≫ 

Od invalidskih kolica i učenja kako se hoda, do dresa Reala: Strašna životna priča Ferlanda Mendija

Lekari su mu rekli da je završio fudbalsku karijeru dok ona još nije ni počela, ali je Francuz razuverio sve i postao medicinsko čudo

  • 4
Ferland Mendi, FK Real Madrid Mendi demonstrira svoju tehniku na promociji na Bernabeu; Foto: AP/Tanjug

Neverovatno je šta je sve kroz život snašlo novog levog beka Real Madrida Ferlanda Mendija. Od gubitka oca sa 11, preko zdravstvenih problema zbog kojih je sa 14 godina morao ponovo da uči kako se hoda, četvrte francuske lige, pa sve do nacionalnog tima "Galskih petlova" i dresa Real Madrida.

Život zaista piše romane koje ne možemo ni da zamislimo. I da, postoji ''hepiend'', ili barem ''svetlo na kraju tunela''. Ako i dalje ne verujete u to, pogledajte sa kakvim se sve strašnim životnim problemima susretao Ferland Mendi, koji je morao da čeka 24 godine kako bi ugledao to svetlo.

Mendi je rođen 8. juna 1995. godine u siromašnoj porodici od roditelja afričkog porekla, iz Gvineje i iz Senegala. Odrastao je u predgrađu Pariza, gde je napravio i prve fudbalske korake.

Već sa 9 godina prelazi u akademiju PSŽ-a i sve vreme se ugleda na svog idola Ronaldinja. Međutim, radost ne traje dugo.

Gorčinu života osetio je samo dve godine kasnije. Sa nepunih 11 godina ostaje bez otac za kojeg je bio jako vezan.

Ferland Mendi sa porodicom na predstavljanju u Real Madridu Ferland Mendi sa porodicom na predstavljanju u Real Madridu; Foto: AP/Tanjug

Samo što se nekako oporavio od očeve smrti, na jednom treningu doživljava povredu kuka. Bezazlena povreda dovela je do artritisa kuka. Degenerativna teška bolest koja dovodi do potpunog raspadanja kukova, prikucala je za krevet, tada 14-godišnjeg Mendija.

Prva tri meseca noge su mu bile potpuno u gipsu, od kukova do stopala. Nakon toga je još tri meseca proveo u bolnici na lečenju. Doktori iz bolnice u kojoj se oporavljao rekli su mu da više nikada neće moći da igra fudbal. Nakon te izjave Mendiju su sledili časovi učenja da se služi invalidskim kolicima.

Kada je napokon izašao iz te bolnice usledili su meseci rehabilitacije, gde je ponovo morao da uči da hoda, jer su mišići potpuno atrofirali. Šest meseci je bio dug period, a prava borba je tek bila pred njim. Naredna četri meseca fizioterapeuti su sa Mendijem prešli dug put, od učenja da hoda, pa sve do jačanja svih mišićnih grupa.

Nakon godinu dana, 15-godišnjak je ponovo potrčao travnatim terenom. Doktori nisu bili upravu!

POVRATAK FUDBALU

Ferland Mendi, FK Real Madrid Mendi fokusiran od starta u Realu; Foto: AP/Tanjug

Nakon što se u potpunosti oporavio, vratio se u PSŽ, međutim morao je brzo da potraži novu sredinu. Otišao je u četvrtu ligu, klub iz predgrađa Pariza, Mantes 78. I ako je imao jako tešku povredu, odnosno teško zdravstveno stanje, uspeo je da se vrati jači nego pre i već nakon prve sezone privukao je pažnju klubova iz viših rangova.

Prelazi u drugoligaša Avr i od 2013. do 2015. godine igra za mladi tim. Ovo mu je bio možda i potez karijere, jer akademija ovog kluba je nadaleko poznata. Iz nje su ponikli Benjamin Mendi, Rijiad Marez, Lasana Diara, Pol Pogba, Dimitri Paje, Stiv Mandanda, Pijer-Emerik Obamejang...

Sa 20 godina ga guraju u vatru seniorskog fudbala. Naredne dve sezone je proveo igrajući drugu francusku ligu za Avr, klub koji je najviše veovao u njega nakon oporavka.

Životni trenutak, kada se sve promenilo u životu Ferlanda Mendija dogodio se 29. juna 2017. godine. Tog datuma bio je predstavljen kao novo pojačanje Olimpika iz Liona. Potpisao je ugovor na 5 godina. Avr je inkasirao 5 miliona evra odmah, plus još dodatni milion kasnije kroz bonuse.

Ferland Mendi Mendi u dresu Liona; Foto: Guliver/Shaun Botterill/Getty Images

Početak nije bio sjajan jer se već na predsezonskom meču povredio, ali sezonu je završio jako dobro. Odigrao je 27 utakmica u šampionatu, zabeležio je 4 vrlo bitne, asistencije dok je u Ligi Evrope nastupio sedam puta . Ne samo da je debitovao u Ligi 1, nego je debitovao i na evropskoj sceni, i  to sve nakon 8 godina od ponovnog učenja da hoda.

Te odlične partije primetio je i selektor francuske reprezentacije Didije Dešan. Mendi dobija svoji prvi reprezentativni poziv u oktobru 2017. Međutim godinu dana je još morao da sačeka i do debija.

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane, kaže naš narod, a upravo je povreda Bendžamina Mendija omogućila Ferlandu Mendiju debi za nacionalni tim.

Bilo je to 20. novembra 2018. na nacionlanom stadionu u Parizu. Urugvaj je bio savladan sa 1:0, a Mendi je digrao svih 90 minuta.

Sezona 2018/2019 je definitivno bila njegova. Postao je pravi vođa Liona i pokzao je sav raskošni talenat, koji ni strašni životni problemi nisu pokolebali i odvukli od snova. Posebno se isticao na utakmicama Lige šampiona.

Te partije su probudile interesovanja mnogih evropskih klubova za mladog Francuza. Prvi u redovima bili su Zinedin Zidan i Real Madrid.

Nije mnogo vremena trebalo i 12. juna 2019. godine na Santajago Bernabeu, kao novi igrač Reala iz Madrida, predstavljen je 24-godišnji Ferland Mendi.

U Lionu je odirao 79 utakmica, zabeležio je 7 asistencja i postigao je 3 gola.

Deset godina od teških zdravstvenih probema zbog kojih je zamalo ostao nepokretan, Mendi će nosti beli kraljevski dres i biće naslednik jednog od najboljih levih bekova svih vremena - Marsela.

Takođe biće jedna od uzdanica francuske reprezentacije na putu do odbrane titule prvaka Evrope 2020.

Život piše romane, a ko zna kakvih još dramatičnih pojedinosti kriju teški dani mladog Ferlanda.

VIDEO: Pogledajte kako se Luka Jović se na srpskom jeziku predstavio Real Madridu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    20. jun 2019 | 18:10

    О оваквим примерима се ретко пише ,јер нема места од голих г..ица.Лепо се човек осећа кад прочита о успеху и труду људског бића .

  • Crazy North

    20. jun 2019 | 17:10

    Postovanje!

  • Maestro193

    20. jun 2019 | 18:44

    Mislim da ovakav tip igraca se treba ceniti vise od one manekene poput Neymara itd . Real ce puno dobiti ovom pre svega pravog sportisti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA