović

Znao je momak iz Republike Srpske da zablista na nekim utakmicama, ali isto tako je i imao neke kikseve. Opet, sasvim solidna polusezona za rezervnog štopera.

Ako se može reći da je bio rezervni s obzirom na 21 nakupljenu utakmicu u svim takmičenjima. Stigao je Babić i tri puta da zatrese mrežu, što je i te kako pohvalno kada pričamo o jednom defanzivcu.

Da je plaćen barem pola manje od pomenute sume, o Saviću bi govorili kao o dobrom pojačanju. Ovako, ta cifra od 800.000 evra ga ''drži'' na granici. Možda i nepravedno, ali fudbal često ume da bude surov.

Za samo 50.000 manje letos je doveden Erik Jirka, ali njega nećemo računati jer je igrao u Spartaku iz Trnave kao pozajmljen igrač.

ŠTA ĆE BITI SA JEVTOVIĆEM I MELEGOM?

Jevtović na meču protiv Spartaksa Foto: Slobodan Pikula

Za kraj smo ostavili igrače koji su najmanje igrali, samim tim i najmanje pokazali - Milan Jevtović i Dejan Meleg!

Jevtović je opet sakupio 400 minuta u svim takmičenjima, a dao je i dva gola u šampionatu. U kvalifikacijama za LŠ odigrao je 34 minuta na dva susreta, dok u grupnoj zazi nije bio u planovima Milojevića.

Ono što je Jevtoviću potrebno jesu dobro odrađene pripreme i kompletno pređene sa saigračima. A navijači Zvezde se nadaju da će upravo posle priprema Jevtović iti onaj pravi. za sada, nije opravdao očekivanja.

Meleg je u Zvezdu stigao za 300.000 iz Turske, i to sa epitetom velikog pojačanja. Ipak, odigrao je samo 285 minuta u svim takmičenjima i zabeležio je dve asistencije.

I njemu, kao i Jevtoviću, otežavajuća okolnost je činjenica da nije prošao pripreme. Da li će ih sada proći ili će napustiti Marakanu, vreme pred nama će pokazati.

VIDEO: Zvezdaši su umeli da proslave odličnu godinu

(M.Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mito

    29. decembar 2018 | 09:20

    Vidite kako ide zaradi i investiraj .Bude i gresaka a to je sve ljudski.Zvezdo guraj samo unapred Bice jos i poraza a nadamo se jos puno vise pobeda.Zveeeeezda—Srbija🏆😁👍❤️🇷🇸

  • Alo

    28. decembar 2018 | 20:45

    Nije 10 miliona nego mnogo vise,gde su plate?

  • Miki

    28. decembar 2018 | 21:48

    Dovedite lazara markovića

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA