≫ 

Kad je sahrana, gde je telo pilota, zašto je pao avion, ko je Dejvid Henderson? Ključna pitanja posle Saline smrti koja rešavaju misteriju (FOTO) (VIDEO)

Sve o istrazi slučaja koji je potresao fudbalski svet

  • 6

Sedamnaest dana od nestanka argentinskog fudbalera Emilijana Sale njegovo telo je locirano i izvađeno iz olupina aviona "Pajper Malibu N264DB", međutim mnoga pitanja vezana za okolnosti nesreće koja je zavila u crno Salinu porodicu, Nant, Kardif, Argentinu i fudbalski svet, nisu do kraja razjašnjena. 

I dalje je pitanje šta će biti sa pilotom Dejvidom Ibotsonom, navodno će potraga za njim biti obustavljena, i to je ono zbog čega najviše strahuju njegovi najbliži - saznanja da njegovo telo nikada neće biti pronađeno.

Tokom dvodnevne akcije izvlačenja Salinog tela iz olupina aviona, specijalne spasilačke službe nisu pronašle Ibotsona, a male su šanse da se to ikad dogodi, pošto je potraga trenutno obustavljena, a obalske straže nemaju plan niti postoji inicijativa sa vrha da se nastavi podvodno "češljanje" lokacije oko pada aviona.

Vredi podsetiti da je Salino telo pronađeno tek pošto je učinjen veliki angažman brojnih fudbalera širom sveta, i uplaćena sredstva, da se pokrene privatna potraga, pošto ona zvanična, koja je trajala tri dana, nije dala rezultata. Teško je verovati da će drugačiji epilog biti u vezi sa Ibotsonom, sve i da ponovo bude pokrenuta pretraga za njegovim telom, što, opet, iziskuje vreme, novac i ljudske resurse, a to, u ovom času, nije prioritet francuskih vlasti.

Kako stoje stvari, dalje potrage za Ibotsonom neće biti.

ISTRAGA ĆE POKAZATI ŠTA JE DOVELO DO PADA  

Prvi naredni korak u rasvetljavanju okolnosti pada aviona koji je odveo u smrt jednog, verovatno oba putnika, je istraga koja uključuje i autopsiju tela na osnovu koje će biti moguće preciznije odrediti uzroke smrti nesrećnog fudbalera.

Takođe, mnogo toga biće jasnije istražiteljima koji su četiri dana proveli na mestu gde je locirana letelica, kada (i ako) olupina bude izvučena sa dna Kanala.

Podsećamo, nekoliko pokušaja da se gomila gvožđa izvuče na površinu nisu uspeli zbog otežanih vremenskih uslova, čeka se stabilzacija vremena, međutim niko sa sigurnošću ne može da kaže da će ekipe ponovo ići na mesto pada i krenuti u novo izvlaćenje letelice.

Podmornica na daljinsko upravljanje pomoću koje su napravljeni snimci olupine sa dna je, kako se čini, dala dovoljno dobre i uverljive kadrove slupanog aviona, zbog čega istražitelji koji rade na slučaju možda i neće imati potrebu da se angažuju oko izvlačenja sa dna.

VIDEO: Neutešni roditelji Argentinca

Ipak, i dalje je "u igri" opcija da se ponovo izvede vađenje aviona, što će se znati vrlo brzo narednih dana.

Uporedo sa pribavljanjem materijalnih dokaza sa mesta nesreće, biće obavljeni razgovori sa ključnim ljudima transfera Sale, kako bi se došlo do zaključka ko je najodgovorniji zbog toga što je fudbaler seo u neisparavan avion kojim je upravljao isto tako nepouzdan pilot.

Očekuje se da će izjave dati predsednici Nanta i Kardifa, kao i menadžeri koji su sudelovali da se završi transfer Argentinca u tabor premijerligaša.

Telo preminulog Sale u trenutku kada je iznesen na obalu Foto: AP/Tanjug

DATUM SAHRANE SALE JOŠ NIJE POZNAT

Telo Emilijana Sale poslato je na obdukciju i tek kada ona bude završena, porodica će moći da ga preuzme.

Nesuđeni Salin klub Kardif ponudio se da preuzme na sebe organizaciju prenosa Salinog tela u rodnu Argentinu, gde će biti sahranjen.

U ovom trenutku, usled svih formalnosti koje moraju biti obavljene u rasvetljavanju smrti fudbalera, teško je odrediti kada će sahrana biti održana.

MISTERIJA OKO IBOTSONA: DA LI JE LET BIO U PRIVATNOJ REŽIJI ILI KOMERCIJALAN?

Još u prvim danima od nestanka aviona, kada je potvrđeno da je letelicom upravljao Ibotson, počele su da se šire spekulacije da je u pitanju pilot sa skromnim letačkim iskustvom i da u tome, možda, leži razlog pada aviona u ambis.

Jedan od glavnih ciljeva istrage biće usmeren i ka utvrđivanju činjenica da li je u pitanju bio let u privatnoj režiji ili je reč o komercijalnoj liniji, koja, opet, iziskuje daleko rigoroznije provere. 

Prema informacijama do kojih su došli britanski mediji, pozivajući se na izveštaje Uprave vazduhoplovne federacije, Ibotson je u novembru prošao lekarsku proveru prilikom obnove pilotske licence. Radio je i kao montažer/serviser gasnih instalacija, a bio je i član Britanskog udruženja padobranaca, s tim da nije imao skokove, već je bio obučen da asistira skakačima prilikom iskakanja iz aviona.

Na sajtu Uprave vazduhoplovne federacije (FAA) može se naći podatak da je Ibotson vlasnik međunarodne licence za upravljanje privatnim avionima, i to samo jednomotoraca, kakav je bio "Malibu Pajper". Takođe, uz međunardonu dozvolu, bilo je potrebno da poseduje i britansku letačku dozvolu, ali i američku - ukoliko je avion registrovan u SAD.

Nisu preživeli let: Dejvid Ibotson i Emilijano Sala Foto: Go Fund Me

"Pajper" kojim je je Ibotson vozio Salu iz Nanta za Kardif bio je registrovan u SAD, samim tim je potpadao pod američke vazduhoplovne zakone, prema kojima piloti privatnih letelica ne smeju da naplaćuju usluge prevoza putnika. Prema istom zakonu, dozvoljeno je samo da se dele troškovi goriva.

Zakon u Velikoj Britaniji je takođe u ravni sa američkim, i dozvoljavaju samo pilotima privatnih aviona da povrate svoje troškove. Posedovanje licence za komercijalne letove zahteva svakako više obuke i više letećih sati.

VIDEO: Retrospektiva Salinog poslednjeg leta

KO JE PILOT DEJVID HENDERSON I KAKVA JE NJEGOVA ULOGA?

Jedan od agenata koji je posredovao u transferu Sale, Vili Mekej, rekao je da je kontaktirao pilota Dejvida Hendersona, koga su inače ranije redovno angažovali za letove - da vrati Salu iz Nanta u Kardif.

Vilijev sin Mark je takođe potvrdio da je bio uključen u organizaciju tog leta sa Hendersonom kao pilotom.

Mekej je rekao da Sala nije platio ni peni za let, a da su oni odustali od uplitanja oko toga kojim će se avionom leteti i ko će biti pilot, onog trenutka kada su bili svesni da Henderson ne može "da iznese" relaciju Nant - Kardif u "Pajperu". Sve to se može videti i u porukama koje su razmenjivali Sala i drugi mekijev sin Džek, u danima kada su dogovarani detalji puta.

Neki mediji su čak pogrešno imenovali Hendersona kao pilota nestale letelice, Francuzi su se pozvali na pisanje Engleza, dodavši da je njegovo ime bilo među upisanim u dokumentu na aerodromu "Nantes-Atlantique" odakle je poleteo avion. Ta vest je brzo demantovana od samog Hendersona koji je na fejsbuku objavio da je živ i zdrav i da nije upravljao nestalim avionom.

Nesuđeni pilot Salinog transfera u Kardif od tada se nije oglašavao u javnosti.

Na osnovu ovih informacija, definitivno je da će Henderson, ali i Mekej i njegovi sinovi, biti pozvani na informativni razgovor u vezi sa istragom pada aviona. Njihovi iskazi mogu biti ključni u rasvetljavanju nesreće i onoga što je dovelo do nje.

VIDEO: Olupina aviona kojim je leteo Sala

ČIJI JE AVION?

Henderson, o kojem je u gornjim redovima bilo reči, je upravljao kobnom letelicom ranije, čak se pojavio u jednom prilogu BBC-ja, uz svoju posadu koja je sedela u avionu - istom onom koji sada leži na dnu mora.

Zanimljivo da ni danas, više od dve nedelje od pada aviona, nije najjasnije u čijem je zapravo vlasništvu letelica.

Ono što se zna o avionu je da je povremeno bio stacioniran na Retford aerodormu, u Notingemšajru, najmanje dva puta mesečno je odtle poletao i sleta, međutim "neko vreme" ga nije bilo tamo.

Registrovan je na kompaniju "Southern Aircraft Consultancy inc Trustee", sa sedištem u Norfolku, a godina proizvodnje je 1984.

ŠTA JE SLEDEĆE? SLEDI PRAVNA BORBA NANTA I KARDIFA

Posebna priča je ono što je neminovno usledilo posle nestanka Sale - spor oko obeštećenja.

Zna se da je transfer Argentinca koštao velški klub 17 miliona evra, međutim zbog smrtnog slučaja igrača postavlja se pitanje isplate sume, koju, naravno, očekuje Nant, ali Premijerligaš okleva, jer čeka rezultate istrage na osnovu kojih će zauzeti stav po tom pitanju.

Situaciju komplikuju i menadžeri koji su upleteni u transfer, a ima ih nekoliko, i oni takođe očekuju isplatu, ali Kardif je trenutno stopirao prvu od tri rate od 5 miliona funti iz gore navedenih razloga.

Navodno, Sala nije ni registrovan kao igrač Kardifa, on se jeste slikao i zvanično je bio predstavljen novinarima, međutim njegova dokumentacija je ostala u kancelarijama Fudbalske asocijacije Velsa. Ako je tako, to iz korena menja situaciju u vezi sa time koja strana će pokriti osiguranje, a to opet, može dovesti do novog spora dva kluba.

Kako prenose mediji na Ostrvu, u Kardifu polako pripremaju i advokatski tim za pravnu borbu po ovom pitanju koja će se, kako stvari stoje, voditi sa francuskim klubom.

Velški kub je uposlio sve svoje kapacitete da se slučaj ispita do kraja, u toma cilju je pokrenuo svoju istragu kako bi se otkrile sve okolnosti vezane za nesreću, a pre svega da kako bi se ustanovio odnos između Nanta i agenta Mekeja - gde, kako misle Velšani, leži najveći deo odgovora o nesreći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Texasm86

    9. februar 2019 | 15:20

    Naravno da ce sad sva krivica na pilota.... I da je najbolji pilot, rekli bi loš je, kako bi sačuvali ime kompanije....

  • Gost

    9. februar 2019 | 16:45

    Nije fer sad ovo ajde fudbaleri uplatite opet sredstva da se i pilot nadje.

  • Linz

    9. februar 2019 | 17:26

    Sve je ovo mnogo prljava necija igra u kojoj se radi o lovi a zuvot covjeka nevrijedi pisljiva boba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA