≫ 

Partizan može da bude nosilac u plej-ofu Lige Evrope: Evo od čega zavisi i šta sve treba da se dogodi u ostalim ligama!

Od Švajcaraca sve zavisi, ali pitaju se i Austrijanci. Tu su još i opcije u Rusiji, Italiji i Nemačkoj dok pretnje vrebaju iz Engleske, Belgije i Bugarske

  • 7

Sam finiš je fudbalskih šampionata u Evropi. Neka prvenstva su već završena, a neka imaju još po kolo, dva, tri. U Srbiji se znaju učesnici evropskih kvaifikacija. Crvena zvezda će u kvalifikacje za Ligu šampiona dok će Radnički iz Niša, Partizan i Čukarički u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Partizan ima najveći koeficijent od pomenutih klubova za Ligu Evrope, i ima realne šanse da bude nosilac do kraja kvaifikacija, čak i u poslednjoj prepreci u plej-ofu.

fk partizan, fk mladost lučani... Pratiće čak devet liga i njihov rasplet: Savo Milošević trener Partizana Foto: Partizan.rs/Miroslav Todorović

Partizan je trenutno prvi ispod crte za nosioca u plej-ofu, ali rasplet u ostalim ligama mu ide na ruku i moglo bi sve na kraju da se završi povoljno za crno-bele.

U fokusu navijača Partizana treba da bude čak devet liga. Zvuči mnogo i komplikovano, ali zapravo nije. Do skoro je bilo jedanaest liga, ali ishodi u Turskoj i Sloveniji su išli na ruku "Parnom valjku"

Sada se prate još Engleska, Italija, Nemačka, Rusija, Belgija, Austrija, Švajcarska, Poljska i Bugarska.

PRESTIĆI ILI BITI PRESTIGNUT

Da bi preskočili crtu i ušli u povlašćene neophodan je makar jedan povoljan rezultat završnice šampionata u Italiji, Nemačkoj, Rusiji, Švajcarskoj ili Poljskoj.

Ostale lige, odnosno timovi iz tih liga, prete da prestignu Partizan. To su šampionati Engleske, Belgije, Austrije i Bugarske.

Idemo redom, ligu po ligu, šta treba da se dogodi do kraja kako bi Partizan imao lakši put do Lige Evrope.

PRESTIĆI - Lige gde Partizan juri kiks kako bi napredovao na tabeli

- REALNO: Švajcarska (2 kola):

Treće i četvrto mesto vode u kvalifikacije za LE. Trenutno su tamo, posle nepotpunog kola, Tun i Cirih. Za te pozicije bori se čak šest klubova koji su u rasponu od svega 3 boda. Lugano i Sent Galen igraju još međusobno u ovom kolu nakon čega predstoje još dva. Za Partizan je bitno da u uvom duelu ne bude nerešeno. Pobeda bilo koje ekipe izbacuje Cirih sa četvrte pozicije, što bi trebao da ostane do kraja.

FK Partizan - FK Viktorija Plzenj, Zoran Bambi Tošić Foto: Marko Jovanović

- MOGUĆE: Rusija (2 kola):

U kvaifikacije idu 4. i 5. Međutim ako Ural pobedi u Kupu Lokomotivu iz Moskve, onda će u kvalifikacije za LE ići 5. i 6. ekipa iz šampionata.

Trenutno četvrtu i petu poziciju drže Lokomotiva i CSKA iz Moskve koji ima bod manje, isto koliko i  Arsenal Tula. CSKA mora da bude ispod crte i da ostane bez Evrope, odnosno da ih Arsenal  prestigne. Ekipa iz Tule ima malo teži raspored. Ovaj put navjači Partizana će ipak morati da navijaju protiv svog bratskog kluba.

- TEŠKO: Italija (još 2 kola):

Osvajanjem Kupa od strane Lacija, navijači Partizana trebaju da prate ko će na kraju zauzeti 6. mesto.

Tamo je trenutno Roma koja ima isti broj bodova kao i Milan koji je na petom mestu. Najmanji koeficijent ima Torino koji ima dva boda manje od pomenutih klubova. Kada bi Bikovi uspeli da se umešaju između ova dva kluba crno-beli bi bili u prednosti.

FK Partizan - FK Viktorija Plzenj, Danilo Pantić Foto: Marko Jovanović

- TEŠKO: Nemačka (1 kolo):

Prati se 7. mesto. Trenutno je tu Volfsburg, što je najgori scenario za crno-bele. Imaju bod, odnosno dva više od Hofenhajma i Verdera koji mu dišu za vratom.

Utakmice poslednjeg kola igraju se u 18. maja. Hofenhajm igra protiv dvanestoplasiranog Majnca. Verder će imati mnogo teži zadatak pošto dočekuju Lajpcig, međutim, njima ovaj meč ništa ne znači. Nažalost Volfsburg ipak ima najlakši posao jer dočekuje Ausburg koji je četrnaesti na tabeli.

- TEŠKO: Poljska (1 kolo):

U kvalifikacije idu drugi, treći i četvrti, a Partizanu treba da Legija osvoji titulu (suprotno od Zvezde). Međutim, Legija je sad drugoplasirana i ima dva boda manje od prvoplasiranog Pista. U poslednjem kolu Piasta igra protiv sedmoplasiranog Leha dok će Legija ugostiti Zaglebiju koja je peta.

FK Partizan - FK Viktorija Plzenj, Miroslav Vulićević Foto: Marko Jovanović

BITI PRESTIGNUT - Lige čiji klubovi jure Partizan

- TEŠKO: Engleska:

Vulverhempton je u kvalifikacijama, što odgovara crno-belima. Međutim, ako Votford napravi iznenađenje i osovji Liga Kup protiv Mančester Sitija, Vulfsi će ispasti i Mančester Junajted će igrati kvalifikacije.

- TEŠKO: Belgija (2 kola):

Andrleht zaostaje velikih 5 bodova za mestom u kvaifikacijama i Standardom iz Liježa. Ako se ne dogodi neko čudo, rasplet u Belgiji ide na ruku Partizanu.

- TEŠKO: Bugarska (3 kola):

Ludogorec ima tri boda više od drugoplasiranog CSKA i sedam od Levskog. Crno-belima odgovara trenutna tabela gde je ekipa sa boljim koeficijentom od njih šampion i ide u Ligu šampiona.

- REALNO: Austrija (2 kola):

Četvrta i peta pozicija koju drže Šturm Grac i Austrja Beč vode u kvalifikacije. Trenutno imaju isti broj bodova a 3 manje ima Polten. Onaj ko u ovoj trci zauzme 5. mesto igraće baraž sa prvoplasiranim iz plej-auta, što će biti Rapid. Ko god bude igrao u tom baražu ne sme da izgubi od Rapida.

FK Partizan - FK Viktorija Plzenj Foto: Marko Jovanović

U slučaju nekog iznenađenja u grupi ''Biti prestignut'' i ne završi se sa trenutnim stanjem, odnosno raspletom koji odgovara Partizanu, crno-beli će pasti za još jedno mesto. To znači da ako recimo u Austriji Rapid pobedi u baražu, Partizanu da bi bio nosioc u plej-ofu, trebaju onda tri povoljna rezultata iz grupe ''Prestići'' (recimo da Cirih bude peti, da CSKA u Rusiji bude 6. i da Torino bude ispred Rome).

U slučaju dva nepovoljna uslova iz grupe ''Biti prestignut'' Partizanu trebaju četri povoljna rezultata iz grupe ''Prestići''.

Poslednji se završava šampionat Bugarske 23. maja i tada ćemo tačno znati ko je gde i da li će naš Partizan imati povlašćen ceo put do grupne faze Lige Evrope.

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goran...

    16. maj 2019 | 14:12

    najlaksi put za partizan bi bio da kompletna uprava podnese ostavku...

  • Zivkoni

    16. maj 2019 | 15:31

    Dobro je su se kvalifikovali, sve ostalo im je premija!!!

  • Nenad

    16. maj 2019 | 16:07

    Dobra analiza. Hvala Bogu da malo o Partizanu pročitamo, ovih poslednjih nedelja sve neke analize šta Crvenoj zvezdi odgovara za Evropu. Baš me briga što njoj ne odgovara da Legija bude šampion, mom Partizanu odgovara!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA