≫ 

Zovu me Mesko zbog Mesija, jedva čekam da igram protiv Ronalda: Marko Janković se predstavio Italijanima

- Inspiriše me Leo, ali me nemojte porediti sa njim, jer je on jedan na svetu - poručio je bivši fudbaler Partizana

  • 8

Transfer bivšeg veziste Partizana Marka Jankovića u SPAL još intrigira medije u Italiji, iako vezista još nije dobio priliku da na terenu pokaže šta zna, jer se oporavlja od operacije trbušnog zida, koja je krajem 2018. godine izvedena u Nemačkoj.

U klubu iz Ferare veličaju ulogu sportskog direktora Davida Vanjatija, koga smatraju najzaslužnijim za angažovanje crnogorskog reprezentativca, a odluka da se fudbler iz Humske kupi je pala posle minulog večitog derbija između Partizana i Crvene zvezde (1:1), u kome je Janković bez dileme bio najbolji pojedinac na terenu.

Upravo je Vanjati taj koji navijačima SPAL-a približio kvalitete Jankovića, rekavši da se radi o momku koji sjajno barata loptom, da ga krase tehnika i dribling, te ofanzivne karakteristike na nekoliko pozicija. Kako u centralnom delu terena, tako i po bokovima.

Marko Janković na večitom derbiju; Foto: Marko Todorović

A, kada je sam Janković upitan koja mu pozicija najviše leži, rekao je:

- Recimo da sam “desetka”, dakle, neko ko deluje iza napadača – kazao je Janković na engleskom jeziku, obećavši da će brzo progovoriti i italijanski, jer ga već veoma dobro razume. - Igrao sam uglavnom kao plejmejker ili desni spoljni, iako se bolje služim levom nogom.

Naravno, tamošnje medije je zanimalo i kada će vezistu videti na terenu, s obzirom na činjenicu da još radi po posebnom programu.

- Poznato vam je da sam u decembru obavio hiruški zahvat, posle čega sam meseci po dana bio na oporavku. Od dolaska u Feraru radim intenzivno sa kondicionim trenerom i nadam se da ću već naredne sedmice početi da treniram sa ostatkom tima. Pitanje je dana kada ću biti uz saigrače.

ITALIJA JE SAN OD DETINJSTVA

Marko Janković između menadžera Ivice Pavlovića (desno na slici) i predsednika Spala Valtera Matiolija (levo); Foto: Privatna arhiva

Fudbaler ističe da mu je dolazak u Seriju A ispunjenje dečačkih snova, ali je otkrio i za koga je oduvek navijao u Italiji.

- Serija A je velika prilika da se takmičim sa velikim igračima i klubovima. Za mene je to oduvek bio jedan od najboljih šampionata na svetu, koji sam pratio od detinjstva i zato smatram da je ovo korak unapred u mojoj karijeri i želim da ostanem na visokom nivou. Moram i da priznam da sam kao navijač uvek bio naklonjen Milanu.

O prvim danima u Ferari bivši igrač Partizana kaže:

- Utisak je više nego pozitivan, kako u susretu sa novim saigračima i ljudima u klubu, tako i sa gradom. Razgovarao sam pre dolaska sa Milinkovićem Savićem i Evertonom, sa kojim sam igrao u Partizanu, a pri ruci mu se našao i Jasmin Kurtić, koji mi trenutno pomaže da se adaptiram i sa prevodom.

Italijanski fudbal je taktički veoma zahtevan, pa je medije zanimalo koliko će Jankoviću trebati vremena da se prilagodi.

Marko Janković i Marko Nikolić; Foto: MN Pres

- Ne brinem zbog toga nimalo. U Partizanu sam sarađivao sa trenerom Markom Nikolićem, koji sada predvodi mađarski Videoton. Radi se o stručnjaku koji je mnogo polagao na taktiku u igri i bio je inspirisan upravo italijanskim fudbalom. Zato neće biti problema.

Kada smo već kod inspiracije, nije teško zaključiti ko to pokreće Marka Jankovića, s obzirom na činjenicu da su mu saigrači u Partizanu nadenuli nadimak “Mesko”.

- Da, fudbalski me inspiriše Lionel Mesi, ali me, molim vas, ne upoređujte sa njim, jer on je poseban, jedan na svetu. Takođe je interesantno što dres Juventusa nosi još jedan svetski as Kristijano Ronaldo i biće zanimljivo odmeriti snage i sa njim i sa svim ostalim velikim igračima u ligi – zaključio je Marko Janković, koji će svakako ostati u srcima navijača Partizana, što zbog osvojenih trofeja i fudbalske veštine, što zbog gesta za pamćenje: oprostio je klubu ogromnu svotu novca (između 150.000 i 220.000 evra) i na taj način delimično “olabavio” finansijsku omču crno-belih.

VIDEO: Ivica Iliev šokiran postupkom Jankovića: Niko u istoriji Partizana nije oprostio ovoliki dug

(Z. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA