Ostavio je žene i alkohol, a onda rekao: Bilo je to najgorih 20 minuta u mom životu! Na današnji dan je rođen jedan od najboljih fudbalera ikada!

Džordž Best bi danas napunio 73 godine

  • 3
Džordž Best Foto: Guliver/Christopher Furlong/Getty Images

Severna Irska možda nije fudbalska sila, nikada nije ni bila, ali je definitivno specifična država koja može da se pohvali da je u svojoj istoriji imala jednog od najboljih svetskih fudbalera ikada - Džordža Besta!

Da je živ, Best bi danas proslavio svoj 73. rođendan, a dan njegovog rođenja u Belfastu nije zaboravljen. Jedan je od retkih koji ima život i posle smrti, tako da će kao ''poklon'' dobiti bronzanu statuu u blizini Vinzor Parka gde je odigrao dosta mečeva za Irsku.

Rođen je u istočnom Belfastu kao prvo dete Ričarda i Ane, a imao je još brata i četiri sestre. Već sa 15 godina otkrio ga je Mančester junajted, čija legedna kluba je potom postao.

- Šefe, mislim da sam pronašao genija - rekao je tadašnjem menadžeru Metu Bezbiju skaut Junajteda Bobi Bišop.

Fudbal, Evropski kup, Džordž Best Foto: Tanjug/AP

Bezbi, koji je posle Minhenske nesreće u kojoj je izgubio Dankana Edvardsa, pravio novi Junajted, nije propustio priliku da angažuje momčića iz Belfasta.

- Slavna istorija Mančester junajteda i kreirana je zbog takvih ljudi kao što je bio Best - rekao je Bobi Čarlton, njegov nekadašnji saigrač.

Best je igrač koji je doneo Mančester junajtedu prvu titulu prvaka Evrope. Te 1968. godine proglašen je za najboljeg igrača Starog kontinenta, a za Đavole je odigrao ukupno 465 utakmica za 12 godina. Dao je i 180 golova.

Ipak, život pop zvezde nije mogao dugo da nosi uporedo sa fudbalom. Od njega se nezvanično oprostio već sa 27. godina, mada je zvanično igrao još 10. Međutim, 17 promenjenih klubova posle Junajteda jasno govori da tu nije bilo fudbala.

džordž best Printskrin: youtube/Christoffer Boman

Suspenzije i tuče u noćnim barovima sve više i više su zamenjivali treninge, te je Best 1974. godine odigrao poslednju utakmicu za Junajted. Jedna od najpoznatijih priča koja je bila vezana za Bestov ''noćni život'' dogodila nedugo posle osvajanja Kupa Šampiona.

- Obećavam da ću 1969. godine da odustanem od žena i alkohola - rekao je Best svojevremeno, a kasnije priznao:

- Bilo je to mojih najgorih 20 minuta u životu.

Konobar ga je posle našao u hotelskoj sobi u zagrljaju tadašnje Mis sveta. Po krevetu su bile razbacane funte koje je nešto ranije zaradio u kockarnici.

- Gospodine Best, gde je sve ovo pošlo naopako - upitao ga je momak koji je u ruci nosio flašu šampanjca. Nije dobio odgovor. Best ga verovatno nije ni znao.

George Best, Džordž Best Foto: Guliver/Pierre Manevy/Daily Express/Getty Images

Zbog svog načina života mediji su ga proglasili ''petm Bitlsom.'' Jedini problem je bio to što su Bitlsi imali jedan drugog, dok je Džordž bio sam. Sam sa svojim demonima.

Inače je boravio u raznoraznim kafanama i zagrljajima prelepih žena koje su ga obožavale.

- Većinu novca sam potrošio na piće, žene i brza kola. Ostatak sam spiskao - je jedna od njegovih najlegendarnijih izjava.

Toliko je bio ''ljubitelj ženskog tela'' da je 1971. godine propustio Junajtedovu utakmicu sa Čelsijem u Londonu kako bi proveo vreme sa Sined Kjuzak, tadašnjom glumicom u usponu.

Problemi zbog takvog načina života prvi put su ''zakucali na njegova vrata'' 2002. godine kada je je izvršena transplatacija jetre. Džabe, samo godinu dana kasnije Best je uhvaćen zbog vožnje u pijanom stanju.

Džordž Best Best sa suprugom Aleks 2002. godine Foto: Guliver/Ben Radford/Getty Images

Početkom oktobra 2005. godine završio je u bolnici zbog infekcije pluća, a organi su polako počeli da otkazuju.

U 12.55 po ostrvskom vremenu (13.55 po srednjeevropskom), Džord Best je tog 25. novembra 2005. prestao da diše. Najveći šmeker svetskog fudbala otišao je iz londonske Kromvel bolnice direktno u legendu.

(Telegraf.rs/ M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AHAB

    22. maj 2019 | 12:11

    OVAKVIH ŠMEKERA DANAS VIŠE NEMA...MUŠKARCI SU POSTALI SLINE U SVAKOM POGLEDU,PA I U FUDBALU.... RONALDINHO JE BIO ZADNJI,JOŠ SE MALO KOPRCA NEJMAR...I TO JE SVE...

  • Uzu

    22. maj 2019 | 12:27

    Svi umiremo, bitno je proživjeti i uživati.

  • Jeretik

    22. maj 2019 | 19:22

    Već zvuči otrcano ali, "Bolje jedan dan k'o lav, nego sto godina kao ovca".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA