≫ 

U knjigama UEFA piše da su Zvezda i Vardar prvaci: Hoće li se crveno-beli boriti za vraćanje titule iz 1986. godine?

Podsećamo na izjave Darka Pančeva o ''Šajberovom kolu'', ali i na intervju Zvezdana Terzića koji je u januaru ove godine rekao - Zvezda nije pokrenula postupak za vraćanje te titule, ali hoće sigurno

  • 99

Crvenoj zvezdi je u utorak, na Skupštini Fudbalskog saveza Srbije, zvanično dodeljena titula iz 1946. godine i na taj način je ''stavljena tačka'' na sve ''akcije'' koje su se dešavale od momenta kada su crveno-beli podneli ovaj zahtev!

Pod akcijom mislimo na sve sastanke koji su se dogodili od 17. januara ove godine, odnosno datuma kada je Zvezda podnela zahtev za titulu iz 1946. godine.

Epilog svega je 30. zvezdica na dresu crveno-belih koja je, definitivno, najviše potresla čelnike Partizana. Upravo su samo predstavnici crno-belih bili protiv prilikom glasanja, a potpredsednik tog kluba Vladimir Vuletić se danima unazad borio na sastancima Pravne komisije FSS da se Zvezdi ne prizna titula.

U jednoj od emisija TV Partizan, Vuletić je najavio da će se Partizan žaliti pred Upravnim sudom i zahtevati poništenje odluke FSS, ali se dotakao i onih titula iz 1886. i 1987. godine koje su crno-beli naknadno dobili odlukom Suda udruženog rada.

To su one titule koje su i dan-danas sporne, a koje narod na ovim prostorima povezije sa Šajberovim kolom. Partizan je 1986. osvojio titulu na terenu zahvaljujući boljoj gol-razlici, ali je tadašnji predsednik FSJ Slavko Šajber zbog nameštanja poništio celo kolo.

- Šajber me je tada optužio da sam namestio 17 utakmica Prve i Druge lige! To nije tačno! Namestio sam 18 - svojevremeno je rekao poznati menadžer Velibor Džarovski.

Partizan je odbio da igra ponovljeni meč (registrovan službenim rezultatom 0:3) zbog čega je Zvezda postala prvak. Kasnije je Sud poništio Šajberovu odluku i titulu vratio Partizanu.

Sledeće godine (1987) titulu je osvojio Vardar, ali je Partizan ponovo pravdu potražio pred sudom, jer je zbog Šajberove kazne za nameštanje prvenstvo počeo sa minusom od šest bodova.  A s obzirom na to da je Šajberova kazna preinačena, oni su tražili da im se vrate bodovi.

Sud je zatim opet naknadno titulu priznao Partizanu, iako je Vardar 1987. igrao kao prvak Jugoslavije u Kupu evropskih šampiona. Kao i Zvezda godinu dana ranije.

Darko Pančev  Pančev je za Telegraf 2016. rekao da u knjigamna UEFA piše da su Zvezda i Vardar šampioni Foto: Marko Todorović

- Zvezda je u UEFA prijavljena da je 1985/86 osvojila titulu Jugoslavije. Kao što je i Vardar prijavljen 1986/87 isto u UEFA. E, kasnije je Upravni sud Beograda dodelio titule Partizanu. Ko je Upravni sud da odlučuje ko će biti šampion? Oni nisu merodavni kada je FS u pitanju. Zna se ko je glavni. U knjigama UEFA, Vardar i Zvezda su zapisani kao prvaci. Kako bi mi inače igrali KEŠ da nismo bili prvaci? 

- I dan danas su fudbalski savezi merodavni kod UEFA, a ne sudovi. Koga FS prijavi kod UEFA, oni su šampioni. To je prava istina. Kako Partizan može da prisvoji našu titulu? Sezona je počela sa minus šest bodova i Vardar je jednu takvu sezonu pošteno odradio i bio prvi. Ne mogu da ih shvatim da prisvajaju naše. Kao i Zvezdinu titulu. Kao što je poznato, Partizan je poslednje kolo '86. godine odbio da igra i titula je pripisana Zvezdi koja je igrala KEŠ - rekao je svojevremeno Darko Pančev, u velikom intervjuu koji je dao za Telegraf.

Na Marakani, takođe, isto misle, te se posle ove titule iz 1946. postavlja pitanje hoće li Zvezda krenuti u akciju povratka te titule iz 1986. godine. Pogotovo što Vardaru piše da je 1987. bio šampion Jugoslavije.

O tome je za Telegraf krajem januara govori i generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić, a podsetimo da je tada za naš portal rekao da će Zvezda pokrenuti postupak i u ovom slučaju.

Zvezdan Terzić Zvezdan Terzić u razgovoru sa novinarima Telegrafa Foto: Marko Jovanović

- Završilo se kako se završilo, ali ta priča je još uvek otvorena. Pitanje je kakav će krajnji ishod biti. Jer, trenutno je finalni ishod taj da je Partizan uzeo dve titule na osnovu presude Suda udruženog rada što je van svake pameti. Eto, to je jedna epizoda koja oslikava realno stanje fudbala i u onom periodu. Šajber je tada, kao predsednik Saveza, hteo da raščisti neke stvari i sve kazni, ali je bilo očigledno da je Partizan imao jači uticaj - rekao je Terzić tada i dodao:

- Pomenuti sud je oduzeo titule Zvezdi i Vardaru, a dao Partizanu, mada vidim da Vardar i dalje piše tu svoju titulu iz 1987. godine. Zvezda, s druge strane, nije pokrenula postupak za vraćanje te titule, ali hoće sigurno. Zvezda je tu titulu zaslužila na osnovu svojih igara na terenu, što je potvrdio i FSJ. Ali i UEFA, jer su Zvezda i Vardar igrali KEŠ. A Partizanu su je priznali na osnovu odluka suda.

VIDEO Vuletić besan posle potvrde Zvezdine titule: Uložićemo žalbu

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Idemooooo

    14. maj 2019 | 20:34

    Vratiti sve oduzeto... Zvezdi '86,Vardaru' 87...samo jako

  • Severac

    14. maj 2019 | 23:18

    Uzmi im Terzooo sve..Uzmi im sveeee

  • Saša

    14. maj 2019 | 23:23

    Teerzaa magijaaa naljboji direktor zadnjih 25 godina u zvezdi doživotno direktor napred zvezdaa gigaaant

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA