≫ 

Brat Sitijevog gazde kupio Njukasl: Još jedan premijerligaški klub pao u ruke arapskih moćnika

Šeik Kalid Bin Zajed za 400 miliona evra kupio Njukasl. Da li pare i tradicija mogu zajedno pod ruku?

  • 3

Ono što je bilo danima najavljivano, konačno je i realizovano: posle Mančester Sitija, porodica Bin Zajed kupila je i drugi premijerligaški lub - Njukasl Junajted.

Najmlađi od 19-oro braći, Kalidu, kupio je sebi novu "zanimaciju", a kakav će biti gazda ostaje da se vidi. Da li je i ''kupio'' znanje od starijeg brata, vlasnika Sitija Mansura, i da li će voditi Svrake u svetliju budućnost ili će prebogati šeik trošiti pare bez ikakvog rezona, saznaćemo već ovog leta.

Ono što su navijači svraka godinama priželjkivali napokon se i obistinilo, ne baš omiljeni Majk Ešli, prodao je klub Kalidu bin Zajedu za oko 400 miliona evra, a tim povodom se medijima obratio menadžment Bin Zajed grupe:

Uzimajući u obzir brojna nagađanja u pogledu vremenskih rokova za kupovinu Fudbalskog kluba Njukasl od strane naše grupacije, osećamo potrebu da izdamo sledeće saopštenje: uslovi između Bin Zajed grupe i Majka Ešlija dogovoreni su i potpisani s obe strane. Dokumentacija je već prosleđena Premijer ligi. Takođe, izjava o dokaznim sredstvima prosleđena je i advoklatima Majka Ešlija 17. aprila 2019. godine - stoji u saopštenju grupacije Bin Zajed.

Ovo znači da se čeka još samo zvanično odobrenje Premijer lige i Svrake će postati novi klub sa arapskim kapitalom.

Navijači njukasla protiv Majkla Ešlija, ashley out Jedan od banera navijača Njukasla protiv dosadašnjeg gazde Majka Ešlija Foto:Guliver/Jan Kruger/Getty Images

Majk Ešli već godinama pokušava da proda klub, ali sve do sada nije bilo adekvatnih ponuda. Pored ponude Bin Zajeda postojale su još dve, znatno manje. I ako je Ešli prvobitno tražio oko pola milijarde evra, ipak je pristao da a klub proda za nešto manji iznos.

Od ispadanja iz lige, smene trenera koji ih je vratio, a naposletku i promene imena legendarnog stadiona, navjače je Ešli samo nervirao i jedva su čekali da mu vide leđa. Neambicioznost je ono što je ipak najviše bilo najveći problem za navijače Svraka. Dolaskom šeika i to će se promeniti.

Znamo da je Siti promenio ime stadiona, izgled grba pa čak i boju treće garniture dresova, biće zanimljivo videti da li ovakve promene čekaju i "Svrake". Ako mladi Kalid posegne za radikalnim postupcima kao i njegov brat Mansur, nije isključeno da će i on biti na udaru navijača.

Trenutno navijači Njukasla žive na "sedmom nebu", nadaju se da će klub umešati u borbu za Evropu, ali za tradiconalne Engleze i klubove sa dugom tradiciojom tranzicija može da bude i te kako bolna. Videli su kako je to bilo sa Majkom Ešlijem i kompanijom "Sport Dajrekt". Sada im dolazi još moćniji i bogatiji čovek, koji verovatno još manje mari za mišljenje navijača.

Još jedna zabrinutost za prristalice "Svraka" je ta što Kalid Bin Zajed pre dve godine nije uspeo da kupi LIverpul za dve milijarde evra, jer nije prošao specijalnu proveru kredibiliteta, zapravo ispostavilo se da dobar deo te sume nije bio njegov. Čak 750 miliona Šeik je imao od kineskih investitora.

Očekuje nas svakako vrelo leto na Sent Džejms parku, a verovano i godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA