≫ 

Dobio sam novu ulogu i uživam u njoj: Kako je jedna utakmica promenila igru Zorana Tošića i Partizana?

Iskusni vezista u novoj ulozi dao i “sliku i ton” igri crno-belih, nagoveštavajući da će biti najveće pojačanje u prolećnom delu sezone

  • 6

Savršeni početak proleća za Partizan poklopio se sa isto tako savršenim povratkom Zorana Tošića među prvotimce crno-belih i to su svakako dva najjača utisaka u ubedljivoj pobedi crno-belih nad Bačkom (3:0).

I ko zna šta bi bilo i da li bi scenario bio baš takav da sudbina nije umešala prste na priprema u Turskoj, kada je trener Zoran Mirković u kontrolnom duelu sa Krilima Sovjetov, gde su priliku dobili momci sa manjom minutažom, prekomandovao iskusnog vezistu sa krilne na poziciju organizatora igre.

Čas fudbala, koji je Tošić tada održao Rusima učinio je da i struka i sportski sektor u trenutku zaborave na neuspeli transfer Tokmaka Nguena, inače projektovanog za pomenutu poziciju, i da se konačno okrenu igraču koji će sigurno biti najveće pojačanje u nastavku sezone.

Tošićeva lucidnost, sposobnost da vidi i odabere pravo rešenje pre svih ostalih fudbalera na terenu donela je Partizanu u Bačkoj Palanci dominaciju i pregršt prilika za gol, na posletku i ubedljivu pobedu, koja je vratila osmehe u Humsku.

U razgovoru za Telegraf fudbaler napominje da je pobeda važna, ali da ne treba upadati u euforiju...

- Sve je lakše kada protivnika “otvorite” na vreme – smireno konstatuje Zoran Tošić: - Još ako ste svesni činjenice da rano postignuti gol donosi znatno lakši deo posla po onako lošem terenu, kakav je bio u Bačkoj Palanci, i uložite napor da ne dospete u problem, pa se to na kraju i isplati, onda je zadovoljstvo znatno veće. Pitanje kvaliteta u odnosu na Bačku nije bilo sporno, ali je bila potrebna i ta doza sreće, da prva prava prilika bude realizovana. Kada je i pomenuti uslov ispunjen, sve ostalo je bila manje-više rutina.

VIŠE NE POKLANJAMO PRVO POLUVREME

Foto: partizan.rs

Iako na pripremnim mečevima i nije delovalo sjajno, Partizan na početku prolećnog dela takmičanja deluje zaista ubedljivo. Zna se ko šta radi na terenu, postoji automatizam, čvrstina i jasna namera za napadačkim fudbalom (dva napadača).

- Floskula je koja se ponavlja, ali je istina: pripreme su jedno, a takmičenje nešto sasvim drugo. U Turskoj smo tražili najbolja rešenja, formu, tim, prilagođavajući se različitim stilovima protivnika, simulirajući sve moguće situacije na terenu. Nekada je to izgledalo dobro, nekada i nije, ali je najbitnije da konačno rešenje, kada takmičenje počne, bude pravo. I videli ste u meču sa Bačkom da smo pokazali čvrstinu pre svega u odbrani, koja je jesnas, a i sada delovala jako kompaktno. Mnogo puta smo ranije “poklanjali” protivnicima prvo poluvreme, da bismo se posle mučili i jurili rezultat. Dogovorili smo se ovoga puta – nema više poklanjanja, hajde da u utakmice krenemo silovito i mi budemo tim koji određuje tok i dešavanja na terenu. Svi su prihvatili i epilog je više nego zadovoljavajuć.

Iako je ekipa stvarala šanse, odavno na gostovanju nije postigla tri gola. Deluje da se i taj segment popravio.

- Sve i da je tako, najbitnije je da u ovom trenutku ostanemo skromni i čvrsto na zemlji. Tek je početak proleća i mečevi koji slede daće mnoge odgovore. Zadovoljni smo svakako što smo protiv Bačke sproveli plan u delo do najsitnijeg detalja. Postigli smo gol u pravi čas, dogovorili u poluvremenu se da u drugom delu odmah još jednom zatresemo mrežu, kako se ne bi ponavljale neke mučne scene iz jesenjeg dela takmičenja. Momci su svesni da moraju da nastave da rade kao i do sada, jer samo na taj način možemo Partizanu da omogućimo sve što zaslužuje.

Potrebno vreme za rad sa timom je dobio i trener Zoran Mirković, čini se da je i njemu i ekipi sada lakše.

- Trener Mirković je u proteklih nekoliko meseci imao vremena da nas upozna, da shvati šta od svakoga od nas može da očekuje i dobije. Konačno je dobio i vreme i pripreme da neke svoje planove sprovede u delo, jer su to jesenas, zbog tajminga njegovog dolaska, uglavnom bili vremenski tesnaci i iznuđene “prepravke i popravke”. Zimske pripreme su veoma važne, pošto su praktično baza igraču za celu sezonu. Letnja pauza jako kratka i nemate dovoljno vremena ni da se osvežite, zato je zimski rad presudan. Verujem da su stručni štab i fudbaleri sada sinhronizovani, a to može samo da donese dobro klubu.

KRILA SOVJETOV KAO SUDBINA

Foto: partizan.rs

Utakmica sa Krilima Sovjetov promenila je u dobroj meri i razmišljanje struke crno-belih i status Zorana Tošića. Iskusni vezista je karijeru napravio kao krilni napadač, ali će ubuduće, po svoj prilici, biti “mozak” igre Partizana, kao plejmejker iza dva napadača.

- Kada se osvrnem iza sebe, mogu da budem zadovoljan i prošlom sezonom, ako izuzmemo povredu i operaciju u drugoj polovini godine. Tek krajem jeseni sam počeo da ulazim u ritam i dobijam minutažu, a taj meč sa Krilima u Turskoj je izgleda zasta sudbinski i za mene i za klub, jer nam je otvorio neke nove mogućnosti. Dobio sam novu ulogu i, moram da vam priznam – uživam. Još kada kao organizator igre ispred sebe imate dva napadača, onda je rešenja na pretek i ostaje vam samo da se prepustite igri. Dobro je počelo, ne žalim se, ali nisam ni euforičan, gledaću da napredujem i budem što bolji iz meča u meč, jer samim tim donosim dobro i Partizanu.

Veliki igrači su u poznijem delu karijera obično prelazili iz napada u odbranu. Tošić je do sada imao sličnih “izleta”, ali kao mlad fudbaler.

- Igrao sam u Banatu kratko na poziciji beka, posle čega sam pomeren na krilo. A, sećam se da sam i u Partizanu, u prvom mandatu, na jednom meču takođe bio bek. Ivan Obradović je dobio nekakvu suspenziju i poverena mi je pomenuta uloga. Ali ne razmišljam još u tom pravcu, lepo mi je i u srcu veznog reda.

PRATIM RIVALE, ALI NE STREPIM

Foto: Marko Jovanović

Danas je Zoran Tošić igrač od koga se mnogo očekuje u Partizanu, a minulog leta je malo nedostajalo da napusti klub. Dogovor sa turskom Malatijom je već bio postignut, ali se vezista sticajem okolnosti našao na katastrolnom terenu u Vranju, u meču sa Dinamom, i doživeo povredu kolena, zbog koje je i operisan.

- Sve je to deo našeg posla i često se dešava. Imao sam u tom momentu dogovor sa klubom da se okušam u drugoj sredini. Sticajem poznatih okolnosti se nije desilo, ostao sam i trenutno je moja jedina okupacija Partizan. Želim da igram, da se takmičim i da doprinesem što više uspesima tima.

Upitan da li prati dešavanja i rezultate najvećih rivala na tabeli, Tošić je odgovorio potvrdno:

- Naravno, svi se mi za nešto borimo, zato pratim dešavanja u našem fudbalu. Video sam da su oba naša rivala pobedila i to je bilo očekivano. Ipak, ne razmišljam o tome i mečevima koji predstoje, već samo o prvom protivniku po rasporedu, a to je Proleter. Najbitnije je da Partizan bude pravi u svakoj utakmici i neće biti nikakvih problema.

PORUKA ZA KLINCE: SVE OD VAS ZAVISI!

Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Kao što je i Tošić nekada učio i sazrevao uz iskusne fudbalere, tako je i on sada “mentor” plejadi mladih momaka u prvom timu crno-belih. Iskusni igrač smatra da je ulaganje u decu pravi put, ali da samo od njih zavisi kakve će kaijere ostvariti.

- Promovisanje mladih fudbalera je u DNK Partizana, to je ispravan put, koji traje decenijama unazad. Na taj način dobijate mogućnost i da postignete rezultat, ali i da zaradite u perspektivi, što je neophodno za egzistenciju. Mladi momci koji su trenutno u prvom timu imaju veliki potencijal, no, ne želim previše da ih hvalim. Uvek mogu da dobiju savet, a samo od njih zavisi šta žele u karijeri, koliko su ambiciozni, voljni da rade i napreduju do uspeha. U pravoj su sredini, imaju sve što im je neophodno u Partizanu kako bi napredovali. Dakle, sve je na njima – jasan je Zoran Tošić.

VIDEO: Bambi Tošić vrhunskim MMA zahvatom oborio saigrača

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    18. februar 2019 | 11:37

    За њих је можда и добар. И скуп. А један је Марко Марин

  • Ja

    18. februar 2019 | 10:27

    A plata zaposlenima?

  • Nu ni

    18. februar 2019 | 16:20

    Pitanje za upravu kada ce zaposleni da prime platu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA