≫ 

Bitka za Englesku koja ulazi u istoriju! Duel fudbalskih genijalaca, čarobnjaka sa loptom, bilionera "teških!" 25 milijardi evra...

Nema sumnje, biće ovo meč zbog koga će Evropa, ali i čitav fudbalski svet biti na nogama

  • 5

Engleska je na nogama zbog velikog derbija između Mančester Sitija i Liverpula, koji je na programu od 21.00 uz prenos na Sport klubu 1.

Biće to prava "bitka za Englesku", jer bi ishod ove utakmice mogao da odredi dalji tok Premijer lige.

Liverpul je trenutno prvi sa 54 bodova, dok Siti na trećem mestu i ima 7 bodova manje od Crvenih, a jedan manje od Totenhema, koji je na drugom mestu uz meč više.

Ipak, iako Građani imaju zaostatak, i dalje mnogi smatraju da je Siti glavni favorit za titulu, uključujući i trenera Liverpula Jirgena Klopa, koji ističe da samo želi da uživa u nastavku takmičenja.

Meč sezone u Premijer ligi! Hoće li se Siti vratiti u šampionsku trku, ili će Liverpul doći veoma, veoma blizu toliko čekane titule? Kec na Etihadu je 2,15, iks 3,45, a pobeda Liverpula plaća 3,35. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Mančester Siti - Liverpul.

Mohamed Salah u duelu sa fudbalerima Sitija; Foto: Guliver/Matthias Kern/Bongarts/Getty Images

- To je fodbal. Ne znam šta će se desiti do maja. Ko može da predvidi vreme od sada do maja? Ja želim da uživam u ovoj vožnji do maja. Za nas je cilj bio da se kvalifikujemo za Ligu šampiona, ali i to još nije sigurno, jer i drugi mogu da vežu 17 dobijenih utakmica. U sportu je bitno da ne slaviš pre nego što prođeš liniju cilja. Moji momci nisu deo tog hajpa, ali oni su uzrok toga - rekao je Klop pred utakmicu godine za Liverpul.

I menadžer Sitija Pep Gvardiola pokušao je da skine pritisak sa svoje ekipe i da Liverpul predstavi kao favorita.

Pep Gvardiola i Jirgen Klop; Foto: AP/Tanjug

- Niko ne veruje da možemo da pobedimo Liverpul. Oni su u ovom momentu najbolji tim u Evropi kada je u pitanju konstantnost i način na koji kontrolišu detalje u njihovoj igri. Mi ćemo da se fokusiramo na to šta moramo da uradimo da pobedimo. Svi pričaju o tome da ćemo da izgubimo, ali mi možemo da pobedimo - rekao je Gvardiola pred utakmicu.

Liverpul sanja titulu na Enfildu punih 29 godina. Poslednji put su slast da podignu pehar šampiona Engleske imali 1990. godine, a deluje da su ovoga puta nikad bliži tom ostvarenju.

Ukoliko bi pobedili Siti, otvorio bi im se put ka tituli i delovalo bi da je nemoguće da ih bilo ko sustigne.

Siti je prošle sezone dominantno osvojio titulu, mnogi su verovali da će to biti slučaj i ove, ali su Jirgen Klop i njegova četa imali drugačije mišljenje.

I vlasnik kluba, američki biznismen i medijski magnat, Džon Henli, čije se bogatstvo procenjuje na 2,2 milijarde evra, odlučio je da uloži novac, kako bi se titula konačno vratila na Enfild.

Jžon Henli sa suprugom; Foto: Guliver/Matthias Kern/Bongarts/Getty Images

Popunjene su najkritičnije pozicije iz prošle sezone, tim je nadograđen, dovedena su još neka pojačanja koja su donela širinu u igri, veći manevar za rotacije i kombinatorike, što je dalo rezultata.

Prošle sezone je došao Virdžil Van Dajk na poziciji štopera, koja je bila najkritičnija za rekordnih 85 miliona evra, što je najskuplje plaćeni štoper u istoriji fudbala. Ovog leta je Liverpul doveo i golmana za rekordan novac i od Alisona Bekera je načinio najskupljeg golmana sveta, vrednog 75 miliona evra.

Ali, oni su opravdali novac, a to pokazuju i rezultati. Liverpul je primio najmanje golova u Premijer ligi - svega osam, dok je drugi najbolji tim po ovom parametru Siti, koji je primio duplo više.

Ni vlasnik Sitija, bogati šeik Mansur, čije se bogatstvo procenjuje na 22 milijarde evra, po čemu je najbogatiji vlasnik kluba Premijer lige, nije štedeo svoj novac. Naprotiv. Od kako je preuzeo Siti, uložio je neverovatnih 1,5 milijardi evra u dovođenje vrhunskih igrača, trenera, na unapređenju infrastrukure...

Šeik Mensur skroz levo, čije se bogatstvo procenjuje na 22 miliona evra; Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images

Upravo je Siti prvi krenuo sa rekordnim obeštećenjima za odbrambene igrače i golmane. Tako je Ederson doveden iz Benfike za 40 miliona evra, što je bio rekord pre Alisona Bekera u Liverpulu. Iste sezone dovedeni su Mendi iz Monaka za 57,5 miliona evra, Kajl Voker za 52,7 miliona evra, Danilo za 30 miliona evra...

Ove sezone je viđen samo jedan veliki transfer Sitija - Rijad Marez je došao iz Lestera za 67.8 miliona evra, samo da pojača konkurenciju, koja je svakako paklena.

Liverpul ove sezone igra na krilima Mohameda Salaha koji je postigao 13 golova, dok ga prate Mane sa 8 i Firmino sa 7 pogodaka. Siti sa druge strane predvode Sterling i Aguero, koji su dali po 9 pogodaka.

Ali, to su takvi timovi, gde svaki igrač može da postigne gol, tako da nas čeka pravi spektakl na Etihadu.

Očekivane postave:

Mančester Siti: Ederson, Voker, Stouns, Laporte, Zinčenko, Fernandinjo, Bernardo Silva, David Silva, Sterling, Sane, Aguero

Liverpul: Alison, Aleksander-Arnold, Lovren, Van Dajk, Robertson, Vajnaldum, Henderson, Keita, Mane, Salah, Firmino

VIDEO: Klop o srpskim psovkama koje je naučio

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krivonogi

    3. januar 2019 | 15:07

    Siti dobija 3:1, biće penala. Šeik poludeo posle Kristal Palasa i najavio čistku ako ne bude pobede. Predvidela Vanga...

  • Nex

    3. januar 2019 | 17:31

    Pazi ovog predsednika Liverpula, ova je sa njim iz ljubavi ahahahaha, lažna ljubav ko i ovaj lažni luzerpul

  • Peca

    3. januar 2019 | 17:51

    Zgazice ih gradjani lagano.Preslabi su u gostima igraci Liverpula,videlo se i u Bg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA