≫ 

Analiza Zvezdine 2018. godine: Sve staje u reč koju je Vladan Milojević izgovorio 11. juna!

Trener crveno-belih je na letnjem okupljanju, a na pitanje o ulasku u Ligu šampiona, rekao samo - Auuuuuu! Ko bi rekao da će ta reč slikovito objasniti celu 2018. godinu srpskog šampiona

  • 4

Posle onog velikog uspeha u drugoj polovini 2017. godine, kada je obezbeđena grupna faza Lige Evrope i proleće u evropskim takmičenjima posle 26 godina, malo ko je mislio da će Crvena zvezda u skorije vreme nadmašiti te rezultate!

Međutim, izabranici Vladana Milojevića su otišli korak dalje već sledeće godine i učinili da 2018. zlatnim slovima bude upisana u anale najtrofejnijeg srpskog kluba.

Osvojena titula, finansijska stabilizacija zbog dobrih transfera, zatim ulazak u grupnu fazu Lige šampiona, te dominantan kraj sezone u Super ligi - sa čak 15 bodova više od Partizana!

Jednom rečju - IMPRESIVNO!

A sve je počelo 9. januara na suncem okupanoj Marakani. Iako je zima kalendarski uveliko trošila svoje dane, 33 fudbalera Zvezde na prvoj prozivci dočekalo je lepo vreme. Kao da je to bio znak sa neba za sve ono što će se dogoditi tekuće godine.

Zvezda je polusezonu završila na prvom mestu i 13. februara ih je čekao dvomeč sa CSKA iz Moskve u okviru 1/16 finala LE. Crveno-beli su do 21. januara bili na Kipru, dok su drugu fazu odradili u Antaliji. Vratili su se u Beograd 8. februara, a već 13. su dočekali Armejce na Marakani i odigrali 0:0.

Četiri dana kasnije napad na titulu počeo je trijumfom protiv Javora u SL (3:0) i to je bila najava neverovatnog niza u domaćem prvenstvu. Podsetimo, Zvezda nijednom nije izgubila u 2018. godini.

Revanš u Moksvi zauvek će se pamtiti po nesrećnom porazu od 1:0. Kažemo nesrećnom, jer su Aleksandar Pešić i El Fardu Ben imali neverovatne prilike u finišu meča da posignu gol koji bi crveno-bele odveo u osminu finala.

Navijači će taj februar pamtiti i po odlasku prvog napadača Ričmonda Boaćija u Kinu, ali i Gelora Kange u Spartu iz Praga. U međuvremenu je iz Panioniosa stigao Ben za 500.000, a vreme je pokazalo da je njegov dolazak jedan od najboljih poteza uprave kluba.

Ben na meču protiv LIverpula Foto: Marko Jovanović

Crveno-beli su pred plej-of imali šest bodova viška u odnosu na Partizan, a već u 1. kolu su slavili sa 2:1 i praktično rešili pitanje šampiona. Zvezda je furiozno odigrala prvo poluvreme, strelci su bili Radonjić i Pešić, ali je domaćin mogao još tri gola da postigne.

Jedina mrlja viđena je sredinom marta kada je Zvezda na penale izgubila od Mačve u četvrtfinalu Kupa.

Izabranici Vladana Milojević su u plej-ofu ostavrili sedam pobeda i zaslužen su se okitili šampionskom titulom. Zvanično - u Kruševcu protiv Napretka, da bi slavlje na Marakani viđeno protiv Voždovca. Prilikom tog slavlja su viđeni i zvižduci za Luku Adžića koji je najavio odlazak u Anderleht, iako je tokom proleća imao zapaženu ulogu u crveno-belom dresu.

- Bili smo dominantni tokom cele sezone. Ovo je najuspešnija sezona Crvene zvezde. Dočekali smo proleće u Evropi, osvojili smo titulu, bili dominantni svih dosadašnjih 34 kola. Čestitao bih igračima, stručnom štabu, svima koji rade u klubu, navijačima. Čestitao bih kompletnoj crveno-beloj porodici. Nadam se da ovo nije kraj i da Zvezdu čekaju još i lepši trenuci - rekao je Zvezdan Terzić za klupski sajt.

Zvezdan Terzić Foto: Crvenazvezdafk.com

Sem Adžića, klub su na leto napustili Mičel Donald, Damijen Le Talek, Abraham Frimpong, Andrija Luković Uroš Račić, Luka Ilić, Dušan Anđelković, Damir Kahriman i još njih nekoliko koji nisu imali zavidnu minutažu. Naposletku je Zvezdu napustio i Aleksandar Pešić za višemilionski transfer u Saudijsku Arabiju.

Pripreme za tekuću sezonu su počele 11. juna, a Vladan Milojević je na pitanje za ulazak u LŠ samo rekao - Auuuuu! Od 14. do 21. juna Zvezda je radila na Zlatiboru. U austrijski Vindišgarsten preselila se 23. juna i tamo je bila do 3. jula. Redom su padali Rid, Apolon, LASK i Bohemijans

Sredinom jula, tačnije 11. tog meseca, Zvezda je odigrala prvi zvaničan meč u novoj sezoni - o:0 u Rigi sa Spartaksom. Dovoljno za brigu navijača, pogotovo što je MIlan Borjan u dva navrata spasio crveno-bele.

Zaigrali su novajlije: Nikola Stojiljković, Milan Jevtović, Lorenco Ebisilio, ali i Milan Pavkov koji se definitivno vratio sa pozajmice iz Radničkog.

Pavkov u duelu u Rigi Foto: Slobodan Pikula

Zvezda je u revanšu slavila sa 2:0, sezonu u SL počela pobedama protiv Dinama iz Vranja i Radničkog iz Niša, dok je u međuvremenu pobedila i Suduvu u 2. kolu kvalifikacija sa 3:0. Revanš je bio puka formalnost (0:2), a Delije su se prvi put istinski zabrinule posle 1:1 sa Spartakom iz Trnave u 3. kolu.

Revanš u Trnavi je poečo golom domaćina već u 6. minutu, da bi Ben u narednom napadu izjednačio na 1:1 i anulirao prednost Slovaka sa Marakane. Meč je otišao u produžetke, a tamo je Radonjić na asistenciju Bena pogodio za 2:1. Pritom je Spartak promašio penal u 120. minutu.

Liga Evrope je obezbeđena tim rezultatom, slavilo se na Marakani s razlogom, ali i ''gledalo nebo'' pred žreb za plej-of.

- Želim da se od srca zahvalim igračima, stručnom štabu, ali i svim svojim saradnicima čiji doprinos nije vidljiv javnosti u toj meri. Našim zajedničkim naporima učinili smo da Zvezda pred sobom ima još jednu fantastičnu sportsku, ali i finansijski stabilnu godinu - jasan je bio Terzić posle pobede u Slovačkoj.

Žreb je Zvezdu spojio sa Salcburgom koji je bio apsolutni favorit u tom dvomeču. U Beogradu, bez prisustva publike, Zvezda je odigrala 0:0, da bi u Austriji za dva minuta dala dva gola za konačnih 2:2. I istorijski plasman u Ligu šampiona.

Doček za fudbalere Zvezde na aerodromu po povratku iz Austrije Foto: Tanjug/Tanja Valič

Podsetimo se: Zvezda je gubila sa 2:0 početkom drugog poluvremena, ali je Ben u 65. i 66. minutu izjednačio rezultat. Bio je to herojski podvig crveno-belih koji do tih golova nisu znali gde udaraju.

To je ujedno bio i poslednji meč za Nemanju Radonića koji je za 12 miliona otišao u Olimpik iz Marselja. Zvezdi je pripalo samo sedam, a od tih para dovedeni su Ričmond Boaći, Marko Marin i Goran Čaušić.

U međuvremenu je na pozajmicu stigao i Džonatan Kafu koji je ''zadužio'' platu od 700.000 evra. Naravno, tu su i Miloš Degenek, Dušan Jovančić, Veljko Simić, Dejan Meleg...

Doktorksa polusezona Dušana Jovančića Foto: Marko Jovanović

Zvezda je posle Salcburga pregazila Vojvodinu (4:1) i radnik (6:0) u domaćem šampionatu, a na žrebu grupne faze LŠ su dobili Napoli, Liverpul i PSŽ. Na Marakani je 18. septembra viđen spektakl, a Zvezda je uspela da odigra 0:0 sa Napolijem.

Nekoliko dana kasnije videli smo i prvi večiti derbi u novoj sezoni koji je završen rezultatom 1:1. Rikardo je dao gol za Partizan, dok je Boaći izjednačio sredinom drugog poluvremena. Podsetimo, posle tog gola se digla velika frka u srpskom fudbalu jer su iz Partizana tvrdili da lopta nije prešla gol liniju.

Bura se digla i posle meča Zvezde protiv PSŽ-a u Parizu, kada su crveno-beli poraženi sa 6:1. Naime, list L'ekip je izašao sa tvrdnjama da je rezultat meča (poraz od pet razlike) bio namešten.

Sveci su bili i te kako raspoloženi na Parku prinčeva Foto: Tanjug/AP

Niko tada ne bi poželeo da bude u koži čelnika crveno-belih koji su se suočili sa ozbiljnim optužbama, a nedugo zatim i utakmicom na Enfildu u kojoj je Zvezda ponovo ubedljivo poražena - 4:0.

Na Marakani su taj sumoran oktobar zabpravili na najbolji način - pobedom protiv Liverpula od 2:0 tog 6. novembra. Bila je to najveća pobeda Zvezde još od one u Bariju, a svetski mediji su danima pričali o golovima Milana Pavkova.

Uporedo sa utakmicama u LŠ, crveno-beli su sjajno gurali u SL i KUpu gde su obezbedili mesto u četvrtfinalu pobedom protiv TSC-a. Zatim je usledio remi u Nišu (2:2), drugi u sezoni, ali i poraz od Napolija u LŠ - 3:1.

Terzić je nedugo posle gostovanja u Italiji otkrio i koliko iznosi dug crveno-belih, što je i te kako interesovalo javnost posle velikog priliva novca u Ljutice Bogdana.

- Nismo se za ove četiri godine zadužili ni dinar, sada je drastično smanjeno i iznosi između 10 i 12 miliona. Sve dugove smo sami vraćali. Da bismo sve sveli na nulu potrebni su nam rezultati, energije, ljubav. To posedujemo i zato smo uspešni.

Terzić pred meč sa LIverpulom Foto: Marko Jovanović

Posle meča sa Napolijem, Zvezdi je ostalo da odigra još pet mečeva. Četiri u SL su dobili (Voždovac, Spartak, Napredak i ČUkarički, dok je na oproštaju od LŠ viđen poraz od PSŽ-a. Poraz koji je nagrađen aplauzima cele Marakane za sve ono što su crveno-beli učinili u 2018. godini.

- Prevashodno bih se zahvalio mojim igračima i svima vama što ste nam omogućili da radimo, a pre svega porodicama mojih igrača, jer oni znaju koliko je to teško, imali smo 36 utakmica, svaka utakmica je bila faktički eliminaciona, ovo je jako težak posao - rekao je Milojević na crveno-beloj večeri za kraj sezone.

Milojević je, u međuvremenu, dobio nagradu za najboljeg trenera u 2018. od strane FSS, ali i dvojicu igrača koji su potpisali za Zvezdu u smiraj godine - Nemanju Milunovića i Miloša Vulića. S druge strane, Nenad Krstičić je otišao u AEK, a Nemanja Milić u BATE Borisov.

Zvezdinu 2018. godinu najbokje je sumirao Zvezdan Terzić na Skupštini kluba koja je održana 23. decembra. Svetozar Mijailović je dobio novi mandat za predsednika, a Terzić je rekao:

Ovu godinu smo počeli tako što smo posle 26 godina dočekali proleće u Evropi. Malo je nedostajalo da prođemo i tu prepreku, ali i pored toga imali smo sjajno proleće, dominantno smo u maju osvojili 29. titulu šampiona države (podsetimo, Zvezda je uračunala i onu titulu iz 1946. godine za koju čekaju verifikaciju od strane FSS).

Detalj sa večere crveno-belih Foto: Telegraf.rs

- Od početka smo igrali kvalifikacije za Ligu šampiona i po prvi put u istoriji ovog takmičenja neki klub je od prvog kruga ušao u grupnu fazu Lige šampiona. Utakmica sa Salcburgom je po svim ocenama zasluženo dobila epitet istorijske kada je ostvaren san generacija da Zvezda igra u društvu najboljih. Dan kasnije kada smo otišli na žreb posle kojeg nam nisu davali mnogo šansi, proglašeni smo za autsajedere od strane čitave fudbalske Evrope. Međutim, pokazali smo da Crvena zvezda ponovo izrasta u veliki klub i na meču sa Napolijem potvrdili smo da nikome neće biti lako na Marakani. Već utakmica sa Liverpulom je bila spektakl koji će se prepričavati decenijama. U jesenjem delu domaćeg prvenstva takođe smo dominirali i osvojili smo jesenju titulu sa 15 bodova prednosti u odnosu na večitog rivala, plasirali smo se u četvrtfinale Kupa Srbije i jasno stavili svima do znanja da nam je cilj da posle 12 godina Crvena zveda osvoji duplu krunu.

- Kada je reč o poslovnim rezultatima često kažem da je sportski rezultat generator velikih prihoda. Kada se tome doda i izvanredna transfer politika koju smo imali dolazimo do ostvarenih rezultata. Želim da istaknem da 90 posto naših prihoda ostvarujemo iz inostranstva, potpuno legalno, stopostotno, kompletno preko računa. Na sve transakcije plaćamo porez po raznim obavezama. Tako smo samo u 2018. godini uplatili u budžet naše zemlje 6 miliona i 700 hiljada evra

- Mnogo novca smo iz tekućeg poslovanja izdvojili za infrastrukturne radove, planiramo da uradimo internat za našu Omladinsku školu, što je decenijski san. Kada je reč o prvom timu planiramo da uradimo mediko blok sa teretanom i još jedan teren sa veštačkom travom za naše fudbalere. Pregršt toga je urađeno na stadionu i oko njega, kao što su parking na istočnoj tribini, češljevi na ulazima koji zamenjuju ljudski faktor, stepenicce i plato za ulazak na severnu tribinu. Nastavićemo sa ulaganjem u infrastrukturu i naredne godine, pre svega predstoji nam rekonstrukcija zapadne tribine, nadam se da ćemo od marta krenuti sa radovima. U međuvremenu, raspisali smo konkurs za idejno rešenje za uređenje čitavog stadiona. Rok za predaju rešenja je do 31. januara. Formirana je komisija koja će odlučiti koje je najbolje rešenje, sa atletskom stazom i bez nje - jasan je bio Terzić.

Za kraj, samo ćemo pomenuti onu reč kojom smo i počeli rekapitulaciju Zvezdine 2018. godine - IMPRESIVNO!

VIDEO: Ovi golovi su obeležili Zvezdinu evropsku 2018. godine

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Outsider

    2. januar 2019 | 00:06

    Za analizu pitajte poglavicu, on i njegove sudije ce vam dati NAJBOLJU ANALIZU, Miloje se tu nista ne pita, njegovo je samo da im obuce opremu za utakmicu i da ih izvede na teren, sve ostalo radi LOGISTIKA.

  • dex

    2. januar 2019 | 12:12

    Vise od pola utakmica odigraju namjestene u Ligi sampiona dobiju 20 golova .... hrabra zvezda

  • Gagi10

    1. januar 2019 | 21:36

    9 bodova viška u domaćem šampionatu od prvog pratioca Radničkog iz Niša. ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA