≫ 

Ekipe Tasmanijskih đavola, Slonova i Činčila na Svetskom prvenstvu: "Fudbal za prijateljstvo" uči decu ekologiji i zaštiti životinja (FOTO)

Međunarodni dečiji timovi “Fudbala i prijateljstva” dobili imena po ugroženim životinjskim vrstama, a Svetsko prvenstvo se igra u Madridu

  • 0

Najveći međunarodni društveno-odgovorni projekat za decu u sportu, "Fudbal za prijateljstvo" i ove godine je uvrstio ekološku inicijativu u svoj program društvenog aktivizma, pa će 32 međunarodna kombinovana dečija "Tima prijateljstva" nositi imena retkih i ugroženih životinjskih vrsta.

Životinje po kojima će se zvati timovi se nalaze na zvaničnoj Crvenoj listi međunarodnih organizacija koje se bave njihovom zaštitom.

Tradicija nalaže da se spomenuti timovi formiraju u saglasnosti sa principima projekta "Fudbal za prijateljstvo", po kojim mladi fudbaleri različitih nacionalnosti, polova i fizičkih mogućnosti nastupaju zajedno u istim ekipama.

Ove godine, "Svetski šampionat Fudbala za prijateljstvo" će biti održan u Madridu od 28. maja do 1. juna, gde će deca igrati fudbal i učiti da moraju da čuvaju životnu sredinu.

Timovi će biti imenovani po vrstama poput azijskog slona, kalifornijskog kondora, tasmanijskog đavola, orijentalne rode, fose, filipinskog krokodila, snežnog leoparda, amsterdamskog albatrosa, činčile, crvene pande, sunde pangolin, tatu-kanastre

Foto: Promo Fudbal za prijateljstvo

Prvi put su međunarodni kombinovani "Timovi prijateljstva" dobili imena ugroženih životinjskih vrsta 2018. godine u Moskvi, gde se finalna manifestacija projekta odigravala istovremeno sa otvaranjem Mundijala.

Tom prilikom, specijalni ekološki autobusi na prirodni gas korišćeni su kako bi prevozili mlade učesnike projekta "Fudbal za prijateljstvo" iz 211 zemalja sveta  kroz glavni grad Rusije.

Ove godine, brojni nacionalni parkovi i prirodni rezervati iz Rusije, SAD, Nepala, Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih zemalja sveta pridružili su se ekološkoj inicijativi projekta, dok će predstavnici  međunarodnih organizacija za zaštitu životne sredine držati časove ekologije mladim učesnicima projekta u okviru međunarodnog "Kampa prijateljstva" i "Škole devet vrednosti".

Foto: Promo Fudbal za prijateljstvo

Navedene aktivnosti će biti deo završne faze projekta, i biće održane od 28.maja do 1. juna u Madridu – nedelji Finala UEFA Lige šampiona 2019 – kome će svi učesnici projekta tradicionalno prisustvovati. .

- Bilo nam je veoma drago da prošle godine prihvatimo poziv organizacionog odbora projekta "Fudbal za prijateljstvo" i izvedemo javni čas ekologije za decu iz 211 zemalja i regiona sveta. Izuzetno je važno preneti mladima znanja o očuvanju prirode i time ih ujediniti oko pravih vrednosti našeg čovečanstva, bez obzira na njihovo poreklo i pripadnost.

- Nadamo se da ukupni doprinos svih koji podržavaju ovaj projekat i ekološku inicijativu biti sve veći i uticajniji i privući još više učesnika - kazao je Sergej Aramlijev, generalni direktor "Centra za očuvanje amurskog tigra".

Foto: Promo Fudbal za prijateljstvo

Čitav projekat je nastao 2013. godine i od tada se održava pod pokroviteljstvom kompanije Gasprom. Njegove osnovne vrednosti projekta su prijateljstvo, jednakost, fer-plej. zdrav život, mir, posvećenost, duh pobede, poštovanje tradicije i čast.

Projekat je zvanično podržan od strane FIFA, UEFA, Međunarodnog olimpijskog i paraolimpijskog komiteta, fudbalskih saveza, međunarodnih dečijih fondacija, proslavljenih sportista i vodećih fudbalskih klubova sveta.

Tokom prethodnih 6 sezona, događaji sprovedeni u okviru programa okupili su više od 5500 učesnika i stekli 4,5 miliona pratilaca iz različitih delova sveta – među kojima i brojnih sportista, umetnika i državnih zvaničnika.

(Telegraf.rs/Fudbal za prijateljstvo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA