Na dan meča sa Nemcima, Stojković se prisetio onog odbranjenog penala Podolskom na SP: Tada smo i istorijom bili opterećeni (VIDEO)

Čuvar mreže Partizana je pre devet godina bio centralna figura meča protiv Pancera

  • 8

Reprezentacija Nemačke je decenijama bila najveći izazov za selekcije stare Jugoslavije, kasnije i Srbije i Crne Gore, a onda se “pancerima” posle 37 godina uspeha, na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, dogodila Srbija sa selektorom Radomirom Antićem na čelu.

Velika pobeda u grupnoj fazi takmičenja (1:0) iznedrila je junaka – Vladimira Stojkovića, koji ne samo da je odbranio nekoliko zicera nemačkim fudbalerima, već je u ključnim momentima “skinuo” i jedanaesterac Lukasu Podolskom, koji je našem timu trasirao put ka istorijskom trijumfu.

Najbolji srpski golman u poslednjih 20 godina iz ko zna kojih razloga večeras neće biti na golu “orlova” u prijateljskom duelu sa Nemacima, ali smo iskoristili priliku da ga podsetimo na veliku uspeh sa Mondijala pre devet godina.

- Uvek mi je drago da se setim tog meča sa Nemcima. Nosio je veliku težinu, jer se radilo o velikom takmičenju – Svetskom prvenstvu – i bili smo opterećeni, ne samo težinom protivnika, već i istorijom koja je bila dodatno breme – kaže Vladimir Stojković za Telegraf:

Fudbaleri Srbije slave odbranjen penal Stojkovića Foto: Guliver/Clive Rose/Getty Images

- Jer kada nekoliko decenija ne pobedite neki tim ili selekciju, to zna da se “uvuče” u misli i oteža situaciju. Na sreću, dobro smo se pripremili i sećam se da je utakmica pre svega bila strahovito fizički zahtevna, ali i taktički izazov. Jer Nemci su takvi, oni se naprosto “ne gase” 90 minuta, nemaju mnogo oscilacija u igri i potrebna je maksimalna koncentracija kako biste iskoristili pravi momenat. Imali smo i znanja i sreće da im pariramo, olakšavajuću okolnost sa crvenim kartonom Miroslava Klosea, ali i otežavajuću zbog jedanaesteraca koji im je dosuđen. Ipak, dobro se završilo.

Da li vam je taj odbranjeni jedanaesterac Podolskom najdraža odbrana u karijeri?

- Jedna od dražih, ali ne mogu baš da kažem da je najdraža. Bilo je puno dobrih odbrana, važnih odbrana i na klupskom i na reprezentativnom nivou, pa bih morao da razmislim i da ih razvrstam kako bih dao takav odgovor. U svakom slučaju, u tom momentu je značila reprezentaciji Srbije, meni lično, a verujem i naciji.

Kako gledate na današnju utakmicu dve reprezentacije, može li da se uporedi sa pomenutom iz 2010. godine?

- Sa Nemcima je uvek izazov, jer se radi o vrhunskoj selekciji, koja decenijama beleži vrhunske rezultate. Ali meč iz 2010. godine je odigran na velikom takmičenju, zapravo najvećem, a današnji duel je kontrolni i nema svakako tu težinu. Ima možda važnost u smislu da i mi i oni trenutno vidimo gde smo, no, borba za bodove i plasman donose neke sasvim druge ciljeve i razmišljanja.

Može li da se povuče paralela timova iz 2010. godine i trenutnog kvaliteta “orlova” i “pancera”?

- Teško je, jer smo mi od tada do danas već izvršili smenu generacija, menjali selektore, igrače, ideje... Nemce i dalje vodi isti selektor – Joakim Lev, imaju šablon po kome funkcionišu dugo vremena i vrše samo nužne promene. Eto, tek sada promovišu novi tim, a do skora su im u sastavu bili fudbaleri koji su igrali i na tom Svetskom prenstvu 2010. godine. Zato je teško za poređenje...

Kakav epilog večeras očekujete?

- Sa Nemcima je svaki pozitivan rezultat na njihovom terenu uspeh. Neka se moja prognoza završi na tome – zaključuje Vladimir Stojković.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA