Terzić o finansijama: Dug Zvezde je 14 miliona evra, knjigovodstveni je veći, ali...

Realan dug je jedno, knjigovodstveni drugo, napominje Terzić

  • 11

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić rekao je da je Zvezda peti put zaredom finansijski pozitivno završila godinu i istakao da je dug kluba oko 14 miliona evra na kraju ove sezone.

On je na zasedanju Skupštine Zvezde izneo i viziju kluba koji treba stalno da stremi ka UEFA takmičenjima i podsetio da je igranje Lige šampiona najveći uspeh još od 1991. godine kada je isti klub pokorio Evropu u Bariju.

- Crvena zvezda iza sebe ima još jednu izuzetno uspešnu godinu. Svakodnevno smo naporno radili kako bismo danas mogli da kažemo da smo ponosni na stanje u klubu. Iz godine u godinu podižemo klub na evropski nivo, a godina za nama je najbolji dokaz toga. Ove sezone smo napravili najveći sportski uspeh još od vremena osvajanja Kupa šampiona.

- Uspeli smo da zadržimo uspešan stručni štab i gro tima sa kojim smo obezbedili plasman u Ligu šampiona. U ekstremno kvalitetnoj grupi smo imali ozbiljnu ulogu o čemu govori i činjenica da smo savladali veliki Liverpul i postigli najviše za srpski fudbal u Ligi šampiona ikada. Navijačima smo priredili najlepšu fudbalsku jesen i čak 14 evropskih mečeva sa najjačim timovima i igračima Evrope. U domaćem prvenstvu smo potvrdili apsolutnu dominaciju - rekao je Terzić na Skupštini kluba.

Zvezdan Terzić Foto: Telegraf

On je podsetio i da je Marakana značajno unapređena u prethodnom periodu, da su ubačeni novi ulazi na stadion i da se radilo na komforu. Uvedeno je grejanje terena, a i Omladinska škola i prvotimci su dobili bolje pomoćne terene.

- Veoma važno je istaći i da Crvena zvezda već petu godinu zaredom završava sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Neto novčani dug Crvene zvezde se smanjuje svake godine. Za razliku od juna 2014. godine kada je dug iznosio 53 miliona evra, u decembru 2018. godine dug je 14 milona evra - kazao je Terzić pa je objasnio da se bolji finansijski pokazatelji vide i kroz vrednost igrača.

Zvezdan Terzić, Vladan Milojević, FK Crvena zvezda Foto: Marko Jovanović

- Odlični rezultati koje je naša ekipa beležila na terenu uticali su na to da se vrednost igračkog kadra povećava. Juna 2014. godine tim Crvene zvezde vredeo je 17,5 miliona, dok trenutno naš tim vredi čak tri puta više, 52 miliona.

Zbog svega navedenog, klub prema njegovim rečima neće imati problema da dobije UEFA licencu za igranje u evropskim takmičenjima u prvom krugu, što pokazuje da se obaveze izmiruju na vreme.

- U prethodnih 365 dana smo na ime poreza u budzet republike Srbije uplatili čak 6,7 miliona evra. Ta cifra je viša nego što iznose svi sponzorski ugovori koje klub ima. Ono šte je važno istaći jeste da Crvena zvezda čak 92% ukupnog prihoda ostvaruje iz inostranstva. Neto novčani dug kluba na dan 31.12.2018. godine iznosi oko 14 miliona evra. Knjigovodstveni dug sa datumom 31.12.2018 je u odnosu na realan dug veći, ali, kako bi se izbegla zabuna, treba znati da su to knjigovodstvene obračunske kategorije koje se ne plaćaju - napomenuo je direktor kluba iz Ljutice Bogdana.

Zvezdan Terzić, Mitar Mrkela, Vladan Milojević Foto: MN Press

Crveno-beli su 18 miliona od Lige šampiona iskoristili za otplatu starog duga, ali Terzić ističe da zbog velikih bonusa i novca iz Evrope Zvezda mora svake godine da igra UEFA takmičenja.

- U 2021. godini počeće da se održava Liga Evrope 2, takmičenje u kome bi šampion Srbije imao sigurno mesto. Predviđeno je da 2024. godine bonus za učešće u Ligi Evrope i Ligu šampiona bude znatno veće.

Sve to će pratiti i ogromno povećanje cena igrača na evropskom tržištu i upravo zbog velikog potencijalnog budućeg prihoda moramo da prepoznamo važnost sadašnjeg trenutka za ulaganje. Na kraju, posebno ističem važan podatak da smo istrajali i uspeli u našoj borbi da se prizna legitimno osvojena titular šampiona Srbije iz 1946. godine.

Velikom većinom članova skupštine Fudbalskog saveza Srbije je prihvaćen naš zahtev i Zvezda je i zvanično pripisala 30. titulu i treću zvezdicu iznad grba. Nastavićemo da ulažemo maksimalan napor kako bismo i u narednoj godini nastavili sa pobedama, smanjenjem duga i učvršćivanjem mesta Crvene zvezde u Evropi - zaključio je generalni direktor Crvene zvezde.

VIDEO - Terzić otvoreno priznao kako je 2014. došao u Zvezdu i ko ga je doveo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    25. maj 2019 | 23:04

    I koliki je realni dug na kraju sezone? Sve si rekao samo to ne. I zvezdasi znaju da ovo nije istina. Od decembra 2018 do danas je proslo pola godine. Od tad nije bilo prihoda nego samo rashodi. Zvezda ima 42 fudbalera pod ugovorom i oni vrede 50 mil ali imaju i plate. Pa koliko je to za pola godine plus omladinski pogon, plus radna zajednica, plus stadion, putovanja , pripreme i jos mnogo toga. E to znaci da na ovih 14 dodate jos 15 i dobijete pribliznu sumu. A nemate koga da prodate osim Joveljica u ovom prelaznom roku i mozda Marina. Tako da ce i pored silnih miliona koji su upumpani opet biti ista prica.

  • Guru

    25. maj 2019 | 18:02

    Ma ajde šta nam napriča! I mi da verujemo,je li!? Ko bre tebi da veruje?

  • srbijanac

    25. maj 2019 | 18:46

    Svaka cast Terzi !Znam kako je izgledala Zvezda ranije a kako izgleda danas , ali meni nije jasno jedna stvar : zasto niko ne odgovara za napravljena 53 mil € duga?? Znate li vi koje su to pare??Vesic i Lukic odmah da idu na sud, jer su to oni napravili, Vesic je unakazio i KK Zvezda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA