≫ 

Direktor Čuke dao zanimljiv predlog FSS: Previše je naboja, dajte da skinemo odgovornost

Sa Banovog brda stiže preporuka za FSS što se tiče mlađih kategorija

  • 2

Igor Matić, direktor omladinske škole Čukaričkog, dao je jedan intervju za klupski sajt u kom je najviše govorio o sezoni iza nas i svemu što se događalo za to vreme na Banovom brdu.

Takođe,Matić je imao jedan zanimljiv predlog za Fudbalski savez Srbije ( FSS) što se tiče unapređenja fudbala u našoj zemlji.

- Omladinci i kadeti su generacije gde decu spremamo za takmičarski fudbal. Pogotovo ako pričamo o momcima koji su 2000. i 2001. godište. Treba da ujedno mislimo i o rezultatu i o razvoju igrača. A generacije ispod kadeta, od petlića pa nadalje, obuka i razvoj igrača treba da nam budu na prvom mestu.

U MLAĐIM KATEGORIJAMA SE VODI "RAT"

- Eto, do juče sam igrao fudbal, pa mi se čini da pogotovo u tim kategorijama postoji takmičarski naboj, a ne bi trebalo da bude tako. Mislim da svi mi, počevši od Fudbalskog saveza Srbije, treba da skinemo odgovornost sa dece koja imaju 12, 13, 14 godina, što se tiče rezultatskog značaja. U mnogim evropskim ligama, na primer u Engleskoj i Holandiji, uopšte nema tabela do 15. godine.

- Mislim da bi to bilo idealno i za Srbiju, da deci ne „ubijamo“ kreativnost i talenat koji imaju. Upravo mislim da mi u Čukaričkom treba još više da radimo na invidivualnom razvoju igrača, da bi oni što spremniji dočekali prelazak iz omladinskog u seniorski fudbal – istakao je Matić.

Igor Matić Igor Matić je sa Čukaričkim osvojio Kup Srbije Foto: MN Press

DECA MORAJU DA BUDU PLAĆENA

Čukarički u mlađim kategorijama, kao beogradski klub, ima pre svega ambicije da forsira decu iz sopstvenog grada, ali ima sjajnu saradnju i sa brojnim sredinama u Srbiji.

- Većina dece, negde oko 80 procenata, je iz Beograda. Oni koji dolaze sa strane su takođe selektirani, praćeni kroz utakmice, kroz skauting. Ta deca moraju da budu plaćena, te moramo ozbiljno da pristupimo tom procesu. Kamenović je odličan primer, njega smo uočili na mečevima reprezentativnih selekcija, on je dugo kod nas, a sada je već u prvom timu. Iskreno, od generacija koje dolaze, pre svega 2001. i 2002. godišta, mnogo očekujem. Imamo čak deset reprezentativaca u ovim godištima. Oni su velika budućnost i perspektiva za Čukarički – kazao je Matić, koji je potom dodao:

- Crvena zvezda i Partizan su veliki klubovi, giganti, gotovo čitava populacija u Srbiji navija za ta dva tima. Kad pogledam način na koji smo igrali mečeve protiv njih, mogu da budem ponosan. Omladinci su u oba meča savladali Crvenu zvezdu i Partizan, kadeti imaju bolji skor od njih. Nikad našu decu ne bih menjao za njihovu, smatram da smo talentovaniji i da imamo veći potencijal u odnosu na njih.

Igor Matić Igor Matić kao kapiten Čukaričkog Foto: MN Press

U Omladinskoj ligi Srbije Čukarički je zauzeo drugo mesto iza prvaka Brodarca. Ipak, kao što su to ranije isticali trener Veličko Kaplanović, kao i sam Igor Matić, rezultat nije bio imperativ.

- Poslednjih šest-sedam kola smo pričali o tim stvarima, da li da jurimo titulu ili da ostanemo dosledni tome da nam apsolutni prioritet bude afirmacija igrača. Lično, zbog dece koja su maltene 80 odsto prvenstva provela na prvom mestu, voleo bih da smo osvojili titulu. Ali, složili smo se da je interes kluba i cilj da prvi tim izađe u Evropu, to je bila primarna stvar, uz već pomenutu afirmaciju mladih. Oni polako zauzimaju mesta u prvom timu, a sigurno je da smo to svesno uradili u klupskom interesu.

(M. M)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    16. jun 2019 | 11:55

    Doktore fudbala

  • Zullu

    16. jun 2019 | 11:47

    Da li bi fudbal bio interesantan za gledanje I igranje ako nebi pratili/pisali rezultat? Hoćemo li dodeljivati trofeje samo za učestvovanje u ligama? Da li to gradi karakter I takmičarski duh? #beztabele 🤪🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA