≫ 

Čelsi posle suspenzije: FIFA im zabranila dovođenje igrača, pojačanja će ipak stići na Stamford Bridž, a ovo je mogući tim za narednu sezonu (FOTO) (GRAFIKA)

Šta posle odlaska Edena Azara?

  • 3

Svetska kuća fudbala FIFA donela je odluku da suspenduje Čelsi sa zabranom dovođenja igrača u naredna dva prelazna roka (letnji 2019. i zimski 2020.) zbog kršenja pravila o dovođenju maloletnika iz inostranstva.

Čelsi se žalio ali je žalba odbijena i tako će londonski Plavci osetiti sudbinu španskih klubova koju su se u prošlosti susretali sa istim problemom.

Ono što su mnogi zamerali Čelsiju jeste što dovode veliki broj igrača koje kasnije šalju na raznorazne pozajmice širom Evrope. Čak je i UEFA digla glas protiv toga.

Jedno vreme se pričalo da se razmatra ukidanje pozajmica ili ograničavanje. Bilo kako bilo, nakon novonastale situacije Čelsi će imati benefit od svih tih igrača po pozajmicama.

FIFA im je zabranila da dovode igrače ali će ipak veliki broj igrača doći ovog leta. Iz primera Totenhema koji je pokazao celom svetu da ne dovođenje igrača ne mora da znači lošu sezonu, štaviše, navijači Plavaca mogu da budu malo spokojniji.

Celsi - Ajntraht Foto: Tanjug/AP

Trener Čelsija Muricio Sari je izjavio da će iz akademije gurnuti najviše dva ili tri mlada igrača u prvi tim koji su trenutno na nekoj od brojnih pozajmica. Ipak, Italijan će morati malo više šansi da pruži tim igračima kako bi popunio broj igrača u rotaciji.

Iako će Plavci igrati finale Lige Evrope protiv gradskog rivala Arsenala, navijači nisu zadovoljni sezonom. Priča se i o smeni trenera. Ekipa je odlično otvorila sezonu, ali se u drugom delu mučila.

ODLASCI

Britain Soccer Premier League Foto: Tanjug/AP

Mauricio Sari će morati da usliši želju Edena Azara i da pusti svog najboljeg fudbalera u trenutku kada mu je svaki igrač i te kako potreban. On očajnički želi da napusti Stamford Brdž i da se preseli u Madrid kod Zidana.

Čelsi sledeće sezone ostaje i bez stamenog štopera Gerija Kejhila. Kapitenu ističe ugovor, a kako je po dolasku Sarija u klub bačen u drugi plan pored Luiza, Ridgera i mladog Kristensena, Kejhil će karijeru nastaviti drugde.

Igračima koji su na pozajmici neće biti moguće ponuditi nastavak saradnje, tako da će se Iguain i Kovačić vratiti svojim klubovima.

Ugovor ističe i Olivijeu Žiruu pa se čeka rasplet oko toga. Čelsi nudi jednogodišnji ugovor dok Francuz traži ugovor na minimum dve sezone.

David Zapakosta nije zadovoljan minutažom, ali nije ni pružio partije kakve su se očekivale od igrača koji je prošlog leta plaćen 27 miliona evra.

Britain Soccer Premier League Foto: Tanjug/Ap

ONI DOLAZE

Više od 40 igrača koji su na pozajmicama čeka svoju šansu i neki će je napokon dobiti na Stanford Bridžu. Oni će predstavljati jedina pojačanja za narednu sezonu.

Navijači Čelsija će napokon moći da očekuju veću minutažu mlađih igrača i i grača iz njihove škole predvođeni Hadson-Odoijem i Loftus-Čikom. Svoju.

ROSTER ČELSIJA ZA SEZONU 2019/2020

-GOLMANI: Kepa Arisabalaga / Vili Kabaljero

Kepa iza sebe ima turbulentnu sezonu. Prilagođava se još uvek na ostrvski fudbal. Imao je neke bravurozne partije ali i kikseve kakvi ne priliče najskupljem golmanu svih vremena.

Nedavno je odbranjenim penalima upravo on bio junak Čelsija kada je eliminisao Ajntraht u polufinalu Lige Evrope. Potencijal je tu a verovatno će i sledeća sezona biti još bolja.

Kabaljero ulazi u 38. godinu života. Ugovor mu ističe na leto ali će verovatno dobiti novi jer i ako u poznim godinama može da odradi posao kad zatreba.

Kao treća opcije je mladi Džamal Blekman koji ove godine brani za Šefild Junajted. Tačnije branio je dok u novembru nije polomio nogu. Ima 25. godina i možda će dobiti priliku naredne sezone na Bridžu.

Kepa, Čelsi Foto: Guliver/Clive Rose/Getty Images

- DESNI BEK: Sezar Aspilikueta / Ris Džejms

Kapiten Aspilikueta ima lošiju sezonu iza sebe ali sigurno da u svojoj 29. godini može da pruži još koju godinu dobrog fudbala

Ris Džejms je dete kluba. Devetnaestogodišnjak koji je rođen u Londonu ove sezone je pružao odlične partije u Viganu. Uvršten je u idealan tim Čempionšipa i proglašen je za najboljeg igrača Vigana.

David Zapakosta je ove sezone bio zamena za Aspilikuetu ali po svemu sudeći nije oprravdao očeivanja.

Možda se Italijan nije snašao u Premijer ligi i biće mu potrebno još malo vremena. Međutim, veća je verovatnoća da će tražiti neki novi izazov gde će biti prva opcija i gde će imati više minuta nego da ponovo dobija šansu na kašičicu.

Aspilikueta, Čelsi Foto: Guliver/Clive Mason/Getty Images

- CENTRALNI DEFANZIVCI: Antonio Ridiger / Andreas Kristensen / David Luiz / Kurt Zuma

David Luiz je posle gola u polufinalu Lige Evrope produžio ugovor sa Plavcima.  Sa svoje 32 godine doneće iskustvo i dubinu u rotaciji. Ume da kiksne ali ume i da odigra maestralan meč.

Antonio Rudiger nije savršen, ali je bio najbolji štoper Čelsija ove sezone. Pored njega, Andreasu Kristensenu bi trebalo dati priliku da nastavi sa dobrim partijama.

Ima samo 22 godine i predstavlja budućnost kluba, zbog toga bi trebao istrpeti neke greške u sazrevanju koje je pravio tokom sezone. Nakon povrede Ridigera, Kristensen je pružao fantastične partije.

Sa pozajmice se vraća Kurt Zuma. Bio je redovan u Evertonu ali je bio sklon greškama. Svrstavao se u elitne štopere pre povrede 2016. Ako uspe da vrati igru od pre povrede Čelsi će dobiti veliko pojačanje.

Od mladih snaga u prvi tim bi mogao da bude gurnut Fikajo Tomori koji je bio odličan u Derbi Kauntiju kod Lamparda. Izabran je za igrača godine.

Kristensen, Čelsi Foto: Guliver/Alex Grimm/Getty Images
Antonio Ridiger, Čelsi Foto:Guliver/Richard Heathcote/Getty Images

- LEVI BEKOVI: Markos Alonso / Emerson Palmijeri

Markos Alonso je fantastično započeo sezonu ali se toom sezone nije snašao u Sarijevoj postavci igre. To je na najbolji način iskoristio Emerson, koji nije možda toliko dobar u defanzivi koliko je ovanzivno pokazao vrhunske karakteristike.

Ostaje da se vidi ko će biti prva opcija sledeće sezone. U svakom slučaju Čelsi ima dva odlična leva beka za narednu sezonu.

Sa pozajmice se vraća Abdul Rahman Baba ali pitanje je da li će dobiti šansu ili će odmah krenuti u potragu za novom sredinom.

maros Alonso, Čelsi Foto: Guliver/Mike Hewitt/Getty Images

- DEFANZIVNI VEZNI: Žoržinjo / Itan Ampadu

Žoržinjo je miljenik Sarija kojeg je povukao sa sobom iz Napolija. Možda bi trebalo ovde da uvrstimo i Ngola Kantea, ali ga je Sari stavljao malo isturenije. Razlog tome je što trener Čelsija forsira igru sa kreativnijim zadnjim veznim, koji podjednako mora da ume i da krade lopte ali i da započinje napade svoje ekipe (deep-lying playmaker).

Ovde je možda i najveći problem Plavaca jer postoji nedostatak rezervnih opcija za ovu poziciju/ulogu.

Itan Ampadu, prirodno centralni defanzivac, može biti odličan igrač i njegova svestranost će značiti da uvek treba da ima mesto u Čelsjevoj ekipi.

Osamnaestogodišnjak je više kvarilac protivničke igre nego deep-lying playmaker (duboki-leteći plejmejker) koje forsira Sari.

Žoržinjo, Čelsi Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

- CENTRALNI VEZNI: Ngolo Kante / Ruben Loftus-Čik / Ros Barkli / Mason Mount / Tijemu Bakajoko

Zaboravite Edena Hazarda, Kante je najbolji i najvažniji igrač u trenutnoj Čelsijevoj ekipi. Igra potpuno novu ulogu. Zapanjujuće je koliko se dobro prilagodio igranju dublje na protivničkom delu na terena.

Pri kraju sezone sve veću minutažu dobija talentovano dete kluba Loftus-Čik. U prvom delu sezone prednost je imao Barkli ali po svemu sudeći Čik će biti prvi kreativac Plavaca naredne sezone.

Ne bi trebalo dugo Čelsiju da shvati kako je dobar i koliko bi mogao biti, Mejson Maunt. Zabeležio je deset golova i pet asistencija ove sezone u ekipi Derbija.

Sa pozajmice se vraća i preporođeni Bakajoko. Odigrao je odličan  drugi deo sezone i verovatno bi ga Milan otkupio da nisu nastale nesuglasice između njega i trenera Milana.

Ako bude nastavio sa takvim igrama i u Engleskoj, Čelsi će dobiti značajno pojačanje.

FK Barselona FK Celsi Foto: Tanjug/AP
Loftus Čik, Čelsi Foto: Guliver/Justin Setterfield /Getty Images

- KRILA: Kalum Hadson-Odoi / Kristijan Pulišić / Vilijan / Pedro

Vilian i Pedro su ušli u četvrtu deceniju i nisu više u zenitu. Kvalitet je tu ali pitanje je i da li su za prvu postavu ekipe koja pretenduje na trofeje.

Svi su se čudili zašto je klub zimus potpisao Kristijana Pulišića a dovodi ga tek za šest meseci. Bili su svesni da će ostati bez Azara a da bi dolazak u januaru značio malo minuta za reprezentativca Sjedinjenih Država.

Sa druge strane tu je Hadson-Odoi, još jedno dete kluba koji je svojih pet minuta dobio pred kraj sezone. Dobro ih je iskoristio i može se očekivati da će mu Sari naredne sezone davati mnogo više prostora.

Pulišić i Odoi svrstavaju se u jedne od najtalentovanijih krila sveta i u njima Čelsi ima svetlu budućnost.

Kenedi i Lukas Pijason bi napokon mogli da dobiju šansu. Kenedi je solidno odigrao u Njukaslu ove sezone dok je Pijason več godinama pod ugovorom sa Plavcima i ako sad ne dobije šansu nikad neće. Postoji mogućnost da će makar jedan ostati do zime.

Hadson Odoi, Čelsi Foto: Guliver/Warren Little /Getty Images
Fk FC Totenhem - Borusia Dortmund Foto: Tanjug/AP

- NAPAD: Tami Abraham / Olivije Žiru  i  Alvaro Morata / Miči Bačuaji

Najslabije mesto Čelsija ove a definitivno će biti naredne sezone je napad. I ako na platnom spisku imaju tri vrhunska igrača (ne računajući Iguaina koji završava pozajmicu), u dresu Čelsija se nisu pokazali.

Žiru je dobar ali dokazano da ne može da bude prvi špic u ekipi koja hoće trofeje u Premijer ligi. Odličan džoker sa klupe i čovek od zadatka sa dobrom sezonom iza sebe. Ugovor mu ističe za mesec dana i čeka se da li će dobiti novi.

Alvaro Morata je igrač Čelsija ali na pozajmici u Atletiko Madridu koja traje 18 meseci, odnosno još godinu dana. Pojavile su se neke informacije da ga Čolo Simeone više ne želi u Atletiku tako da ostaje otvorena opcija za povratak na Stamford Bridž. Ima solidnu sezonu iza sebe, 6 golova na 14 mečeva.

Miči Bačuaji je večita tema kada je Čelsi u pitanju. Uvek fenomenalan na pozajmicama ali nikako da dobije pravu šansu u Čelsiju. Pristalice Plavaca bi bile oduševljene da napokon dobije šansu obzirom kako su se proslavili sa golgeterima poslednjih godina.

Ako se budu gurala Čelsijeva deca kao što su Odoi i Čik, treba se očekivati da se u vatru gurne i Tami Abraham, momak koji teroriše protivnike u Čempionšipu ove sezone. Igra na pozajmici u Aston Vili, dao je 26 golova na 41 utakmici i doveo je svoju ekipu do finala baraža za ulazak u Premijer ligu.

Tami Abraham, Čelsi, Aston Vila Foto: Guliver/Laurence Griffiths/Getty Images

Moguća ekipa Čelsija za sezonu 2019/2020:

Maurisio Sari, Čelsi Ilustracija: Nikola Jovanović/Telegraf

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dado

    16. maj 2019 | 16:42

    Samo zorzinjo tanak.ostali sasvim ok.najvise ocekujem od abrahama i hadson odoia kao i lotus chika

  • Jakuza

    16. maj 2019 | 17:27

    Umesto odia vilian

  • aca ilic

    18. maj 2019 | 02:38

    Vi ste smesni pa ti ljudi ne bi bili na pozajmicama da su dobri. Ko je pratio chelsi ove godine zna da su katastrofa bili i da su imali srece da budu treci na kraju. Bez hazarda sa tim igracima da igraju u ligi sampiona to je smesno. Taj klub se raspada ako ne uspeju da skinu zabranu za kupovinu. Pogledajte samo leve bekove, napadace, pa to je covek da se smrzne koliko je siromasno u smislu kvaliteta za takav klub.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA