≫ 

Platini izašao iz zatvora i pravio "selfije": Bivši predsednik UEFA-a ponovo na slobodi

Francuz ispitivan nekoliko sati

  • 0

Bivši proslavljeni fudbaler i nekadašnji predsednik UEFA Mišel Platini pušten je iz pritvora posle saslušanja u sklopu istrage u vezi sa dodelom Mundijala 2022. Kataru. Francuz je u utorak priveden i saslušan, a u kasnim večernjim satima pušten u pratnji advokata. 

Protiv Platinija još uvek nije pokrenuta zvanična istraga, a saslušan je zbog sumnji da je kao predsednik UEFA pomogao da Katar dobije domaćinstvo Svetskog prvenstva.

On je na čelu UEFA bio do 2015. godine, kada je isključen iz te organizacije od strane FIFA etičke komisije, zbog primanja mita.

Katar je dobio organizaciju Mundijala u konkurenciji SAD, Australije, Južne Koreje, a Platini je od prvog dana negirao krivicu na optužbe da je "pogurao" Katar da dobije domaćinstvo.

- Bilo je dugo, ali sudeći prema broju pitanja, moglo je biti i duže, s obzirom da su me pitali o Euro 2016, Mundijalu u Rusiji, Svetskom prvenstvu u Kataru - poručio je novinarima Platini po izlasku sa saslušanja, a stigao je i da "opali" po koji selfi sa ponekim navijačima.

Mišel Platini Mišel Platini Foto: Tanjug/AP

Predmet francuskog tužilaštva su i Mundijal u Kataru i u Rusiji, zbog sumnje da je bilo, najblaže rečeno, nepravilnosti prilikom dodele domaćinstava dvema državama.

U izjavi medijima, Platinijevi branioci poručili su da njihov klijent "nije bio uhapšen" i da je "u razgovoru bio precizan odgovarajući na sva pitanja, uključujući i ona koja se tiču okolnosti dodele domaćinstva Euro 2016. pružajući korisne informacije".

- Mišel je doživeo ovaj pritvor kao nepravedan i nesrazmeran. On nema ništa sa tim događajem, to ga uopšte ne dotiče. Apsolutno je samouveren u ono što će se sledeće dogoditi - rekli su advokati bivšeg predsednika UEFA.

Platini je svrgnut sa čela UEFA posle saznanja da je primio 1.3 milion evra od tadašnjeg prvog čoveka FIFA Sepa Blatera, koji je takođe izbačen iz fudbala zbog svoje uloge u ovom slučaju. I on je, poput Platinija, negirao optužbe kojima ga terete.

Zbog primanja mita Platini je najpre kažnjen sa osam godina suspenzije, a ta kazna je kasnije prepolovljena posle žalbe. Pomenuta kazna  mu ističe ove godine.

Mišel Platini Mišel Platini pred novinarima nakon saslušanja u policiji Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA