Poslednji romantici modernog fudbala: Upoznajte klub koji ima dva datuma osnivanja, više od 100 godina istorije i koji će prvi put igrati Bundes ligu!

Svi jedva čekaju da ih vide u društvu Bajerna, Dortmunda, Leverkuzena...

  • 3

Union Berlin je jedan od najstarijih klubova u Nemačkoj... ili možda nije. Osnovan je na početku prošlog veka, tačnije 1906. godine, ali je za vreme rata morao da menja ime, pa se kao novi zvanični datum osnivanja vodi 20. januar 1966. Od osnivanja Bundes lige, 28. januara 1990. Union Berlin nije uspeo da se dokopa elitnog ranga, sve do sada.

Golovima u gostima u Štutgartu, zatim i čuvanjem sopstvene mreže u revanšu, Union Berlin je ispisao nove i najsvetlije stranice svoje duge istorije i po prvi put će se naći u profesionalnoj prvoj ligi Nemačke.

Ono zbog čega će ovaj klub od naredne sezone imati još veći broj pristalica je taj što njima ne upravljaju tajkuni ili biznismeni, nego navjači. Klub koji je zasnovan na svojim pristalicama, koji je korz celu svoju 113 godina dugu istoriju imao prepun stadion, kojeg uvek gleda po 20.000 ljudi, biće sledeće godine pravo osveženje, ne samo u Bundes ligi nego i celom svetskom fudbalu.

Romantični klub, koji podseća na stara, dobra vremena, klub koji se nije dao modernizaciji, pokušaće sledeće sezone da se nosi sa kapitalistima i silnim milionima. Sa druge strane, njihovi navjači, koji u prošlosti nisu bili ni malo nežni, imaće priliku da pokažu kako je nekada malo ipak više i bolje, kako će 20.000 nadglašavati 50.000.

Ovo je priča o Union Berlinu.

BORBA PROTIV SISTEMA

Kada je 1961. podignut Berlinski zid, vlast je htela da ima jaku ekipu na istoku pa su u mali berlinski policijski klub (Dinamo Berlin) dovodili najbolje tadašnje fudbalere. Odjednom su postali najbolji klub, radili su šta su hteli, a deset godina zaredom su bili prvaci prve lige, od 1979-1988.

Za to vreme Union Berlin je bio mali, prosečan klub, ali klub koji se borio protiv nepravde, protiv sistema. Uvek su imali pune tribine, 20.000 ljudi je bodrilo Union, što je smetalo favorizovanom BFC Dinama Berlin. Zbog toga su bile česte tuče pristalica dva kluba.

To su bile teške godine po Union koji je jedva sastavljao kraj sa krajem. Kada je Berlinski zid pao, bili su članovi treće lige.

VEČNOST DO PRVOG KORAKA A ONDA BUM

Nakon osnivanja Bundes lige, Union Berlin svoju avanturu u prvoj profesionalnoj ligi započinje u trećem rangu takmičenja. Deset sezona bilo je potrebno Unionu da napravi korak unapred. Treću ligu osvajaju 2001. i prelaze u Cvajtu.

Iste te godine načinili su najveći uspeh u istoriji kluba, uspeli su da dođu do finala nemačkog Kupa. Tu su bili poraženi od Šalkea sa 2:0. Ali srebrne medalje oko vrata igrača Berlina nisu bile najveće priznanje, trećeligaš, koji će igrati u drugoj ligi naredne godine će takođe igrati i Evropu. Union je naredne sezone igrao kvaifikacije za Kup Uefa. Prošao je dva kola, ali na pohodu na grupe zaustavio ih je bugarski Liteks.

Put Unio Berlina kroz lige u istoriji Foto: Wikipedia/Sviraman

NAVIJAČI SU KRV KLUBA

Entuzijazam koji je nastao nakon ulaska u viši rang i igranjem u Evropi krato je trajao. Kao da je bio kontraproduktivan, jer je samo tri godine nakon ovih uspeha klub bio pred gašenjem.

Para nije bilo, novih finansija ni na vidiku, kao da pre samo koju godinu nisu tako visoko leteli. Tada su došli oni, oni koji su pod svim režimima, pod svim nepravdama, svim vremnskim uslovima, u svim ligama bili dvanaesti igrač, oni koji su utamice nižih liga bile gledanije od elite, 20.000 navijača koji su bili na stadion i još mnogo onih koji nisu uspevali da dođu do tog zlata izvukli su na svojim rukama klub iz ambisa.

Dva miliona evra bila je omča oko vrata klubu. Kako uprava nije mogla da reši ovaj problem navjači su napravili akcju ''Krvarimo za Union''. Sav novac koji su prikupili prodavajući svoju krv dali su klubu i tako ga spasili sigurnog propadanja.

Na čelo kluba dolazi lokalni navijač Dirk Zingler i vraća koliko-toliko normalnu finansijsku stabilnost klubu. Uspeli su da se spasu gašenja te 2004, ali nisu uspeli da se i rezultatski vrate. Ispali su u treću, a naredne čak i četvrtu ligu.

FENIKS - KAKO SU SA DNA DOŠLI DO VRHA

FK Union Berlin Foto: Guliver/Stuart Franklin/Bongarts/Getty Images)

U sezoni 2005/2006 Union Berlin igrao je četvrtu ligu. Brzo su se vratili u treću već naredne godine, a 2009 su ponovo ušli u drugu. Deset godina je trebalo da se klub stabilizuje i da postane standardan i siguran član Cvajte.

Da bi to postao, Union je morao da rekonstruiše stadion. Zahtev koji inje bio nimalo jednostavan sa finansijske strane za maleni klub, a došao je već u prvoj sezoni po povratku u Cvajtu.

Klub je ponovo bio u problemu. Para za takav veliki poduhvat nije bilo pa je predsednik kluba Zingler zamolio sve navjače da isto kao i 2004. pomognu klubu.

Da su među najodanijim navijačima na svetu, i da klub gledau kao svoj dom koji sa vremena na vreme treba osvežiti i pomoći, pokazalo je to da su se nakon samo nekoliko dana organizovali i zasukali rukave kako bi samostalno podigli ''novi'' stadion.

Stadion Union Berlina Stadion Union Berlina; Foto: Wikipedia/Lear 21

Stadion kakvih vše nema u Evropi napravili su sami navijači, utrošivši 140 hiljada radnih sati. Oni su bez ikakve novčane nadoknade sredili stadion tako da ispunjava sve zahteve Bundeslige i kako bi njihovi miljenici mogli da im u najboljim uslovima pruže igre kakve priželjkuju.

Stadion koji prima 22.012 mesta samo 3.500 ima stolice, sve ostalo je za stajanje. Tribine su pomerene odmah uz teren kako bi navijači bili još bliži igračima.

Nakon deset godina koje su proveli u Cvajti, uplovili su u mirne luke. Postali su standardni i siguran član lige, bez mnogo trzavica. Deset godina kasnije bili su spremni na novi iskorak!

DUH 90-IH U 2000-IM GODINAMA

U današnjem fudbalu postalo nam je normalno da igrači vrede na desetine milona evra. Tako danas posluju čak i oni manji klubovi. Ulaskom Uniona u Bundesligu imaćemo klub koji nas pored samih navijča i cele priče oko njih, još po nečemu podseća na zlatne dane fudbala - transferi.

Kako se radi o klubu koji bukvalno živi od navjača, nikada nisu pridavali mnogo značaja na dovođenje skupocenih igrača. Svedoci smo da i drugoligaši daju velike pare za igrače, ali ne i Union. Klub koji postoji 113 godina 2017. je za rekordnu sumu doveo igrača KPR-a Sebastiana Poltera za ''neverovatnih'' 1,7 miliona evra! To je i danas najveći transfer kluba u istoriji. I ako su sad čalnovi elite, verovatno neće potegnuiti za nekom zvezdom i skupocenim pojačanjem. Rekord će verovatno pasti ali u rangu fudbala prošlog veka, baš onakvog kakvog i gaje.

Predsednik kluba je i dalje Zingler ali vlasnička struktura je takva, nemačka prava, da je 50+1 odsto u korist navijača.

Cilj je da do 2021. godine uđemo u Bundes ligu, ali to želimo napraviti da ne odstupimo od naših ideala. Fudbal bi trebao biti ovakav kakav je kod nas i želimo pokazati svima da se i tako mogu ostvarivati dobri rezultati - izjavio je Zingler početkom 2019.

IGAČI KOJE SVI ZNAMO

Jedan igrač sa ovih prostora je ostao posebno upamćen kod navijača. Sergej Barbarez, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine je jedan od legendi kluba. Za tri sezone na 88 utakmica ostigoa je 46 golova.

Robert Hut je član čuvene Lesterove šampionske generacije. Pre nego što je zaigrao seniorski fudbal, mlađe kategorije je provodio u Union Berlinu. Igrao je tamo sve do 2002. kada ga je doveo Čelsi.

Sergej Barbarez Foto: Guliver/Sandra Behne/Getty Images

PUT DO SNOVA

Sezonu 2017/2018. završili su na 8. mestu. Ove su se nadali stepeniku više i baražom. Međutim, ova sezona je bila kao iz snova, sve do poslednjeg kola bili su drugi i imali direktan plasman u Bundesligu. Nažalost na kraju su završili treći i morali su još da igraju.

U baražu su morali da se sastanu sa prvoligašem, trofejnim Štutgartom. Od 2009. kad su ušli u drugu ligu, pa sve do danas, Union Berlin je postao tek treća ekipa koja je uspela da u dvomeču bude bolja od ekipe koja je te godine igrala rang više.

Ulaskom u Bundesligu klub je inkasirao rekordnih 10 miliona evra. Ogroman novac za maleni klub je najveći koji se u jednom trenutku našao na njihovom računu.

navjači i igrači Union Berlina slave ulazak u Bundesligu Foto: AP/Tanjug

DUŠA KLUBA

Union je klub koji funkcioniše kao samoodrživ klub kojem je glavna namena druženje i zabava njihovih navijača koji su stadion u šumi punili na baš svakoj utakmici.

Ono što treba da znate o navjačima Union Berlina jeste da če piri svakom slobodnom udarcu svoje ekipe uzvikivati ''Srušite zid'' aludirajući na onaj Berlinski. Takođ,e tokom najave ekipe, nakon prozivke svakog svog igrača navijači viču ''Bog fudbala''.

Odanost i pripadnost zajednici su stvari koje su se najviše cenile na stadionu u šumi.

Igrači Union Berlina na rukama navjača Foto: Guliver/Stuart Franklin/Getty Images

NAVIJAČKE AKCJE

Stadion koji se nalazi u šumi, navjači doživljavaju kao svoje dvorište, u najpozitivnijem smislu. Na njemu se organizuju razne manifestacije i druženja pristalica Union Berlina.

Sad već tradicionalno kupljanje navijača za svaki Božić krenulo je 2003. godine. Tada je došlo 89 njih, a danas ih dođe oko 17.000 i svi u zajedno pevaju Božićne pesme.

Uprava kluba organizuje i zajedničke gledanje utakmica na stadionu kada ekipa gostuje.

Najveća akcja zajedničkog gledanja bila je 2014. za vreme svetskog prvenstva u fudbalu. Tada su čelnici kluba pozvali sve navijače ali i ostale stanovnike Berline da donesu sovje kauče na stadion i da na glavnom terenu naprave veliku, zajedničku dnevnu sobu. Neki će reći da je baš to jedinstvo pomoglo nemačkom nacionalnom tmu da osvoji taj šampionat.

Nesvakidašnje gledanje fudbala u Berlinu Foto: Tanjug/AP/Axel Schmidt
Nesvakidašnje gledanje fudbala u Berlinu Foto: Tanjug/AP/Axel Schmidt

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peki

    28. maj 2019 | 19:37

    E ali nemaju 2 osvojene titule u istoj godini jer A. V. Je vrhovni bog

  • Markić

    28. maj 2019 | 20:01

    Jako lepa i zanimljiva priča koja se ne uklapa u današnji fudbal...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA