≫ 

Neverovatna odluka FSS: Čovek koji je "pao" zbog "slučaja Obradović", sad je glavni za suđenje!

Tri godine - tri predsednika: posle Rada Đurovića i Zorana Petrovića, novi adut FSS-a da sprovede promene u organizaciji je Milan Karadžić, čovek koji je svojevremeno bio najodgovorniji za delegiranje sudija poput uhapšenog (pa oslobođenog) Srđana Obradovića

  • 8

Treću godinu zaredom FSS je imenovao novog šefa Sudijske komisije, baš posle sezone za koju možemo reći da je bila "manje regularnija od prethodnih" samo zbog jedne stvari koja je razlikovala od svih ranijih: kazne jednom klubu za nameštanje utakmice (Proleter Novi Sad, meč sa Radničkim iz Niša).

Sada je FSS na čelo Sudijske organizacije postavio Milana Karadžića, dobro poznato lice u sudijskim krugovima, bivšeg sudiju, koji je, zanimljivo, bio u sastavu tog tela i u mandatu za sezonu 2017/2018, i to kao glavni za delegiranje sudija - u sezoni kada je na listi bio najkontroverzniji arbitar u državi Srđan Obradović.

Ostatak priče o Obradoviću i njegova fudbalska zlodela su dobro poznata široj javnosti: zbog sumnji da je, pored mnogih drugih grehova koji mu se stavljaju na teret - direktno uticao na ishod meča Spartak - Radnički (2:0), posle kojeg su Subotičani izborili plasman u Evropu. Obradović je uhapšen, protiv njega je pisana krivična prijava, a kada su se strasti stišale, vreme prošlo, mnogi su se kunuli da su ga videli u ložama pojedinih stadiona.

FSS mu je oprostio grešnu prošlost, pa je čak i dobio posao kao posmatrač na utakmicama nižeg ranga?! Takođe, za Obradovića su iz Partizana tvrdili da je "Zvezdina zlatna kopačka" zbog spornih odluka koje je donosio na štetu rivala crveno-belih, poput previda u derbiju kada nije video loptu u gol-autu u akciji za vođstvo Zvezde.

Srđan Obradović Prljava pištaljka srpskog fudbala: sudija Srđan Obradović Foto: MN Press

Vratimo se Karadžiću, čoveku koga je predsednik Sudijske komisije od pre dve sezone Rade Đurović, označio kao najodgovornijeg za delegiranje sudija, između ostalog i Obradovića, za mečeve koji su po pravilu prolazili uz najveće kontroverze. Uz Đurovića i Karadžića, tročlanu Sudijsku komisiju tada je činio i Dejan Filipović, i sva trojica su smenjeni odlukom FSS-a.

Teške optužbe je tada izneo Đurović za bivšeg saradnika.

- Argumentovano bih pitao Karadžića, zašto je gurao preko sudija Radnički iz Niša i Dinamo iz Vranja? Zašto je slao grupu arbitara u kojoj su Srđan Obradović, Bojan Nikolić, Dragan Čolović, Zoran Široki i Novica Anđelovski da vode mečeve ovih ekipa, iako su kontinuirano dobijali slabe ocene od posmatrača i to na način da sve bude jasno i široj javnosti? Onog momenta kad je počeo da radi sam, bez konsultacija, sam je sebi stavio ovo breme koje nosi zbog haosa koji je nastao sa suđenjem - rekao je svojevremeno Đurović za Novosti, nedugo pošto je predsednik FSS Slaviša Kokeza raspustio Sudijsku komisiju, na čije je čelo postavio renomiranog bivšeg internacionalca Zorana Petrovića.

Đurović je i za naš portal pre godinu dana naširoko pričao o pogubnom uticaju raznih remetilačkih faktora na sudije.

MILAN KARADZIC, GORDAN PETRIC Milan Karadžić (levo) i bivši igrač Partizana Gordan Petrić Foto: MN Press

Očekivao se pomak u organizaciji sa Petrovićem, čistka spornih sudija sa liste, a sezona 2018/2019. pokazala je da je ova promena bila samo kozmetičke prirode.

- Poslednjih godina obavljao sam posao kontrolora na utakmicama Superlige, znam sve te momke sa seminara i dobro znam ko koliko može. Priznajem, mučno je bilo prošle sezone, dotakli smo dno čini mi se ili smo bili barem blizu. Ne može sve da se promeni za 180 setepni. Učiniću da svima za nijansu bude bolje nego prošle sezone - ambiciozno je najavio tada Petrović za Sportski žurnal svoj angažman, ali nije, čini se, ni za nijansu uspeo da popravi stanje i razvodni mulj.

Godinu dana kasnije i Petrović je smenjen kao i Đurović pre njega, a palica da komanduje srpskim suđenjem predata je, rekosmo, Kradžiću - čoveku koji je, prema svedočenju Đurovića, "gurao" sudije poput Obradovića! 

Postavlja se, dakle, pitanje šta je Karadžića, u svoje vreme tek prosečnog sudiju, preporučilo za delikatan zadatak da predsednikuje Sudijskom komisijom posle burnih događaja čiji je i sam bio protagonista? Sigurno nije to što se začešljava nagore. Bolje upućeni u njegov "lik i delo" i karijeru posvedočiće da se radi o čeveku koji je bio podložan raznim uticajima, a nije nepoznanica da su ga svojevremeno povezivali sa određenim klubovima elitnog ranga. Uprkos svemu, Karadžić je opet na visokoj poziciji u organizaciji, podsećamo - drugi put, doduše sad je stepenik više u odnosu na prethodni mandat u kojem se, najblaže rečeno, nije proslavio.

O pogubnom sistemu delegiranja i kadrovima u Sudijskoj organizaciji Telegraf je već pisao prošle godine.

Dodajmo i to da će Karadžić najbliže saradnike imati u triju kolega Maji Vujoviću, Bošku Jovanetiću i Igoru Radojičiću, koji su bili u sastavu Komisije i u prethodnom takmičarskom periodu pod Petrovićem.

Šta nas čeka naredne sezone u Superligi? S obzirom na pomenute kadrove i njihovu prošlost - ništa dobro i svakako ništa bolje nego što je bilo...

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trpko

    27. jun 2019 | 18:02

    Hehehe...ovo ima samo u Srbiji i Kambodzi.

  • Doktor

    27. jun 2019 | 17:49

    Karadžić sigurno nije cvećka, ali da o moralu i poštenju u sudijskoj organizaciji govori Đurović Rade, e to je tek onda dno dna.

  • Mile

    27. jun 2019 | 20:59

    Takvi i trebaju samo..od toliko ozbiljnih sudija bivših niko nece da se ..bavi .. O njemu se sve zna..kako je sudio.. gde sad radi.. a i odkud tu.. E Srbijo.. i takvi predstavljaju sudjenje.. Od svih kvaliteta ..njemu je najbitnije da je zalizan.. a obraz... Sta to bese obraz..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA