≫ 

Može li Krstajić da iznenadi Ronalda i Portugalce formacijom koja je Argentini i Nemcima donela titule prvaka sveta?

Ili će ostati dosledan svojoj 4-1-4-1 formaciji koju forsira od dolaska na klupu nacionalnog tima?

  • 31

Da se ne laženo, u sredu veče je bilo pravo zadovoljstvo gledati onu okrnjenu reprezentaciju Srbije kako igra protiv Nemačke u Volfsburgu! Igra i dominira, barem ono prvo poluvreme i neki kusur u nastavku!

Toliko su izabranici Mladena Krstajića oduševili naciju da bi mnogi s ponosom prihvatili i eventualan poraz u finišu meča koji je, doduše, u jednom trenutku ''kucao na vrata''. Međutim, ta vrata je zaključao Marko Dmitrović i tako ispravio određene propuste koje su Orlovi ispoljili od nekog 55. minuta.

I činjenica je da eventualnih 2:1 za Nemačku u glavama navijača, igrača i cele fudbalske Srbije ne bi mnogo toga promenilo. Opet bi pisali o sjajnom Luki Joviću, odbranama pomenutog Dmitrovića, možda i reprezentativnoj partiji karijere Nemanje Maksimovića, ''dobitku'' u vidu Darka Lazovića... Samo što bi uz sve to onda morali da konstatujemo i nedostatak sreće.

A na sreću, koju smo protiv Nemaca imali u pojedinim trenucima, nikako ne smemo da se oslonimo protiv Portugalije. Pre svega što je u pitanju borba za bodove, borba za odlazak na Evropsko prvenstvo, ali i duel sa reprezentacijom koja u svom taboru ima najboljeg igrača sveta - Kristijana Ronalda!

Godinama mnogi pokušavaju da ga zaustave, malo ko je uspeo.

Hoće li Orlovi zaustaviti Ronalda? Foto-montaža: Marko Jovanović, Tanjug/AP

- Rađa se jednom u 100 godina. Osvojio je pet Zlatnih lopti, nema taktike za njega, jako ga je teško sačuvati. Ali, pokušaćemo kao kolektiv da ga zaustavimo - jasan je bio kapiten Srbije Aleksandar Kolarov na nedavnoj konferenciji.

A kakvu taktiku će Krstajić izvesti? Iako nema nikakve potvrde (možda ima samo naznaka), činjenica je da bi Srbiji u Lisabonu možda najbolje bilo da istrči u formaciji 3-5-2!

Zašto?

Krenućemo od početka - od činjenice da Srbija u ovom trenutku ima fudbalere koji bi mogli adekvatno da odgovore zahtevima te formacije! Formacije koja je idealna za kontranapade, ali i formacije na osnovu koje može da se izvrši kvalitetan pritisak na protivničke igrače i brza postavka u napadu u slučaju osvajanja lopte.

Za ovu formaciju ključne su tri pozicije - WBR (desni spoljni), WBL (levi spoljni) i AMC (igrač koji deluje odmah iza napadača).

Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf

Na desnoj strani Krstajić ima Darka Lazovića koji je većinu svoje karijere u Seriji A igrao na tom mestu. A bivši kapiten Crvene zvezde je protiv Nemačke pokazao da zaslužuje da igra za nacionalni tim. Setite se samo kako je u prvom delu probijao po desnoj strani i kako je Jovića i Ljajića asistencijama spojio sa golom. Doduše, ovi nisu bili precizni.

Na levoj strani Srbija ima Aleksandra Kolarova - fudbalera koji je takođe dosta vremena provodio na toj poziciji u Laciju i u Mančester Sitiju. Zanimljivo, Kolarova mnogi smatraju za jednog od najboljih WBL igrača na svetu.

Međutim, on se nije oporavio od povrede i njegovo mesto zauzeće najverovatnije Miroslav Bogosavac koji, takođe, može da odgovori ovim zahtevima. A bio je korektan protiv Nemačke. Tu je i Mladenović, koji je naknadno dobio poziv.

Pozicija AMC je ključna u svemu ovome, jer bi taj polušpic imao dosta prostora za delovanje ka golu i postizanje istih. A na toj poziciji Srbija ima Dušana Tadića koji igra sezonu iz snova.

Tadić je igrama protiv Reala oduševio Evropu Foto: Tanjug/Ap

Za odbranu je bitno da tamo nema sporih igrača, ukoliko se trener odluči za formaciju 3-5-2. Tu trojku Srbije bi verovatno činili Milenković, Spajić i Veljković kojima brzine ne manjka, dok popularni Bleki u Fjorentini s vremena na vreme igra u pomenutoj formaciji.

S tim da bi se Orlovi protiv Ronalda i družine branili sa petoricom pozadi, jer bi onda WBR i WBL išli na pozicije bekova. Na taj način bi se lakše ukrotio napad Portugalaca koji su i te kako opasni po bokovima. I kroz ofanzice, ali i kroz defanzivne fudbalere.

- Sigurno imamo ideju kako da ih zaustavimo - jasan je bio Krstajić nedavno u Staroj Pazovi.

Krstajić i Kolarov na nedavnoj konferenciji Foto: Nikola Tomić

U formaciji 3-5-2 je jako bitno da centralni defanzivci dobro čitaju rivala kako bi stigli da ih blokiraju, da u nogama imaju mirnoću prilikom tih kratkih pasova, da budu fizički jaki i da im skok igra bude na zavidnom nivou.

Ona dva bočna igrača imaju veliku ulogu i na sredini terena, u trenutku kada ekipa krene u napad. Ovde je samo bitno da li će se trener opredeliti za dva zadnja vezna ili će jedan od njih dvojice biti centralni - gledajući dvojicu igrača na sredini terena.

Tu nekako vidimo Nemanju Maksimovića i Sergeja Milinkovića Savića koji može da bude i defanzivni i centralni vezni. A što se tiče Maksimovića, sam podatak da je oduševio predsednika FSS Slavišu Kokez jasno govori kako je momak iz Loznice odigrao protiv Nemaca.

Maksimović u duelu sa Saneom Foto: Tanjug/AP

Što se tiče dvojice napadača, veoma je važno da su obojica u dobroj formi i da jedan od njih bude ''target men''. Tu vidimo Aleksandra Mitrovića koji, doduše, nije u nekoj zavidnoj formi, ali je i kao takav često znao da bljesne u dresu Orlova. S druge strane, Luka Jović igra u životnoj. Dokaz za to je i činjenica da je prvi strelac Bundes lige i da ga Barsa želi na leto.

A da li mogu zajedno, Krstajić je rekao posle Nemačke:

- Sigurno je da će Jović konkurisati za Portugaliju. Zašto ne bismo izašli i sa dva klasična napadača u Lisabonu? Respektujemo Portugaliju, favorit je za prvo mesto u našoj grupi, ali nemamo strah kao što je nismo imali od Nemačke.

Jović slavi gol protiv Nemačke sa saigračima Foto: AP/Tanjug

Pomenuta 3-5-2 formacija je dobra i zbog toga što je fleksibilna, ali veliki problem može da predstavlja eventualno iskakanje nekog u odbrani. Tu mislimo na nekog iz centralne trojke.

Inače, tvorci ove formacije su nekadašnji selektori Argentine Franc Bilardo i Nemačke Franc Bekenbauer. Ideja im je bila da se ''pobiju'' na sredini terena, a rezultat svega toga su titule na Mundijalima 1986. i 1990. godine.

Elem, 3-5-2 bi za Orlove bila idealna da se kapiten Kolarov oporavio. Ovako, kod Krstajića bi mogao da postoji opravdan strah da ista ne bi funkiconisala i da je njegova klasična 4-3-3 ili 4-1-4-1  idealno rešenje.

Odbrana Srbije pokušava da zaustavi Gundogana Foto: Tanjug/AP

Donela nam je dosta toga pozitivnog u Ligi nacija, pokazala se evo i protiv Nemaca, ali to bi značilo da Jović i Mitrović ne mogu zajedno.

Mogli bi samo u situacii da Tadić i Adem Ljajić idu desno i levo, da Sergej i Maksimović budu dvojica defanzivnih vezista, a da pozadi ostane ona klasična četvorka u odbrani.

Ko zna, možda je ona trenutno i najlogičnija kada već Kolarov nije tu...

(M. Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dan

    21. mart 2019 | 14:35

    Taj nazovi selektor je protiv Nemacke imao srece sto je dosao do izrazaja kvalitet par pojedinaca, sve ostalo i dalje nista ne valja. Taktika 0, igraci pogubljeni po terenu, samo je cista sreca bila da se zavrsi ovim rezultatom. Voleo bih da gresim ali ...

  • MrZ

    21. mart 2019 | 14:16

    Poznato je da su nasi fudbaleri spori, disu kao ribe na vazduhu, zato nam trebaju na krilu brzi igraci kao Zivkovic, pod drugo taktika nam je nula, damo gol i onda se povlacimo. Nema bre povlacenja, igra se maksimalno brzo, efikasno i tacno... protiv nemaca smo imali srece, mladi igraci, trce 90 minuta kao ludi dok mi kad izgubimo loptu stajemo, bezvredni prekrsaji itd. Formacija mora da se menja, pogledajte samo druge reprezentacije, brz fudbal, na prvu, nasi dok potrci kao stari dizel, daj bre menjaj nesto....

  • Milos

    21. mart 2019 | 14:33

    Da su ne znam kakvi, nasi su, i volim da pobijede. Ali ako treba da izgubimo 7-0, a da odu i Krstajic i cineli savez, onda neka izgubimo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA