Sari za siromašne, zbog Mihe nije odmah došao u Milan: Ko je Marko Đampaolo, novi trener Rosonera?

Iz drugog puta je uspeo da postane trener Milana i napokon će velika trenerska nada Italije dobiti pravu šansu u velikom klubu

  • 0

Milan je objavio da je za svog novog trenera postavio dojučerašnjeg stratega Sampdorije Marka Đampaola. Ugovor je potpisan na 2 godine, a Đampaolo će godišnje zarađivati 2 miliona evra.

Marko Đampaolo je rođeni Švajcarac, ali je skoro ceo život proveo u Italiji i spada u grupu pravih italijanskih trenera, onu grupu koja forsira lep i dopadljiv fudbal, za gol više.

Prvi zapažen rezultat pravi sa Kremonezeom u trećoj ligi da bi ga posle toga pozvao Empoli da nastavi Sarijev posao, koji je tada preuzeo Napoli. Taj Sarijev Empoli je igrao prelep fudbalm a dolaskom Đampaola Empoli je igrao još bolje i još lepše.

Marco Giampaolo Marko Sampaoli; Foto: AP/Tanjug

Već nakon prve sezone u Seriji A dobija poziv Milana. To je bilo leto 2016. kada je Rosonere ipak preuzeo Siniša Mihajlović. Berluskoni i Galijani su bili za našeg trenera i nisu tada poslušali savet legendarnog Ariaga Sakija.

Kako nije uspeo da dobije posao u Milanu, preuzima Sampdoriju, koju je vodio sve do danas, pune tri sezone.

U Empoliju i Sampdoriji stvorio je mnogo fudbalera, mnogi mladi su dobili priliku da zaigraju na visokom nivou kod njega. Uspeo je da probudi veterana Fabija Kvaljarelu da u 36. godini postane najbolji strelac lige, ispred Kristijana Ronalda.

Marko Đampaoli Foto: Guliver/Paolo Rattini/Getty Images

STIL IGRE

Njegov zaštitni znak je formacija 4-3-1-2 bez krila, sa dva jako ofanzivna beka koja stoje visoko. Napadi kreću od štoperskog para i igra se gotovo isključivo kratkim pasovima, dok se odbrana igra visoko po celom terenu.

Međutim, ova njegova taktika ima i mana. Kako na bočnim stranama ima samo jednog igrača, to zna da stvara problem kada se na strani pojave dva, tri protivnička igrača. Takođe, jedan je od retkih trenera koji su ostali verni zonskoj odbrani, zbog toga mu se dešavalo često da njegove ekipe primaju golove loptama iza leđa defanzivaca.

Kurtone i Pjontek bi trebao da igraju zajedno, a da glavni igrač na terenu bude brazilac Paket, koji bi trebalo da dobije maksimalnu slobodu.

Ovaj stil igre forsira kroz celu svoju trenersku karijeru, a nju je naučio od velikog učitelja Đovanija Galeonea, jednog od dva stvaraoca modernog italijanskog fudbala i dve fudbalske filozofije koje su bile van svog vremena. Pored novog stratega Milana, učenici čuvenog Galeonea bili su između ostlaih i Euzebio Di Frančesko i Masimilijano Alegri, ali je on po dolasku u Juventus potpuno promenio način igre.

Đampaolo na Čizmi ima nadimak ''Sari za siromašne''.

Očekuje se da sa sobom iz Sampdorije u Milan dovede Preta i mladog igrača kojeg je lansirao ove sezone Andersena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA