≫ 

Partizan bi trebalo da bude drugi u Superligi, da se pita nauka!

Sreća nije bila naklonjena crno-belima

  • 31

Tabela Superlige Srbije, kao i one u nacionalnim prvenstvima drugih zemalja, izgledala bi potpuno drugačije da se prati statistika, kao i konstantnost "proizvodnje na terenu". 

Naime, stručnjaci CIES fudbalske opservatorije bavili su se mogućim raspletom i stanjem na tabeli brojnih liga uzimajući u obzir šuteve ka protivničkom golu, kao i pokušaje rivala da ugroze njihovu mrežu. Takođe, odvojili su pokušaje koji su išli u okvir gola od onih koji su recimo upućeni van kaznenog prostora, a u jednačinu su ubacili i posed lopte kao "relaventnu" kategoriju.

Zanimljivo je da bi konačan ishod najjačih liga, a naravno i Superlige Srbije bio potpuno drugačiji. Tako, ono što najviše "upada u oči" jeste podatak po kojem bi Partizan završio odmah iza Crvene zvezde, na drugoj poziciji, a ispred Radničkog.

VIDEO: Vuletić stigao na odlučivanje o Zvezdinoj tituli: Očekujem pobedu prava

CIES je izračunao da su crno-beli  osvajaju 2,14 bodova po meču, a Radnički svega 1,62 što bi Nišlijama bilo dovoljno za treće mesto na tabeli, ali ne dovoljno da ugrozi crno-bele. Dakle, razlika između Partizana i Radničkog skoro da je troduplo veća od one između beogradskih večitih rivala.

Takođe, i po ovoj kalkulaciji Crvena zvezda po utakmici osvaja 2,33 boda i zasluženo bi bila prva.

Poređenja radi, , u Italiji su Napoli i Atalanta zaslužili da budu ispred Juventusa. Napolitanci bi, da su bili precizniji pred golom, osvajali 2,05 bodova po meču, Atalanta 2,02, a Juventus bi sa okrugo 2,00 bio tek treći. U Bundesligi,  po jednačini CIES-a  Dortmund je trebalo da bude tek četvrti, iza Bajerna, Lajpciga i Bajera iz Leverkuzena. U Španiji,  prva bi bila Barselona (2,14), pa Real (2,00), dok bi se na trećem mestu našao Eibar sa 1,64 boda.

Ipak, statistika je jedno, a rezultati osvojeni na terenu nešto sasvim drugo. Kada je reč o Srbiji, realnost je takva da su crveno-beli odbranili titulu šampiona Srbije sa 57 bodova, Radnički Niš je drugi sa 47, dok je Partizan uspeo da se izbori za Evropu sa 39 bodova.

Fudbalska opservatorija tabela Foto: http://www.football-observatory.com

Standings provided by Sofascore LiveScore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Matija

    14. maj 2019 | 11:55

    Da se pita Željko Pantić svakako bi bio prvi,da baba ima m..a bila bi deda.

  • Звезда🇷🇸🇷🇸🇷🇸🏅🏅🏅🏆🏆🏆⚽⚽⚽

    14. maj 2019 | 10:48

    Аха. Био би он и први кад би се рачунало само време од 85-100 минута, колико су им судије продужавали утакмице да би смуљали неки гол.

  • Semajlirane_pufne

    14. maj 2019 | 11:51

    To je vec naučna fantastika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA