≫ 

Tim Srbije za Ukrajinu: Krstajić bira između dve formacije, jedna od njih ''donosi'' Jovića u startnih 11!

Hoće li selekor ostati veran svojoj 4-2-3-1 ili će se odlučiti za onu koja je svojevremeno Argentini i Nemačkoj donela titule prvaka sveta?

  • 55
FSS, Aleksandar Kolarov, Mladen Krstajić Krstajić je priznaod a već sedam dana zna tim Foto: Marko Jovanović

Da se dobitnička formacija i tim ne menjaju sve dok se ide napred, jasno smo mogli da vidimo na primeru Slavoljuba Muslina tokom kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2018. godine!

Tadašnji Muslinov pomoćnik Mladen Krstajić, a sada selektor nacionalnog tima, kao da je prepisao taj recept (svesno ili nesvesno, svejedno je) od povratka Orlova sa Mundijala i početka neke nove priče u Ligi nacija i kvalifikacijama za EP.

Srbija je na osam mečeva neporažena, dok je Krstajić u svaki ušao sa početnom idejom 4-2-3-1. Sudeći po izjavi na konferenciji za medije - da starnih 11 za meč sa Ukrajinom zna već nedelju dana (izuzetak je napadač) - stiče se utisak da Krstajić ni u petak veče na Lavov Areni (20.45 minuta) neće mnogo menjati. Ili možda ipak hoće? I to formaciju o kojoj je Telegraf pisao još pred Lisabon.

- Muči me samo napadač. Jović ili Mitrović? A Prijović? To je odluka koju ću doneti posle treninga - rekao je Krstajić na konferenciji za medije u četvrtak popodne u Lavovu.

FORMACIJA 4-2-3-1

FSS, Fudbalska reprezentacija Srbije, Stara Pazova, trening Foto: Marko Jovanović

Čuvar mreže nema potrebe da se menja, jer je Marko Dmitrović protiv Nemačke i Portugalije pokazao da je veliki kvalitet. Kao i tokom mečeva u Primeri.

Na mestu desnog beka viđen je Antonio Rukavina, mada ne bi bilo iznenađenje da pored desne aut linije vidimo Nikolu Milenkovića. U tom slučaju bi Stefan Mitrović igrao štopera sa Urošem Spajićem, dok je leva strana rezervisana za Aleksandra Kolarova. Naravno, Mitrović ''visi'' ukoliko Rukavina i dalje bude prvi izbor.

Nemanja Maksimović iza sebe ima sjajnu sezonu u Hetafeu (završili 5. u Primeri), a i u dresu reprezentacije je na psolednja dva meča dosta toga pokazao. Zato je viđen kao defanzivni vezista, a društvo će mu praviti Mijat Gaćinović. Kao u Lisabonu, sve dok se vezista Ajntrahta nije povredio.

Evo, da imate informaciju iz prve ruke, biće u timu u petak - rekao je Krstajić za Gaćinovića.

FSS, Fudbalska reprezentacija Srbije, Stara Pazova, trening Gaćinović je siguran u startnih 11 Foto: Marko Jovanović

Darko Lazović će špartati po desnoj strani (nadamo se kao protiv Nemačke i Portugalije), a u sredini ćemo gledati neverovatnog Dušana Tadića.

Velika dilema postoji za tu levu stranu napada! Možda i najveća! Da li ostaviti Adema Ljajića, koji iza sebe ima odličnu polusezonu u Bešiktašu, ili od prvog minuta ubaciti Luku Jovića? S tim da bi se Jović onda češće ubacivao u sredinu sa Mitrovićem.

Sama činjenica da je Jović u utorak postao igrač Reala neće uticati na izbor Krstajića, jer je na konferenciji strateg Orlova rekao da sedam dana unapred zna tim. Ako se opredeli za 4-2-3-1, informacije kažu da je Mitrović bliži startnih 11 i da će Ljajić na levu stranu.

FORMACIJA 3-5-2

FSS, Fudbalska reprezentacija Srbije, Stara Pazova, trening Kapiten Kolarov na treningu Orlova Foto: Marko Jovanović

Telegraf je još u martu, pred gostovanje u Lisabonu, do detalja objasnio zašto bi Orlovi trebalo da igraju formaciju 3-5-2.

Ponovićemo još jednom, uz napomenu da je tada najveći problem bilo neigranje Aleksandra Kolarova koji je sada 100 odsto spreman. A razlog pominjanja te formacije je nezvanična informacija iz tabora Orlova da je Krstajić u četvrtak veče imao dilemu.

Činjenica je da Srbija u ovom trenutku ima fudbalere koji bi mogli adekvatno da odgovore zahtevima te formacije! Formacije koja je idealna za kontranapade, ali i formacije na osnovu koje može da se izvrši kvalitetan pritisak na protivničke igrače i brza postavka u napadu u slučaju osvajanja lopte.

Za ovu formaciju ključne su tri pozicije - WBR (desni spoljni), WBL (levi spoljni) i AMC (igrač koji deluje odmah iza napadača).

Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović Od Tadića se očekuju asistencije, od Mitrovića golovi Foto: MN Press

Na desnoj strani Krstajić ima Darka Lazovića koji je većinu svoje karijere u Seriji A igrao na tom mestu. A bivši kapiten Crvene zvezde je protiv Nemačke i Portugalije pokazao da zaslužuje da igra za nacionalni tim. Setite se samo kako je probijao kao šilo i protiv Nemaca i protiv Portugalaca

Na levoj strani Srbija ima Aleksandra Kolarova - fudbalera koji je takođe dosta vremena provodio na toj poziciji u Laciju i u Mančester Sitiju. Zanimljivo, Kolarova mnogi smatraju za jednog od najboljih WBL igrača na svetu. Barem je bio, ako ništa.

Pozicija AMC je ključna u svemu ovome, jer bi taj polušpic imao dosta prostora za delovanje ka golu i postizanje istih. A na toj poziciji Srbija ima Dušana Tadića koji igra sezonu iz snova.

Za odbranu je bitno da tamo nema sporih igrača, ukoliko se trener odluči za formaciju 3-5-2. S tim da bi se Orlovi branili sa petoricom pozadi, jer bi onda WBR i WBL išli na pozicije bekova. Na taj način bi se lakše ukrotio napad Ukrajinica i osujetili bi se prodori po bokovima.

FSS, Fudbalska reprezentacija Srbije, Stara Pazova, trening Stefan Mitrović je blizu startnih 11 Foto: Marko Jovanović

U formaciji 3-5-2 je jako bitno da centralni defanzivci dobro čitaju rivala kako bi stigli da ih blokiraju, da u nogama imaju mirnoću prilikom tih kratkih pasova, da budu fizički jaki i da im skok igra bude na zavidnom nivou. Ona dva bočna igrača imaju veliku ulogu i na sredini terena, u trenutku kada ekipa krene u napad. Ovde je samo bitno da li će se trener opredeliti za dva zadnja vezna ili će jedan od njih dvojice biti centralni - gledajući dvojicu igrača na sredini terena.

Tu opet vidimo Nemanju Maksimovića i Miojata Gaćinovića koji može da bude i defanzivni i centralni vezni.

Da li će Gaćinović igrati defanzivnije? On je igrač koji može da pokrije više pozicija - jasan je bio Krstajić.

Fudbalska reprezentacija Srbije Gaćinović i Jović pred meč sa Nemačkom u martu Foto: FSS

Što se tiče dvojice napadača, veoma je važno da su obojica u dobroj formi i da jedan od njih bude ''target men''. Tu vidimo Aleksandra Mitrovića koji, doduše, nije u nekoj zavidnoj formi, ali je i kao takav često znao da bljesne u dresu Orlova. S druge strane, Luka Jović igra u životnoj. Dokaz za to je i činjenica da je pnedavno potpisao za Real.

Uostalom, Krstajić je pred odlazak u Lisabon imao onu jednu rečenicu kojom je upitao novinare zašto Srbija protiv Portugalije ne bi igrala sa dvojicom napadača. Nije ih upario, ali su Orlovi doneli bod.

Sada ima sve predispozicije da to učini, ali se opet vraćamo na početak da se tim koji dobija ne menja. I taj tim je trenutno bliži istrčavanju na teren u petak veče.

VIDEO: Luka Jović dominirao u nožnom tenisu na treningu Orlova

VIDEO: Šta kaže Krstajić pred utakmicu

(Izveštač Telegrafa iz Lavova - Mario Marić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    7. jun 2019 | 08:24

    Samo neznalica moze da ima dilemu izmedju fudbalera Reala i drugoligasa Fulama!

  • NeRazumemVasStoPisete...

    7. jun 2019 | 10:50

    Kakav bre Jovic?!Pa on je zavrsio transfer, za reprezentaciju treba da igraju samo oni koji nemaju klub,i oni koji treba da se prodaju.

  • bale

    7. jun 2019 | 08:21

    ima da stavi isturenog usamljenog mitrovica,gadjace ga dmitrovic iz odbrane a on ce se rvati najmanje sa dvojicom svaki put i umarati dok ne isplazi jezik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA