≫ 

Ovo je tajna najveće fudbalske bajke! Kako je Ajaks razmontirao najbogatije klubove sveta, a koštaju kao pola Ronalda? (VIDEO)

Najbolja fudbalska škola, pametni transferi, moderan vrhunski trener, legende na čelu kluba i fudbalska filozofija Johana Krojfa koja je u genetskom igrača su recept za uspeh

  • 5

- Igrati fudbal je voma jednostavno, ali igrati jednostavan fudbal je najteža stvar ovde - rekao je Johan Krojf, tvorac modernog Ajaksa, najveća legenda holandskog fudbala i čovek koji je možda i najviše od svih uticao na ovaj sport.

Totalni fudbal bila je glavna odlika njegove filozofije, i ona je ukorenjena u genima fudbalera Ajaksa od petlića do prvog tima.

Šetalica Johana Krojfa na stadionu koje sada nosi ime po njemu; Foto: AP/Tanjug

Tu filozofiju danas sa nestvarnom lakoćom upražnjavaju fudbaleri kluba iz Amsterdama, koji su deo najlepše fudbalske priče ove sezone. Dušan Tadić i ekipa su posle Real Madrida na kolena bacili još jednog giganta i jednog od glavnih favorita za titulu - Juventus.

Nije pomogao Staroj torinskoj dami ni Kristijano Ronaldo, niti povoljan rezultat iz prve utakmice na Johan Krojf areni, niti gol Portugalca za vođstvo od 1:0 u revanšu u Torinu. Ajaksovi klinci su ih razmontirali u drugom poluvremenu i pravo je čudo kako rezultat nije bio i ubedljiviji.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by AFC Ajax (@afcajax) on

Ajaks je i prošlih godina igrao sjajno, ali su "umirali u lepoti". Jedan od najboljih primera bilo je finale Lige Evrope pre dve godine, kada su uprkos sjajnoj igri poraženi od Mančester junajteda sa 2:0, iako su Crveni đavoli, predvođeni Žozeom Murinjom, bili u podređenom položaju tokom većeg dela meča.

Matijs de Liht; Foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Mnogi od tih igrača igraju za Ajaks i dve godine kasnije. Jedan od njih je Matijs de Liht, kapiten Ajaksa sa samo 19 godina i trenutno najtraženiji štoper sveta. Pod palicom Erika Ten Haga, koji je na klupu Ajaksa seo krajem 2017. godine, De Liht, Lase Šene, Andre Onana, Hakim Zijeh, David Neres, Frenki De Jong (svi igrali finale sa Junajtedom), dodatno su napredovali, a pametnim transferima, Ajaks je napravio fenomenalnu ekipu koja trenutno igra najlepši fudbal na svetu i koja je bacila na kolena i Real, a zatim i Juventus.

Ajaks je u vreme kada modernim fudbalom vlada novac, koji određuje odnos snaga i rezultate, pokazao da novac ne mora da igra presudnu ulogu. To pokazuje i činjenica da su čitav tim koji je razmontirao Juventus stvorili uz transfere koji su ukupno plaćeni 50 miliona evra.

Tim Ajaksa koji je srušio Juventus; Foto: Tanjug/AP

Veći deo tima stvoren je u čuvenoj Ajaksovoj omladinskoj školi, koja je godinama najbolja na svetu u proizvodnji igrača. Iz nje su izašli De Liht, Van de Bek, Veltman i Mazraui, koje Ajaks nije platio ni cent. Njima može komotno da se pridruži i Frenki de Jong, koji je doveden iz Viljema II za evro, uz procente od naredne prodaje. Ali je i on doveden sa 17 godina i takođe se priključio prvobitno omladinskoj školi Ajaksa, a zatim je ubrzo priključen i prvom timu već 2016. godine.

Ronaldo na kolenima, u pozadini Frenki De Jong slavi; Foto: Tanjug/AP

On je već prodat Barseloni za 75 miliona evra, tako da je Ajaks samo od njegove prodaje nadmašio sve ono što je tokom leta uložio u stvaranje tima.

Ozbiljnije sume Kopljanici su platili samo za Dejlija Blinda (16 miliona evra), Dušana Tadića (12 miliona evra), Lisandra Magalana (9 miliona evra), Hasana Bandea, koji je prosleđen na pozajmicu u Mehelen (9 miliona evra) i Zakariju Labijada (6 miliona evra).

Lase Šene je doveden besplatno, nakon što mu je istekao ugovor sa NEC-om 2012. godine, dok je David Neres plaćen 12 miliona evra Sao Paolu 2017. godine i Hakim Zijeh Tventeu 11 miliona evra godinu dana ranije.

Kada sve saberete, ne možete da dobijete ni polovinu transfera Kristijana Ronalda u Juventus, a da ne pominjemo transfere koje su poslednjih godina imali PSŽ i Mančester Siti, koji su potrošli i više od milijardu evra na pojačanja.

Slavlje fudbalera Ajaksa posle meča; Foto: Tanjug/AP

Sve to rade legende kluba Mark Overmars i Edvin Van Der Sar, direktori kluba koji se bave klupskom politikom i marketingom, a potporu im daju navijači koji pružaju ekipi fenomenalnu podršku i na svom terenu i na gostovanjima.

Sve ovo najbolje govori da nije sve u novcu i da je Ajaks svetlo za budućnost fudbala i pravac kojim treba da idu klubovi koji nemaju toliku finansijsku potporu kao što su najveći evropski klubovi trenutno.

Njihova bajka je nastavljena, a Johan Krojf s neba može da bude ponosan, jer njegova baština nije mrtva. Njegovo ime slavno pronose prvotimci Ajaksa u kojem je jedna od glavnih poluga Srbin - Dušan Tadić.

I sigurno je da nemaju nameru da se tu i zaustave. Došli su na korak od velikog finala, gde čekaju pobednika duela Mančester Siti - Totenhem. Ukoliko Siti preokrene protiv Totenhema na svom terenu (u prvom meču poraženi sa 1:0), gledaćemo polufinale koje možemo da nazovemo "Novac vs Fudbal".

Nema sumnje da će fudbal, čiji je predstavnik Ajaks, u tom slučaju imati navijače širom sveta.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Totalni

    17. april 2019 | 13:08

    Fudbal to je škola Johana Krojfa zato želim AJAXU da osvoji ligu šampiona??!!

  • Neko

    17. april 2019 | 13:31

    Manekeni na modnu pistu,teren je za fudbalere sto je i dokazano👏👏👏

  • Ds

    17. april 2019 | 13:19

    Ma svaka cast za ove momke.. Dali su bukvalno srce na teren.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA