≫ 

Moguće je klonirati Mesija: Jedan od vodećih stručnjaka na polju genetike izneo neverovatnu tvrdnju

Zamislite novog Mesija za dvadesetak godina? Kažu da je izvodljivo

  • 3

Vreme čini svoje, godine lete, Lionela Mesija gledaćemo još koju godinu, a onda ćemo, nažalost, ispratiti u penziju jednog od najvećih majstora fudbala koji je pojurio za loptom u istoriji ove igre, mnogi kažu i najboljeg svih vremena. 

Složiće se svi, i oni koji više "naginju" njegovom najvećem rivalu Ronaldu, igrač kao što je čudesni Argentinac jednom se rađa, ali nauka možda može da ponudi drugo rešenje po tom pitanju, ono koje je bliže "scifi" filmovima nego realnosti - šta ako se Lionel Mesi može klonirati? 

Na tu temu pričao je šef Evropskog genetičkog arhiva Arkadi Navaro. On čak tvrdi da bi sadašnjom tehnologijom na polju genetike bilo moguće napraviti repliku Lionela Mesija.

- Da, mogli bismo da kloniramo Mesija sa sadašnjom tehnikom i mogli bismo da kreiramo nešto jako slično njemu - izjavio je Navaro u emisiji "Què t'hi jugues", a prenosi ugledni madridski dnevnik As.

- To bi izgledalo kao kad bi dva blizanca bila rođena, jednog zamrznete, pa ga odmrznete za 20-30 godina - dodaje.

Naravno, dalek put sa krajnje neizvesnim ishodom bio bi stvaranja Mesijevog klona i do toga da jednog dana postane isti fudbalski genijalac kao original.

- Klon bi bio rođen sa istim Mesijevim potencijalom, ali bi mnogo toga u njegovom daljem razvoju zavisilo od okruženja u kom bi se nalazio, jer Mesi nije samo Mesi zbog svog genetskog materijala, već zbog svega kroz šta je prošao u životu, edukacije, života u La Masiji (Barsina akademija), tretmana koji je imao. Genetika nam svima daje određeni potencijal, a posao kojim se bavimo ga oblikuje - rekao je Navaro.

Podsetimo, ovca Doli je prva klonirana životinja ikada, rođena 1996. godine. Od tada kloniranje se praktukuje sa svinjama, mačkama, konjima...

Što se tiče ljudi, kloniranje je zabranjeno u mnogim zemljama širom sveta, a 2005. godine Ujedinjene nacije su usvojile deklaraciju po kojoj je pravljenje ljudskih replika u suprotnosti sa ljudskim dostojanstvom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA