≫ 

Počinje najbolji fudbal na svetu, ovo su nova pravila Premijer lige: VAR, ruka, kartoni, izmene...

Nova sezona počinje devetog avgusta utakmicom između Liverpula i Noriča

  • 2

Nova sezona engleske Premijer lige počinje 9. avgusta a uvertira je finale Komjuniti šilda koje će odigrati Liverpul i Mančester Siti na Vembliju .

Nova sezona nam donosi i nova pravila koja su stupila na snagu od 1. jula a odnose se na uvođenje VAR-a, novu definiciju igranja rukom, novi način vršenja izmena, izvođenja penala, dodelu kartona.

Internacionalni fudbalski bord sastao se na kraju prošle sezone, sa zadatkom da utvrdi sve potencijalne promene pravila. Članove ovog borda čine predstavnici različitih fudbalskih asocijacija, kao i FIFA.

VAR

Staro pravilo: Za svaki prekršaj ili zaustavljanje igre poslednju reč daje glavni sudija, koji može da promeni odluku pre nego što igra ponovo krene.

Novo pravilo: Golovi, penali, crveni kartoni i pomešani identiteti igrača biće predmet provera VAR-a u Premijer ligi, kao što je već bio slučaj u Ligi šampiona, FA kupu i na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

FK Liverpul, Var tehnologija Foto: Tanjug/AP

Svaki sudija biće u vezi sa timom VAR asistenata koji je smešten u sedištu Premijer lige u Stokli Parku. Oni će ga savetovati u datim situacijama, ali će istovremeno moći da pregledaju snimak na TV ekranu pokraj terena.

Arbitri će takođe moći da vrate igrače na teren iz svlačionice ukoliko posle kraja poluvremena ili utakmice uz pomoć VAR-a ustanove da je potrebno promeniti odluku datu na terenu.

FK Totenhem - FK Arsenal Foto: Tanjug/AP

(Takav slučaj viđen je u Nemačkoj na utakmici Majnc - Frajburg kada su domaćini iz svlačionice izašli na teren da izvedu najstrožu kaznu nakon što ih je sudija prethodno poslao na pauzu)

Kako bi navijačima bila jasnija svaka odluka donesena uz pomoć VAR-a gledaoci na stadionu će moći da vide sporne detalje, a Premijer liga će se pobrinuti da na ekranima na stadionima odmah pruži objašnjenje za sve odluke.

Klubovi Premijer lige su glasali za uvođenje VAR-a prošlog novembra, a prema studijama koje su izrađene ovaj sistem je poboljšao tačnost sudijskih odluka na 99,3 odsto.

IZMENE

Staro pravilo: Iako nije potrebno da igrač napusti igru na sredini terena, to je bio najčešći slučaj u fudbalu.

Novo pravilo: Igrači moraju da izađu iz igre na najbližoj tački aut-linije osim ako im glavni sudija ne dozvoli da to učine na sredini terena. Ovo drugo će biti moguće samo u slučaju povrede, ako sudija to proceni.

Pravilo je doneto da bi se sprečila krađa vremena tako što se biraju najduže distance za izlazak iz igre.

Volfsburg, Gent Foto: Tanjug/AP

ŽUTI I CRVENI KARTONI I BRZO IZVOĐENJE PREKRŠAJA

Staro pravilo: Igra ne može da se nastavi dokle god sudija ne izrekne žuti ili crveni karton igraču.

Novo pravilo: Kada sudija dosudi prekršaj, a ekipa koja napada brzo izvede prekršaj, sudija će tek po završetku akcije moći da pokaže javnu opomenu prekršiocu. Međutim, ako je sudija bio spreman da isključi igrača koji je napravio faul, a protivnički tim brzo izvede faul, njegov crveni karton se pretvara automatski u žuti.

Uvođenjem ovog pravila Fudbalski bord smatra, da nije pošteno ako bi se napadi zaustavljali zbog žutih i crvenih kartona kada je već dozvoljeno brzo izvođenje prekršaja ako nema javnih opomena.

1144861806 Foto: Guliver/Catherine Ivill/Getty Images

IGRANJE RUKOM

Staro pravilo: Igranje rukom ne sme da bude namerno. Dve stvari koje se uzimaju u obzir su pokret ruke prema lopti, kao i razdaljina između udarca loptom u ruku i udarca koji je upućen.

Novo pravilo: Ako igrač nenamerno dotakne loptu rukom biće sankcionisan penalom, ali će biti dosuđen i prekršaj ukoliko igrač rukom napravi šansu ili postigne gol iz slučajnog pokreta rukom. Svaki trenutak u kojem lopta pogodi igrača u ruku koja je iznad ramena takođe će biti zaustavljen napad/penal.

Međutim, ako lopta udari igrača u ruku iz blizine, a ruka je blizu tela ili se koristi kao oslonac pri padu tada nema sankcije.

Bord smatra da je u budućnosti potrebno još "detaljnije razjašnjenje" pravila o igranju rukom koje je i dalje predmet sporenja, jer je nameru još uvek teško odrediti.

Tijeri Anri igranje rukom protiv Republike Irske Printskrin: Youtube/Sean Nicko

GOL-AUT

Staro pravilo: Kada se izvodi gol-aut svi igrači moraju da budu van šesnaesterca, osim onog koji ispucava loptu. Tom prilikom ne smatra se da je lopta u igri ukoliko nije izašla iz šesnaesterca.

Novo pravilo: Lopta je u igri čim se pomeri sa linije peterca. Protivnički igrači mogu da ostanu u šesnaestercu tom prilikom i čak imaju pravo da preotmu loptu protivniku u slučaju pogrešnog ispucavanja.

Odluka je doneta kako bi igra postala brža i dinamičnija posebno nakon što lopta izađe u gol-aut.

SUDIJSKA LOPTA

Staro pravilo: Bilo gde na terenu svaki igrač iz bilo kog tima može da uzme loptu.

Novo pravilo: Ako je sudijska lopta dosuđena unutar šesnaesterca, automatski pripada golmanu ekipe koja se brani i igra se dalje.

Za sudijske lopte izvan 16 metara lopta pripada timu koji ju je poslednji imao u posedu pre prekida, a protivnički igrači moraju da budu udaljeni na pet metara.

Euro 2016 Španija - Turska, Milorad Mažić Foto: AP/Tanjug

SUDIJA I PREDMETI NA TERENU VIŠE NISU "VAZDUH"

Staro pravilo: U slučaju da lopta pogodi glavnog arbitra ili bilo koji drugi predmet koji se nađe na terenu, igra se nastavlja kao da se ništa nije dogodilo, kao da je u pitanju bio vazduh. (Čuveni primer gola koji je primio Liverpul kada je fudbalska lopta pogodila loptu za plažu i odbila se u mrežu).

Novo pravilo: Ako lopta pogodi sudiju i pritom promeni vlasnika, stvori priliku rivalu ili padne gol, meč se prekida i svira se sudijska lopta.

OSTALE IZMENE PRAVILA

- Tim koji pobedi u bacanju novčića može samo da bira da li prvi kreće sa centra, ne i stranu na koju napada.

- Svaki protivnički igrač mora da bude udaljen minimum dva metra od mesta na kojem se izvodi aut.

- Igrači koji napadaju moraju makar metar da budu udaljeni od živog zida koji sadrži tri i više igrača koji se brane.

- "Ilegalna" proslava golova (skidanje dresa, političke poruke...) može se kazniti žutim kartonom čak i kada je gol poništen.

- Treneri i članovi tehničkog osoblja mogu da dobijaju žute i crvene kartone ako se "ne ponašaju odgovorno".

Timovi koji su vodili strašnu bitku za trofej Premijer lige, Liverpul i Mančester Siti, sastaće se danas (16.00) na Vembliju u okviru Komjuniti šilda, odnosno Superkupa Engleske. Kvota na Liverpul je 3,50, a na pobedu Sitija 2,00. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Liverpul - Mančester Siti

(Filip Ištvanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zvanično

    4. avgust 2019 | 13:44

    Večeras počinje sezona izmedju Liverpoola i Manchester City a ??!!Communiti Shilds??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA