≫ 

Ko je u Srbiji sposoban da sudi sledeći večiti derbi?

Problemi u najavi za Sudijsku komisiju, mada Super liga ima čoveka koji će od sledeće sezone suditi u Ligi šampiona

  • 11
Srđan Jovanović je prvi kandidat da sudi 160. večiti derbi Foto: MN Press

Milorad Mažić je ''pobegao'' iz Srbije, Nenad Đokić je pod nerazjašnjenim okolnostima otišao u penziju, Bojan Nikolić iza sebe već ima veliki broj grešaka i pritužbi klubova, dok je Danilo Grujić je posle 159. večitog derbija sam sebi ''presudio'' i tako skoro zaokružio listu internacionalaca koji sude Super ligu, a koji bi mogli da sude večiti drbi!

Kažemo skoro, jer je ''ostao'' još Srđan Jovanović od koge se očekuje da od sledeće sezone krene da sudi i Ligu šampiona. Poslednje dve godine s uspehom deli pravdu u Ligi Evrope i s pravom za njega kažu da je ''novi Mažić.''

Negde je logično bilo da o njemu sada razgovaramo, ali bi bilo još logičnije da o njemu pričamo kao o čoveku koji je odsudio večiti derbi. Ovako, ostaje samo pitanje zašto nijednom do sada nije delegiran? Ako je za ovaj 159. bio sprečen (boravio u Dubaiju na seminaru FIFA), zašto mu ranije nije pružena prilika? Možda je mogao da debituje u onom 157. ili 158. večitom derbiju...

- Jovanović će sledeće sezone da sudi Lugu šampiona, a ovde se ne veruje da može dobro da odsudi meč između Zvezde i Partizana - kao da se, u izjavi za Sportski žurnal, zapitao bivši član Sudijske komisije Rade ''Raka'' Đurović.

JOvanović na meču BATE - Arsenal Foto: Tanjug/AP

Kako sada stvari stoje, Jovanović bi trebalo da bude glavni (da ne kažemo jedini) kandidat da sudi 160. večiti derbi s obzirom na to da srpski fudbal nema alternativu. Problem je jedino to što su mu pomoćnici u Evropi bile upravo pomoćne sudije sa derbija - Uroš Stojklović i Milan Mihajlović koji je poništio Benov gol.

Njih trojica su nedavno sudili meč BATE Borisov - Arsenal i sjajno su odradili posao, te je otuda još veće čuđenje zbog njihove ''partije'' na Marakani. Mada, sem tog poništenog gola, ostatak utakmice nisu grešili.

Što se tiče Jovanovića i domaće scene, je u Super ligu zakoračio u sezoni 2014/15. Sudio je tada dva puta Zvezdi i jednom Partizanu, a zabeležio je jedan penal i crveni karton na 11 mečeva. Godinu dana kasnije njegov broj mečeva u SL se povećao na 16. Dva puta je delio pravdu Partizanu (oba meča protiv Rada) i jednom Zvezdi (onaj famozni meč kada je bilo 6:2 za crveno-bele). Tada je dao crveni karton igraču OFK Beograda i svirao je penal za Zvezdu, kao i jedan za Partizan.

Jovanović na meču OFK Beograd - Crvena zvezda Foto: MN Press

Zanimljivo, Zvezdi nije sudio u sezoni 16/17, dok je Partizanu delio pravdu na tri meča. Na 19 utakmica svirao je tri penala i dao jedan crveni karton.

Prethodnu sezonu je počeo krajnje čudno. Sredinom avgusta sudio je Napretku i Javoru (svirao dva penala za domaćina), a potom je jednostavno nestao. Objašnjenja nije bilo, iako je odradio dobar posao u Kruševcu. Jovanović je tada trebalo da sudi i 155. večiti derbi između Zvezde i Partizana.

Vraćen je na listu u 12. kolu, na meču između Partizana i Čukaričkog, a u međuvremenu je sudio u Ligi Evrope. Zanimljivo, iz UEFA su tada bili u čudu zašto ga nema na spisku za Super ligu.

Takođe, zanimljivo je i to da se za Jovanovića u fudbalskim krugovima pričalo da je jedan od najpoštenijih srpskih sudija i da klubovi vole kada im je ovaj Beograđanin na centru. Dokaz za to je i ono famozno 17. kolo SL iz prošle sezone koje je nazvano ''najskandalozniji fudbalski vikend u Srbiji''. Tada smo videli greške sudija na skoro svim mečevima, osim na ona dva gde su pravdu delili Mažić i pomenuti Jovanović.

Potom, tu je i Aleksandar Vasić koji spada u grupu ''elit'' sudija, ali koji nije internacionalac već sudija prve kategorije.

Vasić na 151. večitom derbiju Foto: MN Press

On je već sudio jedna derbi, 151. po redu, kada su Zvezda i partizan na Marakani podelili bodove (1:1). Tada je isključio Zorana Rendulića i Evertona Luiza i na njegovo izdanje nije bilo previše zamerki. Međutim, jeste pre derbija, jer je Vasić svojevremeno ''padao'' zbog loših odluka na račun crveno i crno-belih. Oba puta nije svirao očigledan penal za večite.

Partizanu protiv Napretka (1:1), u sezoni 2013/14, kada je kažnjen sa dva meča suspenzije. Kao i njegov pomoćnik Novak Simović koji nije signalizirao prekršaj nad Kojićem.

I Simović je jedna od opcija kao sudija prve kategorije. Svojevremeno je oštetio Smederevo protiv Zvezde, a izvređan je i od strane Marka Nikolića kom je potom dao crveni karton.

Takođe, bio je na tapetu i trenera Lučana Nenada Neška Milovanovića 2017. godine. Tada je Zvezda pobedila Mladost sa 4:2 u Kupu.

- Moram priznati da sam razmišljao da li da dajem izjavu posle utakmice ili da ćutim, jer i ćutanje govori nešto. Na startu drugog poluvremena primamo gol iz svoje greške i onda na scenu stupa Elvis Prisli i rešava utakmicu - rekao je Milovanović u aprilu pre dve godine.

Međutim, iako je bio na udaru, činjenica je da se radi o perspektivnom sudiji.

Foto: MN Press

Milan Ilić, Ilija Brdar, povratnik Zoran Široki, Petar Piper, Novica Anđelovski, Dragan Čolović, Lazar Lukić....sve su to sudije koje spadaju u prvu kategoriju, a koji su u godinama iza nas na ovaj ili onaj način bili povezivani sa lošim suđenjem.

Ilić i Široki su prebacivani u niži rang, Ilija Brdar je na meču Čukarički - Radnički doživeo da mu igrači posedaju na teren, Anđelovski je sudija koji je optužen da redovno pomaže Partizanu, Čolović je takođe bio na udaru Zvezde i pominjalo se da su ga iz Partizana zvali telefonom, a Piper je takođe bio skinut (u istoj turi sa Anđelovskim).

Ova retrospektiva sudijskih ''grehova'' jasno nam govori da je srpski fudbalu velikom problemu, kao i to da će Sudijska komisija imati veliki pritisak kada je u pitanju delegiranje čoveka koji će voditi 160. večiti derbi.

A taj čovek kog izaberu će verovatno imati veći pritisak od njih (da ne kažemo strah) kada sazna da će morati ''na megdan'' Zvezdi i Partizanu. Pogotovo posle svih ovih scena koje smo imali u prethodna dva derbija

VIDEO: Tuča na derbiju Zvezde i Partizana

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    4. mart 2019 | 14:22

    Samo stranac.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    4. mart 2019 | 13:06

    Нисам сигуран да има такав овде, али само да се не понови пљачка века у режији Грује гробара Чокот и помоћника му..

  • bballer

    4. mart 2019 | 13:23

    Tomislav karadzic ali i kosarkaski isto..da grobarima bude lakse

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA