≫ 

Otrovali ga na Mundijalu, Džajić mu dao gol koji se pamti: Umro jedan od najvećih golmana svih vremena! (VIDEO)

Gordon Benks preminuo je u 81 godini života

  • 0

Svet je ostao bez još jedne legende! Čuveni engleski golman Gordon Benks preminuo je u 81. godini života posle duge i teške bolesti.

Benks se dugo borio sa bolešću, imao je hemoterapije prethodnog meseca, ali je izgubio najvažniju utakmicu života.

Iza sebe je ostavio suprugu Ursulu i troje dece - Džuliju, Roberta i Vendi.

Zabeležio je 73 nastupa za Gordi albion, sa kojim je bio i šampion sveta 1966. godine. FIFA ga je čak šest puta proglašavala za golmana godine i s razlogom ga mnogi smatraju jednim od najvećih čuvara mreže svih vremena.

Rođen je u Šefildu, a branio je 15 godina i tom prilikom je zabeležio 628 nastupa za Čester, Lester i Stouk.

Benksa dobro pamte i ljubitelji fudbala u Srbiji. On je primio spektakularni gol u polufinalu Evropskog prvenstva u duelu sa Jugoslavijom, kada ga je Dragan Džajić savladao za konačnih 1:0 i plasman u finale šampionata.

Jugoslavija je tim pogotkom na prvenstvu u Italiji 1968. godine izbacila iz trke aktuelnog prvaka sveta, ali je zatim posle ponovljenog finala (u prvoj utakmici je bilo 1:1, ali tada nije bilo penala, već se igrao novi meč), Italija slavila sa 2:0 i osvojila titulu prvaka Evrope.

Za Benksa je legendarna i anegdota sa Mundijala u Meksiku 1970. godine, kada ga je neko otrovao i upravo su tada, pred četvrtfinalni duel sa Zapadnom Nemačkom Englezi izgubili titulu.

Englezi su doneli sa sobom svoju hranu i piće, ali računali su — pivo je sigurno. Napokon, nisu li u srednjem veku ljudi konzumirali upravo taj napitak kako bi ubili sve bacile koji su plivali u vodi? Skupili su se u „Gvadalahari“ i naručili su turu piva. Neko je doneo bocu golmanu Gordonu Benksu: bio je to trenutak u kojem je branilac trofeja izgubio titulu prvaka sveta.

- Ne sećam se da li je boca koja mi je poslužena otvorena u mom prisustvu ili ne, ali znam da sam pola sata posle tog piva počeo da se osećam vrlo loše - napisao je Benks u svojoj autobiografiji.

Gordon Benks je učestvovao u žrebu za Mundijal u Rusiji; Foto: Guliver/Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Gordon Benks je noć pre puta na duel sa Nemcima proveo povraćajući nad klozetskom šoljom, i bilo mu je loše tokom čitavog truckanja po poslovično lošim meksičkim drumovima: stomak ga je boleo, bio je na ivici da počne ponovo da povraća, pa čak i da počne da nuždi u gaće.

- Ovo nije bio normalan bol u stomaku. Osećao sam se slabo kao mače. Nastavio sam da se znojim i tresem kao da sam izbačen napolje po zimi bez ičega na sebi osim šortsa. To veče sam više bio na klozetskoj šolji nego u krevetu - opisao je svoje muke od pre skoro pola veka.

Nemci su zatim u četvrtfinalu slavili sa 3:2, a rezervni golman Engleske, Piter Boneti, koji je stao na gol umesto otrovanog Benksa, nije imao svoj dan i pomogao je Pancerima da se plasiraju u polufinale.

Benks se zbog saobraćajne nesreće penzionisao ranije, tri godine nakon Mundijala u Meksiku - 1973. godine. Ostaće upamćen kao jedan od najvećih golmana svih vremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA