≫ 

Ovakav poraz Srbija ne pamti: Ukrajinska petarda dugo će odzvanjati u ušima Krstajića i njegovih Orlova!

Od osamostaljenja fudbaleri Srbije nikada nisu doživeli ubedljiviji poraz

  • 73

Fudbalska reprezentacija Srbije više nego ubedljivo, sa 5:0, poražena je u Lavovu od Ukrajine u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine, i tako upisala najveći, istorijski poraz, uzimajući u obzir period od osamostaljenja.

Ne računajući Ligu nacija kroz koju se može takođe do prvenstva, utisak je da su pred Orlovima još jedne mučne kvalifikacije za prvenstvo Starog kontinenta, na koje su navijači već navikli. Još od poslednjeg prvenstva u Holandiji kada je tadašnja Jugoslavija izgubila baš od domaćina sa 6:1, naša zemlja, kako god se zvala, nije uspela da se dokopa završnice tog takmičenja.

Ukraine Serbia Euro 2020 Soccer Foto: Tanjug/Ap

Loši rezultat skoro dve decenije prate nacionalni tim, a upravo je prolećno ukrajinsko veče u kojem smo 5 puta vadili loptu iz mreže podsetilo na fudbalsku katastrofu iz "zemlje lala", kao i na poniženje koje smo pretrpeli od Argentine kao Srbija i Crna gora na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj 2006. godine.

Od osamostaljena, u istom, lošem, ritmu Srbija je nastavila svoj pohod kroz kvalifikacije. Bilo je velikih kikseva, potresa, tumbanja ekipe, promene trenera, ali ne i ovakvog rezultatskog kraha.

Poređenja radi, Srbija je umela da izgubi od Kazahstana sa 2:1 u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo  2007. godine. Pamti se i poraz iz oktobra 2010. godine od Estonijeusred Beograda od 3:1, koji je došao posle smene Radomira Antića, kada je ekipu preuzeo Vladimir Petrović Pižon.

VIDEO: Ukrajinci uvredama i zvižducima ispratili himnu Srbije, i to uz zastavu Hrvatske

Takođe, Srbija je propustila Mundijal u Brazilu, i to, najviše zahvaljujući teškom porazu od Belgije od 3:0, kao i od Makedonije, koja je slavila sa 1:0, a Hrvatska sa 2:0.

U julu 2014. holandski stručnjak Dik Advokat, preuzeo je dužnost selektora Srbije i postao drugi stranac na klupi Orlova, posle takođe neuspešnog, Havijera Klementea. Tokom mandata prošao je blamažu sa Albancima, kada se u 41. minutu meča, iznad stadiona JNA pojavio dron za koji je bila zakačena zastava sa mapom takozvane velike Albanije. Srbiji su oduzeti bodovi, a službeno je utakmica registrovana 3:0 za Srbiju, da bi u Lozani, na arbitražnom sudu pobeda ipak bila dodeljena Albancima. Bio je to novi težak udarac za srpski fudbal.

VIDEO: Mitrović ili Jović? Krstajića nasmejalo pitanje o tome ko počinje meč sa Ukrajinom

Šta god se dešavalo, i kakav god novi potres u vidu otkaza, svađa, nesuglasica, promena, od tada nastao, a bilo ih je, Orlovi su kako-tako leteli. Plasman na Mundijal u Rusiju ublažio je prethodno loše rezultate, pa tako smenu Muslina i dolazak selektora Krstajića niko nije, baš toliko, tragično shvatio.

I pored trenerskog neiskustva, bivši as Partizana i Šalkea dobio je Kostariku, da bi se posle preokreta i poraza od Švajcaraca i Brazila, posle grupne faze vratio sa svojim timom u Beograd posle grupne faze.

VIDEO: Krstajić emotivno: I ja sam bio fudbaler, moja je krivica ali pokradeni smo

Krenulo se u pohod na Evropsko prvenstvo 2020. godine sa istim selektorom, ali bez Milivojevića, Nastasića, Matića kojih zbog raznoraznih povreda, sukoba i nesuglasica nema.

Utisak je da su svi nagomilani problemi, koji su poslednju deceniju pratili fudbalere, eksplodirali i u vidu 5 golova zadali težak udarac srpskom fudbalu koji od osamostaljenja ne pamti teži poraz.

VIDEO: Krstajić utučen kao nikada pre, jedva pričao posle Ukrajine

Da stvar bude još gora, bio je ovo meč u kojem se mnogo očekivalo. Navijači su, možda i prvi put, uglas hvalili selektora koji je izveo dvojicu napadača. Nova svetska zvezda i napadačka senzacija sezone Luka Jović zaigrao je od starta sa Prijovićem, a na terenu je po prvi put kompletiran trio Gaćinović-Kostić- Jović koji je u Ajntrahtu briljirao.

Posle svega, na površinu će isplivati brojna pitanja i problemi koji će se, pre ili kasnije, rešiti, ali sigurno je da će "petarda" iz Lavova dugo odzvanjati u ušima Krstajića i njegovih Orlova, kao i navijača koji su, ispostavilo se, uvek tu za reprezentaciju i teško prihvataju svaki poraz. Tako i ovaj od 5:0, sigurno neće biti tako lako zaboravljen, a navijači će umesto o majstorijama Jovića, Tadića i Mitrovića, prepričavati golove Cigankova, Jaremčuka i Konopljanke.

(Saša G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 357

    7. jun 2019 | 23:57

    Ako se lepo secam Krstajic je isto bio akter 2006 protiv Argentine..kuku nama

  • Uhhhh...

    7. jun 2019 | 23:52

    Sva sreca pa nemam Sport klub...hvala RTS-u sto mi je sacuvao zivce i citav televizor

  • Poison

    7. jun 2019 | 23:48

    Aman smenite ovoga i celi strucni stab dok jos postoji sansa da se plasiramo na prvenstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA