≫ 

Španci u "najsitnija crevca" skenirali Jovićev učinak: Gde šutira, kojom nogom češće daje golove, mapa kretanja, procenat iskorišćenih šansi...

Pozabavili su se poprilično detaljno novinari madridske Marke širim bilansom srpskog napadača, prvog "pika" Real Madrida za letnji prelazni rok

  • 2

Posle svake ili posle gotovo svake utakmice Luka Jović je tema dana u fudbalskim vestima širom Evrope, a sam je "kriv" za publicitet koji mu se daje zahvaljujući igrama, golovima, asistencijama, što ne prolazi nezapaženo nijednog trenutka.

Već je na koti od 25 golova ove sezone, upisao je i 6 asistencija, momak prosto "puca" od samopouzdanja...

Odavno je u beležnicama najvećih klubova Evrope, na leto je spreman za najveći uzlet u karijeri, jer su za njegove usluge "opasno zagrizli" Real Madrid, Barselona, Siti, Bajern i ostali, a upravo se u Španiji sve češće pominje njegov transfer u "Kraljevski klub". Konkretno, madridska "Marka" se svakodnevno "bavi Jovićem", kako kroz novosti o potencijalnom prelasku i visini obeštećenja, tako i kroz prizmu statistike srpskog napadača u tekućoj takmičarskoj godini.

Narodski rečeno, u "sitna crevca" su autori teksta pod naslovom "Los secretos de Jovic, el '9' que más gusta en el Madrid" (Jovićeva tajna, "devetka" koju u Madridu najviše žele), sumirali njegov dosadašnji golgeterski bilans - kroz napredne statističke parametre.

Evo kako to, kroz prizmu brojki, izgleda u režiji, kako su naveli Španci, balkanskog bisera:

GDE NAJČEŠĆE ŠUTIRA

Luka Jović je izraziti finišer iz šesnaesterca, najveći broj golova daje unutar kaznenog prostora, uglavnom posle šuteva van peterca. Konkretno, od 96 udaraca, 50 su išla u okvir gola, a 26 završila u mreži (misli se na ukupan učinak u dve sezone sa Ajntrahtom).

Kada šutira, najviše gađa tri zone gola - centar, levo i desno, s tim da ima daleko uspešniji učinak kada cilja bočne delove protivničkih golova - 75 posto uspešnosti za desni i 89 posto uspešnosti za levi ugao. Skoro jednako dobro se služi sa obe noge u završnicama akcija: 15 golova postigao je desnom, a osam levom nogom ove sezone, dok su četiri došla posle udaraca glavom.

Jović slavi jedan od 25 golova za Ajntraht ove sezone Foto: Guliver/Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

NAPADAČKI UČINAK

Statistički, Jović postiže 0.8 golova na svakih 90 minuta, uz 32 procenta uspešnosti iskorišćenih šansi. Ali, sem golova, srpski napadač daje i ključne pasove u završnici akcija. U pitanju su direktna dodavanja za šanse saigrača, a takvih proigravanja ima 1.9 u proseku po meču. Od toga 1.1 su ona posle kojih je Ajntraht postizao gol - što je 60 procenata uspešnosti.

Šest gol-asistencija do sada je sakupio ove sezone. Igra glavom mu nije najjače oružje, ipak ne preza od ulaska u skok duele (sedam ih ima u proseku za svaku utakmicu, od kojih se 2.4 završavaju u njegovu korist). Jović voli da igra okrenut licem ka čuvarima, u proseku po meču izvede tri do četiri direktna driblinga - od kojih je polovina uspešna.

DEFANZIVA

Defanzivno, Jović ima 32 posto dobijenih duela sa protivničkim igračima, 2.5 po utakmici, odnosno 0.8 dobijenih u proseku po meču. Većinu duela dobija remplovanjem i snagom, jer retko uklizava na loptu - jednom u proseku po utakmici. U dosadašnjem delu sezone upisao je i 49 "krađa", odnosno 1.4 u proseku po meču.

Kad Jović krene, obično ovako završavaju njegovi čuvari Foto: Tanjug/AP

KRETANJE

Jović nije klasična "devetka", za koje obično važi da najviše pokrivaju prostor u i malo oko kaznenog prostora rivala. Mapa kretanja srpskog napadača mnogo je šira, pokriva nekoliko zona na polju rivala: najzastupljeniji je na centralnom delu i levoj strani terena. Vrlo često se vraća do centra igrališta gde već počinje da se "nudi" za prijem lopte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obudovac

    12. april 2019 | 14:55

    Šta mu to sve vredi kad će on opet da sedi kod Krstajića na klupi...

  • mile

    12. april 2019 | 15:17

    e jbg krstajic voli spiceve koji uklizavaju..Nek se javi maleni jovic kad kao spic pivredi nekog igraca kao sto smo imali primere na prijateljskoj 😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA